Španec Angel Madrazo je v 5. etapi dosegel uspeh kariere. Prav tako je poskrbel za zgodovinski dan ekipe Burgos BH, ki je prvič slavila etapno zmago na grand touru. Foto: EPA
Španec Angel Madrazo je v 5. etapi dosegel uspeh kariere. Prav tako je poskrbel za zgodovinski dan ekipe Burgos BH, ki je prvič slavila etapno zmago na grand touru. Foto: EPA
L'Eliana-Alto de Javalambre, 170,7 km:
  1. A. MADRAZO         ŠPA    4:58:31
  2. J. BOL             NIZ      +0:10
  3. J. HERRADA         ŠPA       0:22
  4. M. A. LOPEZ        KOL       0:47
  5. A. VALVERDE        ŠPA       0:59
  6. P. ROGLIČ          SLO   isti čas
  7. T. POGAČAR         SLO       1:29
  8. N. QUINTANA        KOL       1:41
  9. S. KUSS            ZDA   isti čas
 10. E. CHAVES          KOL       1:46
 11. R. MAJKA           POL       1:52
 12. P. LATOUR          FRA       2:05
 13. R. URAN            KOL       2:11
 14. N. ROCHE           IRS       2:17
 15. R. GUERREIRO       POR       2:26
 ...                                  
 94. L. PIBERNIK        SLO      11:53
128. D. NOVAK           SLO      16:56
162. L. MEZGEC          SLO      20:11
Ciljni vzpon na observatorij Javalambre na višini 1950 m se je začel 11,1 km pred ciljem. Povprečni naklon celotnega vzpona je 7,8-odstoten. Foto: Vuelta
Ciljni vzpon na observatorij Javalambre na višini 1950 m se je začel 11,1 km pred ciljem. Povprečni naklon celotnega vzpona je 7,8-odstoten. Foto: Vuelta

Kolesarji so morali na 5. etapi premagati tri kategorizirane vzpone, prvega po 31 km (Puerto de Alcublas – 750 m), drugega po slabih stotih kilometrih (Alto Fuente de Rubielos – 1000 m), za odločilnega se je izkazal zadnji, tretji vzpon na Javalambre (1950 m), ki je med drugim dal novega starega vodilnega v skupnem seštevku – Kolumbijca Miguela Angela Lopeza (Astana), ki je rdečo majico oblekel po ekipnem kronometru v Benidormu.

Kapetan Astane je napadel dobra dva kilometra pred ciljem in si privozil odločilno prednost, etapo je sklenil 12 sekund pred šestouvrščenim Primožem Rogličem (Jumbo Visma), ki se je s šestega mesta v skupnem seštevku povzpel tik pod vrh (+0:14)!

Skupni vrstni red po 5. etapi:         
  1. M. A. LOPEZ        KOL   18:55:21 
  2. P. ROGLIČ          SLO      +0:14 
  3. N. QUINTANA        KOL       0:23 
  4. A. VALVERDE        ŠPA       0:28 
  5. N. ROCHE           IRS       0:57 
  6. R. URAN            KOL       0:59 
  7. E. CHAVES          KOL       1:17 
  8. R. MAJKA           POL       1:18 
  9. T. POGAČAR         SLO       1:49 
 10. W. KELDERMANN      NIZ       1:50 
 ...                                   
 92. L. MEZGEC          SLO      21:04 
120. L. PIBERNIK        SLO      27:39 
166. D. NOVAK           SLO      45:19 

Velik podvig je uspel tudi Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates), ki je etapo končal na 7. mestu, v skupnem seštevku pa mu je z 22. mesta uspel preboj v deseterico (9. mesto; +1:49).

Največji poraženec dneva je Irec Nicolas Roche (Team Sunweb), ki ga je v zadnjih kilometrih popolnoma odrezalo, izgubil je rdečo majico, ciljno črto je prečkal z dvema minutama in 17 sekundami zaostanka za zmagovalcem. Slabše so se odrezali tudi Kolumbijca Nairo Quintana (Movistar; 8. mesto, +1:41) in Rigoberto Uran (EF Education First; 13. mesto, +2:11) ter Poljak Rafal Majka (Bora Hansgrohe; 11. mesto, +1:52).

