Gino Mäder se je letos pridružil ekipi Bahrain Victorious, predtem je dirkal za Dimension Data. Foto: Reuters
Gino Mäder se je letos pridružil ekipi Bahrain Victorious, predtem je dirkal za Dimension Data. Foto: Reuters

Pri Bahrain Victoriusu so po smoli v peti etapi, ko so ostali brez kandidata za skupno zmago, v šesti pripravili odličen načrt. Ogromno dela je opravil Mohorič, ki je bil v ubežni skupini ves čas zelo aktiven. Pobegnili so že po 30 kilometrih. Najprej jih je bilo osem. Slovenski kolesar, ki je tudi dobil drugega od treh gorskih ciljev, je večkrat na čelu dirke narekoval ritem, tako da je po vzponu na najvišjo točko dneva, 1536 metrov visoko Forco di Presto, in dolgem spustu do Ascolija pred zadnji klanec 160 kilometrov dolge etape prišla na čelu le četverica.

Profil šeste etape. Foto: MMC RTV SLO
Profil šeste etape. Foto: MMC RTV SLO

Ob obeh kolesarjih Bahrain Victoriusa sta bila v ospredju še Dario Cataldo (Movistar) in Bauke Mollema (Trek Segafredo). Slabe tri minute prednosti so imeli ob začetku zaključnega 15,5 kilometra dolgega vzpona. Ko je ostalo še približno 13 kilometrov, je Mohorič popustil in Mäder, ki je po zaslugi moštvenega kolega ostal dovolj svež, je prevzel narekovanje ritma. Zasledovalcev se je 24-letni Švicar otresel z napadom dobre tri kilometre pred ciljem. Tedaj je imel pred glavnino dobro minuto naskoka. Še 30 sekund je imel prednosti ob vstopu v zadnji kilometer, kar je tudi bilo dovolj za največji uspeh v karieri in prvo zmago na tritedenskih dirkah. Letos se je na Giru prvič zgodilo, da so se na prvih šestih etapah etapne zmage veselili predstavniki šestih različnih držav.

"Včeraj smo bili zaradi Mikela zelo razočarani, toda pripravljeni smo, da od Gira odnesemo največ, kar lahko. Gino je bil pripravljen za tokratno etapo, moja naloga pa je bila, da mu pomagamo po čim boljših močeh. Ne morem verjeti, da se je tako izteklo. Perfektno. Res, najboljši dan. Ko se načrt tako izide, ni veliko povedati, lahko samo uživamo," je s širokim nasmeškom na obrazu v izjavi za Eurosport povedal Mohorič.

Približno v istem trenutku, ko je na čelu začel pospeševati Mäder, je z Danijem Martinezom v glavnini napadel Ineos Grenadier. Kolumbijec je pripravil teren za rojaka Egana Bernala, ki je kmalu začel pospeševati, a se zmagovalcu Dirke po Franciji leta 2019 tekmecev ni uspelo otresti. V cilj je prišel sicer na drugem mestu, 12 sekund za zmagovalcem, z enakim časom pa sta sledila Daniel Martin (Israel Start Up Nation) in Remco Evenpoel (Decueninck Quickstep).

Rožnata majica ima novega lastnika. Alessandro De Marchi (Israel Start Up Nation) je precej izgubil, ko je v glavnini začel oster ritem navijati Ineos. Skupno vodstvo je oddal tokrat 12. Attili Valterju (Groupama FDJ), ki je postal prvi Madžar z majico vodilnega na eni izmed treh največjih dirk. 11 sekund za njim zaostaja Evenpoel, 16 pa Bernal. Mohorič je zdaj 50., Jan Tratnik, ki je tokrat zasedel 160. mesto, pa 91. "Vpisal sem se zgodovino, ponosen sem. Vedel sem, koga se moram držati, da pridem v vodstvo. Ves čas sem bil za Aleksandrom Vlasovom, to pa mi je tudi prineslo skupno vodstvo," je bil zadovoljen Valter.


6. etapa

Grotte di Frasassi-Ascoli Piceno, 160km:
  1. G. MÄDER          ŠVI      4:17:52
  2. E. BERNAL         KOL        +0:12
  3. D. MARTIN         IRS         isti
  4. R. EVENPOEL       BEL          čas
  5. G. CICCONE        ITA         0:14
  6. D. CARUSO         ITA         0:25
  7. D. MARTINEZ       KOL     isti čas
  8. M. SOLER          ŠPA         0:27
  9. H. CARTHY         VB          0:29
 10. A. VLASOV         RUS     isti čas
 ...                                   
 43. M. MOHORIČ        SLO         8:45
160. J. TRATNIK        SLO        27:32
Skupni vrstni red (6/21):              
  1. A. VALTER         MAD     22:17:06
  2. R. EVENEPOEL      BEL        +0:11
  3. E. BERNAL         KOL         0:16
  4. A. VLASOV         RUS         0:24
  5. L. VERVAEKE       BEL         0:25
  6. H. CARTHY         VB          0:38
  7. D. CARUSO         ITA         0:39
  8. G. CICCONE        ITA         0:41
  9. D. MARTIN         IRS         0:47
 10. S. YATES          VB          0:49
 ...                                   
 50. M. MOHORIČ        SLO        20:15
 91. J. TRATNIK        SLO        41:04