29-letni Elia Viviani je zmago posvetil partnerici Eleni Cecchini. Foto: Reuters
29-letni Elia Viviani je zmago posvetil partnerici Eleni Cecchini. Foto: Reuters
Rohan Dennis
Avstralec Rohan Dennis je novi vodilni. Rožnato majico mu je pomagala obleči izraelska manekenka Bar Refaeli (druga z leve). Foto: Reuters
Tel Aviv
Kolesarji so prevozili 167 kilometrov med Hajfo in Tel Avivom vzdolž sredozemske obale Izraela. Foto: Reuters
Viviani dobil uvodni šprint na Giru

29-letni Viviani se je uspešno "izstrelil" dobrih 100 metrov pred ciljem, ko je napadel v zavetrju rojaka Jakuba Mareczka, ki je očitno začel šprintati nekoliko prezgodaj. Mareczko se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretje pa je pripadlo Ircu Samu Bennettu.

"Zmago so vsi pričakovali. Nikoli ni lahko. Danes zjutraj sem bil zaradi tega živčen. Račun za zmage na Giru sem odprl. Imam močno ekipo. Ponosen sem nanjo," je povedal Viviani, ki je danes zmagal 56. med profesionalci, 11. na dirkah svetovne serije in drugič na Giru. Prvič mu je to uspelo leta 2015.

Matej Mohorič 29.
Večinoma ravninska etapa ob sredozemski obali Izraela je postregla tudi z nekaj pobegi, ki pa pričakovano niso bili uspešni. Najdlje je v dresu izraelske ekipe Israel Cycling Academy vztrajal Kanadčan Guillaume Boivin, ki je bil ujet 16 kilometrov pred ciljem. Od Slovencev je bil tokrat najvišje 29. Matej Mohorič, Jan Polanc je bil 77., Domen Novak pa 147.

Dennis po rumeni in rdeči oblekel še rožnato majico
Skupno vodstvo je prevzel Avstralec Rohann Dennis, dobil je vmesni šprint, ki ima sekundo prednosti pred zmagovalcem petkovega kronometra, Nizozemcem Tomom Dumoulinom. Tretji je Belgijec Victor Campenaerts. Avstralec Dennis je dosegel poseben mejnik, saj je prvič v karieri oblekel rožnato majico, že pred tem je nosil rumeno majico vodilnega na Dirki po Franciji in rdečo za najboljšega na Dirki po Španiji. "Uspel sem z ekipnim delom. Včeraj je ekipa delala v ozadju," se je zahvalil moštvenim kolegom Dennis, na vprašanje, kako je bilo premagati Vivianija na vmesnem sprintu, pa je odvrnil z nasmeškom: "Če sem iskren, Viviani je sprintal, ampak ni šel na polno." Dennis je postal 23. kolesar, ki je nosil vse tri majice vodilnega na treh tritedenskih dirkah. "Seveda bi si jo želel nositi še naprej, toda do konca je še 19 etap. Veliko se še moram naučiti, preden bom razmišljal o rožnati majici in Rimu. To so sanje. Moram biti realist in se učiti od fantov, kot je Dumoulin. Toda užival bom v rožnatem, to je posebna čast," je še dodal novi vodilni.

V nedeljo iz Beeršebe prek puščave Negev v Ejlat
V nedeljo bo na sporedu etapa med Beeršebo, "prestolnico" puščave Negev, in Ejlatom ob Rdečem morju (229 km), nato pa se bo karavana po dnevu premora preselila v Italijo.

2. etapa,        
                    
Hajfa - Tel Aviv, 167 km:       
 1. E. VIVIANI     ITA   3:51:20
 2. J. MARECZKO    ITA     vsi
 3. S. BENNETT     IRS      
 4. N. BONIFAZIO    ITA      
 5. S. MODOLO     ITA      
 6. C. VENTURINI    FRA      
 7. R. GIBBONS     JAR    isti
 8. M. BELLETTI    ITA      
 9. B. PLANCKAERT   BEL      
 10. J.-P. DRUCKER   NIZ      
 ...                  
 29. M. MOHORIČ     SLO      
 77. J. POLANC     SLO     čas
147. D. NOVAK      SLO    +1:05

Skupni vrstni red po dveh etapah:   
 1. R. DENNIS     AVS   4:03:21
 2. T. DUMOULIN    NIZ    +0:01
 3. V. CAMPENAERTS   BEL    0:03
 4. J. GONCALVES    POR    0:13
 5. A. DOWSETT     VB     0:17
 6. P. BILBAO     ŠPA    0:19
 7. S. YATES      VB     0:21
 8. M. SCHACHMANN   NEM    0:22
 9. T. MARTIN     NEM    0:28
 10. D. POZZOVIVO    ITA    0:28
 ...                  
 50. J. POLANC     SLO    0:57
 65. M. MOHORIČ     SLO    1:04
168. D. NOVAK      SLO    3:00
 
Viviani dobil uvodni šprint na Giru