Dve elitni ekipi, ki domujeta v Zalivu, a s po dvema Slovencema, sta odločeni, da nadzorujeta vse etape letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: Organizator/Sportida.com
Dve elitni ekipi, ki domujeta v Zalivu, a s po dvema Slovencema, sta odločeni, da nadzorujeta vse etape letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: Organizator/Sportida.com

Od Žalca do Starega gradu nad Celjem, a ne naravnost v le 12 km, temveč naokoli v 147 km. Najprej v Šaleško dolino in Zgornje Savinjske doline prek najvišje točke 27. Dirke po Sloveniji Lipo (718 m), nazaj v Celjsko kotlino, pri čemer se obkroži Celje z vzponom prek Svetine/Celjske koče do ciljnega klanca na Stari grad.

Sorodna novica 2. etapa

Etapa, podobna enodnevnim klasikam

Stari grad Celje je pred tremi leti nakazal razmerja moči, ne pa tudi končnega razpleta, saj je moral etapni zmagovalec Rigoberto Uran priznati premoč Primožu Rogliču. Foto: www.alesfevzer.com
Stari grad Celje je pred tremi leti nakazal razmerja moči, ne pa tudi končnega razpleta, saj je moral etapni zmagovalec Rigoberto Uran priznati premoč Primožu Rogliču. Foto: www.alesfevzer.com

Četrtkovo etapo je že pred štartom na Ptuju komentiral Tadej Pogačar: "Etapa prek Celjske koče in na grad bo pomembna, saj se tu lahko ustvarijo pomembnejše razlike. Klasična etapa, kjer se bo že pokazalo, kdo ima dobre noge."

Zaključek 2. etape je sicer pisan na kožo Pogačarju, ki je velemojster zaključnih vzponov: iz mesta Celja do Starega gradu se dan sklene z uradno nekategoriziranim klancem v dolžini 2 km in povprečnim naklonom 6,7 odstotka, ki pa ne preseže največje vrednosti 12 odstotkov (po uradnem biltenu dirke).

Veliko kolesarjev nima kaj izgubiti

"To bo prvi resnejši test pred kolesarji za skupno zmago. Pred tremi leti smo videli, da je 20 kolesarjev prišlo pod zaključni vzpon, letos pričakujemo nekaj podobnega. Imamo izrazitega favorita, v Pogačarju, zmagovalcu Toura, ob njem pa bo na dirki ogromno drugih izvrstnih kolesarjev, ki nimajo česa izgubiti," je ob predstavitvi cilja na Starem gradu Celje pred dnevi poudaril organizacijski direktor slovenskega Toura Bogdan Fink.

Pred tremi leti Mohorič in Pogačar skupaj v cilj
Na sedem stoletij star grad je na dirki 2018 v zaključku takratne 3. etape prvi na klanec napadel Primož Roglič, a ga je v zadnjih pobralo in prehitela sta ga Daryl Impey in etapni zmagovalec Rigoberto Uran, sam Rogla pa je prečkal cilj 4 sekunde za njima skupaj z Rafalom Majko. Takrat sta z zaostankom 17 sekund skupaj čez cilj na 10. in 11. mestu prišla Pogačar in Mohorič.

Pogačar: Na Celjskem gradu se bo pokazalo, kdo ima močne noge

Neposredno pred štartom uvodne etape 27. Dirke po Sloveniji je Matej Mohorič le potrdil, da bo kar sam bržkone adut Bahraina Victoriousa za skupni seštevek. Zalivski ekipi svetovne serije sta na 1. etapi z nadzorovanjem dirkanja in pripravo šprinta potrdili status favoritov, pri čemer sta seveda obe zasedbi močno slovensko obarvani, ne samo s po dvema Slovencema v ekipi, zaradi česar ne čudi motiviranost in želja po zmagah.

V boj za zmago, tudi skupno
"Vedno je lepo nastopati pred domačimi navijači. V posebno čast mi je, ne čutim nobenega pritiska, to je zame še večja motivacija, da damo vse od sebe. Zlasti letos, ker smo prišli na Dirko po Sloveniji z zares dobro ekipo. Phila Bauhaus računa na dva šprinta za etapno zmago, za kar bomo naredili vse, da mu to tudi omogočimo. Pa tudi v ostalih bolj razgibanih etapah se bova z Janom Tratnikom potrudila, da presenetiva ostale. Tudi Tadeja, ki je prvi favorit, in se poskušamo boriti za zmago, tudi za skupno,"
je pred ekipnim avtobusom priznal Mohorič.

Dirka po Sloveniji: Nemca v Rogaški Slatini nasledil Nemec

Ponovitev Mohoričevega napada iz 2018?
A če se dvakratni svetovni prvak iz mlajših kategorij in bahrajnci res odločijo spustiti v boj za zeleno majico, potem se pričakuje napad najkasneje na spustu s Celjske koče, od katere do cilja je manj kot 15 km. Pred tremi leti je Mohorič že jurišal na tem spustu, pošteno razredčena 19-glava glavnina ga je ujela šele na začetku grajskega klanca. Dvajseterica je v cilj prišla v razmaku 49 sekund.

Na koncu 25. Dirke po Sloveniji je Mohorič zasedel skupno tretje mesto, z vsega dvema sekundama prednosti pred Pogačarjem. Slednji ima letos že slabo izkušnjo z napadi na spustih – zadnji dan Baskije so jim zagodli pri Astani, kar je izkoristil Roglič za zmago na Itzulii.

Bauhaus: Šprint sem lahko začel v vodstvu, kar je zame idealno

Kazahi ostali brez aduta iz rokava
A kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima, tuhtajo pri preostalih 18 ekipah. A ravno Astana, ki slovi kot agresivna ekipa na spustih, je ostala v igri za skupno razvrstitev brez pomembnega aduta – 22-letni Španec Javier Romo je bil med žrtvami padca v zadnjih kilometrih 1. etape in je izgubil kar 3:40.

V času zmagovalca in nosilca zelene majice Bauhausa je prišlo 68 od 139 kolesarjev, med predvidenimi kandidati za skupno razvrstitev je 38 sekund izgubil veteran Jani Brajkovič, zmagovalec slovenskega Toura 2012.

Branilec zelene majice že pretegnil noge
Vsekakor pa se pričakuje menjavo lastnika zelene majice – šprinter Bauhaus bo misli usmeril proti petku in zlasti nedelji. V rahli – točneje enosekundni prednosti – pred tekmeci pa je branilec zmage iz 2019 Diego Ulissi, ki je skočil na letečem cilju v Lenartu in za 3. mesto pobral eno sekundo odbitka. Bodo emirati kot pred dvema letoma napadli najprej z Italijanom? Odgovor bo znan okoli 15. ure.

Navidezna dirka - čas za menjavo do 11.15!

2. etapa v Žalcu se začne ob 11.15. Do takrat lahko v Navidezni dirki opravite dve menjavi. V prvi etapi je šest uporabnikov osvojilo več kot 300 točk.

Prenos na TV SLO 2/MMC-ju se bo začel ob 12.50, kolesarji pa bodo na Starem gradu Celje predvidoma okoli 15. ure.