27-letni Nikias Arndt se je veselil druge etapne zmage na tritedenskih dirkah. Pred tremi leti je dobil zadnjo etapo Dirke po Italiji v Torinu. Foto: EPA

Favoriti za skupno zmago so si vzeli malce odmora, saj je v nedeljo na sporedu zelo zahtevna etapa v Andori, zadnjih nekaj deset kilometrov pa je kolesarje motil še dež, zaradi katerega niso želeli tvegati.

27-letni Arndt je zelo močan v šprintu in zlahka je opravil s tekmeci. Pred tremi leti je dobil zadnjo etapo Dirke po Italiji v Torinu. Drugo mesto je zasedel Španec Alex Aranburu, tretji je bil Belgijec Tosh Van der Sande.

Nicoas Edet ima tri minute naskoka pred favoriti za skupno zmago. V nedeljo bo imel veliko dela, če jo bo želel zadržati. Foto: EPA

Edet je bil že najboljši hribolazec Vuelte
31-letni Edet je unovčil zaspano vožnjo favoritov. Pred današnjo etapo je bil kolesar Cofidisa na 16. mestu, zaostajal je šest minut in 24 sekund. Na petkovi gorski etapi je končal na 18. mestu, pred šestimi leti pa je bil tudi najboljši hribolazec Vuelte.

Glavnina je čez ciljno črto prišla več kot devet minut za Arndtom, v ospredju sta bila najboljša Slovenca v skupnem seštevku Primož Roglič in Tadej Pogačar, ki je danes nosil belo majico najboljšega mladega kolesarja namesto Miguela Angela Lopeza. Kapetan Astane je že tretjič na letošnji Vuelti predal skupno vodstvo po enem dnevu.

Roglič je zasedel 29. mesto, Pogačar 32., Luka Mezgec 58., Luka Pibernik pa 77. Vsi so prišli v skupini s favoriti. Domen Novak je na 125. mestu zaostal devet minut in 58 sekund.

Edet ima po osmih etapah dve minuti in 21 sekund prednosti pred Belgijcem Dylanom Teunsom, tretji je Lopez z zaostankom treh minut. Roglič je četrti, Pogačar pa deveti.

Edet: To je trenutek, ki se v karieri morda zgodi le enkrat
"Imam lepe spomine iz leta 2013, ko sem bil na zmagovalnem odru v Madridu, saj sem osvojil majico za najboljšega gorskega kolesarja. Zdaj sem vse skupaj presegel z rdečo majico. To je trenutek, ki se v karieri morda zgodi le enkrat. zelo dobro se počutim že od štarta Vuelte. Skušal sem sodelovati v kakšnem pobegu, danes mi je uspelo. Zavedam se, da je v nedeljo zelo težka gorska etapa. Vse bom iztisnil iz sebe, da jo zadržim do kronometra," je bil navdušen Edet.

Primož Roglič je imel miren dan pred nedeljsko gorsko etapo v Andori. Foto: EPA

Etapa, na kateri so kolesarji premagali 2.618 m višinske razlike, je bila sicer razgibana, a je imela le en kategorizirani vzpon: Puerto de Montserrat ‒ 7,4 km dolg vzpon s povprečnim 6,6-odstotnim naklonom (2. kategorija).

Kratka, a izjemno zahtevna etapa v nedeljo
Nedeljska etapa bo ena najzahtevnejših na letošnji Vuelti. Dolga bo le 94,9 km, takoj po štartu pa bo trasa zavila na prelaz Ordino. Temu sledi še pet kategoriziranih vzponov, med njimi bo ciljni, pred njim pa kolesarje čaka še štirikilometrski makadamski odsek.

Nicolas Edet novi vodilni na Dirki po Španiji
8. etapa, Valls-Igualada, 166,9 km:       
 1. N. ARNDT      NEM  3:50:48 
 2. A. ARANBURU    ŠPA      
 3. T. VAN DER SANDE  BEL    vsi 
 4. R. GUERREIRO    POR      
 5. J. KOCH      NEM      
 6. D. TEUNS      BEL      
 7. J. LASTRA     ŠPA    isti 
 8. T. LUDVIGSSON   ŠVE      
 9. F. BARCELO     ŠPA      
 10. S. HENAO      KOL      
 11. N. EDET      FRA    čas 
 ...                  
 24. M. A. LOPEZ    KOL   +9:24 
 29. P. ROGLIČ     SLO      
 32. T. POGAČAR     SLO    vsi 
 58. L. MEZGEC     SLO    isti 
 77. L. PIBERNIK    SLO    čas 
125. D. NOVAK      SLO    9:58 

Skupni vrstni red po 8. etapi:     
 1. N. EDET      FRA  32:16:24 
 2. D. TEUNS      BEL   +2:21 
 3. M. A. LOPEZ    KOL    3:01 
 4. P. ROGLIČ     SLO    3:07 
 5. A. VALVERDE    ŠPA    3:17 
 6. N. QUINTANA    KOL    3:28 
 7. C. F. HAGEN    NOR    3:45 
 8. R. MAJKA      POL    4:59 
 9. T. POGAČAR     SLO    5:37 
 10. J. E. CHAVES    KOL    5:53 
 ...                  
110. L. MEZGEC     SLO  1:03:06 
117. L. PIBERNIK    SLO  1:05:31 
146. D. NOVAK      SLO  1:21:19 
Profil 8. etape Dirke po Španiji. Foto: La Vuelta