Nesrečni Eritrejec se je z zamaškom penine ustrelil v oko. Foto: Reuters
Nesrečni Eritrejec se je z zamaškom penine ustrelil v oko. Foto: Reuters

V zadnjih metrih sta za zmago obračunala 22-letni Afričan in prvi favorit etape Matthieu van der Poel. Uspešnejši je bil Eritrejec, ki je tako svoji državi pridirkal prvo zmago na največjih tritedenskih dirkah. S tem je postal šesti najmlajši zmagovalec etape na Giru.

Girmay po bizarni nesreči v bolnišnici

Girmay je moral v bolnišnico po bizarni nesreči na odru za zmagovalce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Girmaya je namreč po nespretnem odpiranju šampanjca v oko zadel zamašek. Nadaljevanje Gira je za 22-letnika pod vprašajem.

Takoj po podelitvi so ga z reševalnim vozilom odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer bo ostal čez noč, nato pa bo v sredo zjutraj ekipa Intermarche-Wanty-Gobert po posvetu z zdravniki sprejela odločitev o nadaljevanju Gira.

Za Girmaya, ki je najvidnejši predstavnik mladega afriškega vala kolesarjev, je bila to osma zmaga v karieri – druga v svetovni seriji, potem ko je konec marca dobil prestižno enodnevno klasiko Gent–Wevelgem. Obenem je postal prvi temnopolti afriški zmagovalec etape na največjih večtedenskih preizkušnjah.

Rožnato majico vodilnega je obdržal Španec Juan Pedro Lopez, ki je prišel v cilj skupaj z najboljšimi.

Razburljivih je bilo predvsem zadnjih 15 km, potem ko so teren za van der Poelov napad pripravili v ekipi Alpecin-Fenix. Nizozemec je napadel pet kilometrov pred ciljem, a neuspešno. Vmes je zgolj pokrival številne napade drugih kolesarjev, med njimi tudi favoritov za skupno zmago.

V sprintu sta bila z Girmayem nato favorizirana, van der Poelu pa je približno 50 m pred ciljem zmanjkalo moči. Nato se je z dvignjenim palcem še pred prečkanjem ciljne črte športno poklonil močnejšemu Eritrejcu.

"Neverjetno. Od samega začetka smo dobro nadzorovali položaj v etapi. Sploh nimam besed za njihovo opravljeno delo. Res sem vzhičen. Zame je delal tudi Domenico, sicer kolesar za skupno razvrstitev (Pozzovivo, op. STA). Dejal mi je, naj se peljem za njim v zadnjih 600 m, dobro je opravil svoje delo," je po etapi organizatorjem dejal 22-letnik.

Biniam Girmay je prvi temnopolti Afričan, ki je dobil etapo na eni izmed treh največjih tritedenskih dirk. Foto: Reuters
Biniam Girmay je prvi temnopolti Afričan, ki je dobil etapo na eni izmed treh največjih tritedenskih dirk. Foto: Reuters

"Seveda se zavedam zgodovine. Že na začetku Gira smo vedeli, da lahko dobro dirkamo. To je zasluga celotne ekipe, moje družine. Zdi se mi, da vsak dan na novo spišem nekaj malega zgodovine. Res sem hvaležen in počaščen, da sem lahko del tega," je še dodal presrečni zmagovalec.

V etapi so sicer od samega začetka bežali trije kolesarji, a kljub prednosti približno šestih minut prave nevarnosti za glavnino niso predstavljali. Ta je vse ubežnike v visokem ritmu v razgibanih zadnjih 90 km ujela približno 20 km pred ciljem.

V zadnjem delu trase so poskušali favoriti za skupno zmago, med njimi tudi Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), a si občutnejše prednosti niso uspeli prikolesariti.

Sredna enajsta etapa s ciljem v Reggio Emilii je popolnoma ravninska in obeta se skupinski sprint.

Zgodovinska zmaga za Eritrejo na Giru
Prerez 10. etape od Pescare do Jesija ob Jadranskem morju. Foto: RCS Sport
Prerez 10. etape od Pescare do Jesija ob Jadranskem morju. Foto: RCS Sport