Andrea Vendrame je prvič dobil etapo na tritedenski dirki. Foto: Reuters
Andrea Vendrame je prvič dobil etapo na tritedenski dirki. Foto: Reuters

"Res sem zelo vesel. Poskušal sem 2019, pa sem bil drugi. Tudi lani, a mi ni uspelo. Letos sem res trdo treniral in mi je uspelo," je po največji zmagi v karieri povedal 26-letni Italijan. Vendrame je bil za tretjo zmago v karieri v sprintu boljši od Avstralca Christopherja Hamiltona (DSM), ki ostaja brez profesionalne zmage. 15 sekund sta zaostala Novozelandec George Bennett (Jumbo Visma) in Italijan Gianluca Brambilla (Trek Segafredo).

Siena-Bagno di Romagna, 212 km:       
  1. A. VENDRAME       ITA     5:43:48
  2. C. HAMILTON       AVS    isti čas
  3. G. BENNETTT       NZL       +0:15
  4. G. BRAMBILLA      ITA    isti čas
  5. G. VISCONTI       ITA        1:12
  6. G. BOUCHARD       FRA        1:25
  7. N. EDET           FRA        1:47
  8. S. PETILLI        ITA    isti čas
  9. M. HONORE         DAN        3:00
 10. S. RAVANELLI      ITA        4:19
 ...                                  
 17. E. BERNAL         KOL       10:14
114. J. TRATNIK        SLO       26:05

V do zdaj najdaljši etapi, dolgi 212 km, ki je karavano prek štirih kategoriziranih vzponov prepeljala iz Toskane čez Apenine v Emilijo -Romanjo, je pobeg uspel šele po 60 km. V ubežni skupini je bilo sprva 16 kolesarjev, ki so si, potem ko je ritem v glavnini popustil, privozila več kot 13 minut naskoka. Ubežniki so sodelovali do zadnjega vzpona, potem pa se je odlepila četverica.

Skupaj so prišli na vrh zadnjega klanca. Čeprav je praktično vsak med njimi poskušal s pospeševanjem streti tekmece, pa do odločitve ni prišlo do zadnjih treh kilometrov. Tedaj je napadel Vendrame, sledil mu je Hamilton, Bennet in Brambilla pa sta se sporekla zaradi slabega sodelovanja in nista pokrila napada. Zaostanka do konca nista nadomestila, Vendrame pa je bil v šprintu močnejši od Hamiltona.

Egan Bernal je mirno prečkal cilj na 17. mestu. Foto: Reuters
Egan Bernal je mirno prečkal cilj na 17. mestu. Foto: Reuters
Skupni vrstni red (12/21):            
  1. E. BERNAL         KOL    42:35:21
  2. A. VLASOV         RUS       +0:45
  3. D. CARUSO         ITA        1:12
  4. H. CARTHY         VB         1:17
  5. S. YATES          VB         1:22
  6. E. BUCHMANN       NEM        1:50
  7. R. EVENEPOEL      BEL        2:22
  8. G. CICCONE        ITA        2:24
  9. T. FOSS           NOR        2:49
 10. D. MARTINEZ       KOL        3:15
 ...                                  
108. J. TRATNIK        SLO     1:41:57

Med favoriti, ki so v cilj prišli deset minut za ubežniki, ni prišlo do sprememb. Ineos Grenadiers je suvereno nadzoroval etapo. Na zadnjem vzponu je najprej napadel Giulio Ciccone, sledil pa mu je še moštveni kolega pri Trek Segafredu Vincenzo Nibali, toda Italijana je glavnina hitro ujela. Nibali je sicer na spustu pridobil nekaj sekund, a v skupnem seštevku ima še naprej več kot štiri minute zaostanka za rožnato majico.

Ta je zanesljivo v lasti Bernala, ki je v cilj prišel na 17. mestu. Ohranil je 45 sekund naskoka pred Rusom Aleksandrom Vlasovom (Astana-Premier Tech). Tretji je domači adut Damiano Caruso (Bahrain Victorious) z zaostankom 1:12 minute. Edini preostali Slovenec, Jan Tratnik (Bahrain Victorious), je bil tokrat 114., skupno pa je 108. Tratnik meri predvsem na nedeljsko etapo od Gradeža do Gorice, ki bo deloma potekala po slovenskih cestah.

V petek bo na sporedu popolnoma ravninska etapa od Ravenne do Verone (198 km), v kateri bodo na račun ob redkih priložnosti najbrž prišli sprinterji, v soboto pa bodo morali kolesarji premagati sloviti zaključni vzpon na Zoncolan.

Vendrame najboljši med ubežniki, Nibali s pobegom ni pridobil veliko
Novi padci in odstopi: De Marchi, Soler, Mäder ...

Razgibana etapa je zahtevale svoje žrtve. 185 km do cilja je hudo padel Alessandro De Marchi, ki so ga zaradi močnega udarca v prsni koš, suma zloma ključnice in pretresa možganov najprej imobilizirali, nato pa z rešilcem odpeljali v najbližji bolnišnico.

35-letni Italijan je bil vseskozi pri zavesti, je sporočil direktor dirke Mauro Vegni in je potrdil, da je ponesrečeni kolesar ekipe Israel Start-Up Nation imel sprva težave z dihanjem. De Marchi si je z drugim mestom v letošnji 4. etapi privozil skupno vodstvo in je nato dva dni nosil rožnato majico. Izraelska ekipa je izgubila tudi Britanca Alexa Dowsetta, ki je lani dobil 8. etapo Gira.

Že v prvih kilometrih sta se v padec zapletla Marc Soler (Movistar) in Gino Mäder (Bahrain Victorious), ki sta ob vidnih težavah in ogromnim zaostankom skušala priiti do cilja, a so bile poškodbe in zaostanek prevelik, tako da sta oba odstopila. Španec je bil v skupnem seštevku enajsti. Švicar je ob zmagi v 6. etapi zasedal 3. mesto v seštevku gorskih ciljev. Slovensko obarvana ekipa iz Bahrajna pa je izgubila že tretjega od osmih kolesarjev na dirki!

Odstopil je tudi Italijan Fausto Masnada, ki bi moral biti eden ključnih gorskih pomočnikov Remca Evenepoela. Belgijska ekipa ima sicer očitno notranje težave, kar razkrivajo poteze med 11. etapo in tudi besede Joaa Almeide.