Magnus Cort je po zmagi v šesti etapi na vrhu strmega vzpona nad Cullero zdaj dobil še pravi šprint precej zdesetkane glavnine. Foto: EPA
Magnus Cort je po zmagi v šesti etapi na vrhu strmega vzpona nad Cullero zdaj dobil še pravi šprint precej zdesetkane glavnine. Foto: EPA

V 24 urah je bil Magnus Cort Nielsen dvakrat v položaju za etapno zmago na 76. Dirki po Španiji, a na dveh popolnoma različnih terenih in iz nasprotnih izhodišč. Zid v Valdepenas de Jaenu je bil na koncu prestrm in predolg za ubežnega Danca, ki je moral zadnjih nekaj deset metrov slalomirati in je za zmagovitim Primožem Rogličem zaostal za 49 sekund, četudi je bil ujet manj kot sto metrov pred ciljem.

Zato pa je bila šprinterska ravnina v Cordobi ravno dovolj ravna in dolga, trasa pred tem pa dovolj selektivna, da je kolesar EP Education Nippa pri 41 stopinjah Celzija le prišel do druge etapne zmage na letošnji La Vuelti.

V torek in sredo je bil Magnus Cort v begu, a drugo etapno zmago mu je prinesel šprint, v katerem ga je resno ogrozil mladi Italijan Andrea Bagioli. Se bo Danec podal v boj za zeleno majico? Vodilni Fabio Jakobsen ima 180 točk, Cort na drugem mestu pa 114, tretji je Roglič s 106 točkami. Foto: EPA
V torek in sredo je bil Magnus Cort v begu, a drugo etapno zmago mu je prinesel šprint, v katerem ga je resno ogrozil mladi Italijan Andrea Bagioli. Se bo Danec podal v boj za zeleno majico? Vodilni Fabio Jakobsen ima 180 točk, Cort na drugem mestu pa 114, tretji je Roglič s 106 točkami. Foto: EPA

Roglič 12., rdeča majica na 20. mestu

V šprinterskem obračunu 40 kolesarjev je Cort za pol obroča prehitel Italijana Andreo Bagiolija (Deceuninck QuickStep), tretji je bil favorizirani Avstralec Michael Matthews (BikeExchange s pomočnikom Lukom Mezgecem), četrti pa je bil Italijan Matteo Trentin, za katerega je cel dan razplet četrtkove etape nadzirala ekipa UAE Emirates, tudi z Janom Polancem (41; +0:09).

Sorodna novica Roglič po 55. zmagi: Morda sem sam sebi najbolj nevaren

Od skupno vodilnih je bil Avstrijec Felix Grossschartner kar šesti, Primož Roglič pa dvanajsti, medtem ko je nosilec rdeče majice vodilnega Norvežan Odd Christian Eiking ciljno črto prečkal dvajseti. V skupnem seštevku na prvih 19 mestih ni bilo sprememb.

Roglič po padcu hitro ujel glavnino

Prve ure dirkanja počival

"Ob razredčeni glavnini ekipa verjame vame in me podpira pri šprintih. Celotna ekipa je opravila odlično delo, zato sem danes lahko prve ure dirkanja počival v ozadju, medtem ko se je v ospredju odvijal boj za pobeg. Malo sem res čutil noge od včeraj, a sem nekako zmogel čez oba kategorizirana vzpona, na koncu pa je Jens Keukeleire opravil izjemno delo in me pripeljal v popolno izhodišče za šprint," je po jubilejni 20. zmagi v karieri povedal 28-letnik iz otoka Bornholm.

Magnus Cort je slavil že peto etapno zmago na Vuelti in sedmo v Španiji: "Mislim, da imam res vse več navijačev v Španiji. Včeraj, po begu, četudi nisem zmagal, sem dobil res veliko čestitk."

Roglič med spustom sredi vzpona zletel s ceste

12. etapa Dirke po Španiji se je vila od Jaena do Cordobe in je bila dolga 175 kilometrov. Po razgibanih uvodnih 60 kilometrih je sledila ravnina do prvega vzpona po 113 kilometrih na Alto de Jeronimo. To je vzpon tretje kategorije, dolg je 13 kilometrov s povprečnim naklonom le 3,3 odstotka, pri čemer je to dejansko vzpon v dveh delih z vmesnim spustom.

Ravno na tem odseku – 53 km do cilja – je s ceste v jarek zapeljal Primož Roglič, pa tudi kolesarji Movistarja (Nelson Oliveira) in Ineos Grenadiersa (Adam Yates in Dylan Van Baarle). Kolesarji Jumba Visme so počakali na kapetana in ga hitro popeljali nazaj v raztegnjeno glavnino, v kateri so emirati ohranjali beg na kratkem povodcu.