Začetek pobega po 10 kilometrih
Že po dobrih desetih kilometrih 5. etape sta se Angel Madrazo in moštveni kolega Jetse Bol (oba Burgos BH) odločila za pobeg, pozneje se jima je pridružil še Jose Herrada (Cofidis), skupaj so glavnini ušli za slabih deset minut, prednost je 80 km pred ciljem znašala 8:44. Na čelu pelotona so bili kolesarji Sunweba in Movistarja. Ubežniška trojica je v naslednjih kilometrih še povečala prednost, ta je na vrhu predzadnjega vzpona znašala deset minut in pol, tam se je tudi zgodila manjša nevšečnost, ko je moštveni avtomobil Burgos BH-ja skoraj zbil svojega kolesarja Madraza, medtem ko je član ekipe podajal bidon Bolu.

Zmage nisem pričakoval, posvečam jo svoji ženi. Uresničile so se mi sanje.

Angel Madrazo

Glavnina topila zaostanek
Športni direktor omenjene ekipe Jose Cabedo je med etapo poudaril, da bodo ubežniki za zadnji vzpon potrebovali vsaj pet minut prednosti, če se bodo želeli potegovati za zmago. Ob vznožju prelaza na Alto de Javalambre (1950 nadmorske višine, 11,1 km s 7,8-odstotnim povprečnim naklonom) so jo imeli skoraj dvakrat več. Glavnina jo je začela hitro topiti, pet kilometrov pred ciljem je zaostanek znašal pet minut in 25 sekund – preveč za uspešen lov na ubežnike.

Roche "trčil ob zid", Lopez do rdeče majice
Toda pestro je bilo predvsem v boju za mesta v skupnem seštevku. Na ciljnem vzponu je glavnina, sestavljena iz nekaj več kot 50 kolesarjev, razpadla, omagalo je kar nekaj kolesarjev, med njimi tudi tedaj vodilni v skupnem seštevku Roche, Uran in Majka. 2,2 km pred ciljem je napadel Lopez, sledili so mu Alejandro Valverde in dva Slovenca, Roglič in Pogačar. Lopezu je uspelo zaostanek za ubežniki stopiti na dobro minuto, vendar mu je za etapno zmago zmanjkalo metrov. Prvi je ciljno črto prečkal Madrazo, ki je napadel dvesto metrov pred koncem in etapo sklenil po 4 urah, 58 minutah in 31 sekundah. Za dvojno zmago ekipe Burgos BH je z drugim mestom poskrbel Bol, tretji je bil Herrada.

Miguel Angel Lopez si je z napadom dobra dva kilometra pred ciljem na 5. etapi zagotovil rdečo majico. Foto: EPA
Miguel Angel Lopez si je z napadom dobra dva kilometra pred ciljem na 5. etapi zagotovil rdečo majico. Foto: EPA

Zmago posvetil svoji ženi
Presenetljivi etapni zmagovalec Madrazo je bil na Javalambreju nasmejan do ušes. "Zmage nisem pričakoval, posvečam jo svoji ženi. Uresničile so se mi sanje. Skozi vso sezono smo trpeli, ekipa si je današnji uspeh zaslužila," je dejal. "Nisem mogel držati enakega ritma kot Herrada, zato sem moral malce upočasniti in prihraniti nekaj moči. Želel sem pomagati Jetseju (Bolu), ki me je počakal. V šprintu sem hiter, ekipa me je prosila, naj moči prihranim za jutrišnji dan, a v zaključku etape sem videl, da sta preostala dva kolesarja malce popustila, zato sem se odločil za napad."

"Začetek vzpona je bil malce hiter, ampak počutil sem se dobro. Čakal sem z napadom, da so kapetani ostali sami. Napadel sem, ko sta ostala le Roglič in Valverde, da preverim, kako se bosta odzvala. Rad pripravim šov, ko imam prave noge. Naj ljudje uživajo. Ko sem videl, da sem ostal sam, sem šel na vse ali nič. Pridobil sem le nekaj sekund, ampak bolje to kot nič. V ekipi smo zadovoljni. Pred nami je še ogromno dirkanja. V prihodnjih dneh pričakujte razlike. Vuelta se šele začenja," je pojasnil Lopez.

Roglič: Ko je Valverde dobil Vuelto, sem bil še smučarski skakalec
"Vesel sem načina, kako sem danes dirkal. K sreči sem se dobro prebil čez prve dni. Celotna ekipa je zelo močna. Ko je napadel Valverde in je odpadel Quintana, sem lahko sledil. Vemo, kako močan je Valverde. To je že dokazal. Ko je dobil Vuelto, sem jaz bil še smučarski skakalec,"
je poudaril Roglič.

Roglič po prvi gorski etapi le še 14 sekund za vodilnim Lopezom