Le zakaj bi se vzpon imenoval 14 %?

Po spustu v Cordobo in drugem prečkanju ciljne črte je sledil še vzpon druge kategorije na Alto del 14 %. Kot pove samo ime klanca, je največja naklonina 14-odstotna. Dolg je 7,2 kilometra, povprečni naklon je 5,6 odstotka. Še pod vrhom so emirati ulovili še zadnjega ubežnika, Belgijca Maxima Van Gilsa (Lotto Soudal).

Upam, da je s Primožem vse v najlepšem redu. Bil sem takoj za njim, ko je zletel s ceste, a sem se padcu uspel izogniti.

Vodilni Odd Christian Eiking

Na zadnjem vzponu s pomenljivim imenom 14 % je iz glavnine skočila četverica: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Romain Bardet (DSM) in Sebastian Henao (Qhubeka NextHash), ki so si privozili več kot pol minute prednosti. Sledilo je deset kilometrov spusta in še sedem kilometrov ravnine po ulicah vroče Cordobe (uradno 37 stopinj Celzija, ob ciljni črti je kazalo kar 41 stopinj!), kjer sta ekipi UAE Emirates in BikeExchange zadnjega napadalca Vina ujeli šele v zadnjem kilometru.

Športni direktor Jumbo Visme: Imeli smo srečo.

"Primož Roglič in Lennard Hofstede sta v redu. Steven Kruijswijk ima nekaj prask. Danes nismo mogli narediti veliko. Padli smo čez kolesarje Ineosa. Na srečo smo šli lahko naprej in nadaljujemo naše potovanje na tej Vuelti," je za uradno stran ekipe Jumbo Visma povedal športni direktor Grischa Niermann.

"Bilo je 500 metrov spusta, ko je skoraj cela naša ekipa imela nesrečo. Mislim, da je bilo na cesti nekaj olja. Primož in Steven sta padla kar močno, a sta v redu. Na koncu je dobra stran, da nismo izgubili nič časa," je dogodek iz perspektive udeleženca opisal Koen Bouwman, ki je potrdil, da padec Rogliča ni zgledal nedolžno, a jo je v nasprotju z van Baarlom in Oliveiro dobro odnesel.

Skoraj 100 km boja za beg

Roglič vnovič padel, a brez posledic

S štarta se je pognalo 168 kolesarjev. 100 kilometrov pred ciljem so bili še vsi v strnjeni skupini. Šele po dobrih 90 km se je izoblikoval uspešen beg osmerice, ki pa si ni mogla privoziti niti dveh minut prednosti. V glavnini je bilo preveč nezadovoljnih ekip, ki si želijo etapne slave, na čelu z ekipo UAE Emirates, ki narekuje tempo pelotonu.

Ravno ob oblikovanju bega je v glavnini sledil padec, ob katerem jo je najhuje skupil 21-letni Avstrijec Tobias Bayer (Alpecin Fenix), ki je moral odstopiti.

Petkova 13. etapa Belmez-Villanueva de la Serena v dolžini 203,7 km je ravninska, predvidoma peta šprinterska etapa, s čimer bo prvi favorit dneva Fabio Jakobsen (Deceuninck QuickStep). Konec tedna sledita gorski etapi in preizkus moči kandidatov za končno zmago.


76. DIRKA PO ŠPANIJA

12. etapa: Jaén-Córdoba, 175 km

  1. M. CORT           DAN      3:44:21
  2. A. BAGIOLI        ITA             
  3. M. MATTHEWS       AVS          vsi
  4. S. HENAO          KOL             
  5. A. KRON           DAN             
  6. F. GROSSSCHARTNER AVT         isti
  7. A. J. SOTO        ŠPA             
  8. A. ROUX           FRA             
  9. G. BRAMBILLA      ITA          čas
 10. M. TUSVELD        NIZ             
 ...                                   
 12. P. ROGLIČ         SLO             
 40. J. POLANC         SLO         0:09
 41. L. MEZGEC         SLO         0:12
114. J. TRATNIK        SLO        14:33

SKUPNI VRSTNI RED

  1. O. C. EIKING      NOR     45:33:18
  2. G. MARTIN         FRA        +0:58
  3. P. ROGLIČ         SLO         1:56
  4. E. MAS            ŠPA         2:31
  5. M. A. LOPEZ       KOL         3:38
  6. J. HAIG           AVS         3:55
  7. E. BERNAL         KOL         4:46
  8. A. YATES           VB         4:57
  9. S. KUSS           ZDA         5:03
 10. F. GROßSCHARTNER  AVT         5:38
 ...                                   
 17. J. POLANC         SLO        13:18
 98. L. MEZGEC         SLO      1:36:57
138. J. TRATNIK        SLO      2:02:17