Roglič je imel na koncu dovolj prednosti, da se je lahko mirno ozrl na svoje tekmece. Foto: ASO
Roglič je imel na koncu dovolj prednosti, da se je lahko mirno ozrl na svoje tekmece. Foto: ASO

11. etapa je bila najkrajša na letošnji španski pentlji, končala pa se je z brutalnim vzponom v kraju Valdepenas de Jaen. Povprečni naklon je bil okroglih 10 odstotkov, ponekod pa je krepko presegel celo 20 odstotkov.

Sorodna novica Roglič v zaključku strl Masa za etapno zmago

Ubežnike so držali blizu
Vsi kolesarji, ki so še v igri za končno zmago, so bili še kako zainteresirani za etapno zmago. Njihove ekipe so tako večinoma složno sodelovale in niso dopustile, da bi si ubežniki nabrali visoko prednost. Ta se je povzpela do dveh minut, več pa jim v kratki, predvsem pa izjemno hitro etapi preprosto niso dopustili.

Roglič znova udaril v zadnjih metrih
Najdlje je bežal Magnus Cort, ki je vztrajal do polovice vzpona, nato je popolnoma omagal in ostal brez sanj o drugi etapni zmagi na letošnji Vuelti. Prvi je napadel Primož Roglič, a se ni mogel otresti Enrica Masa, ki se je do zdaj izkazal za največjega pretendenta za končno zmago. V zadnjih metrih je slovenski as uprizoril sebi znani zadnji udarec in si pred Špancem nabral tri sekunde prednosti, z bonifikacijami pa je pridobil še štiri pomembne sekunde.

Takole je slavil 7. etapno zmago na španskem krogu. Foto: ASO
Takole je slavil 7. etapno zmago na španskem krogu. Foto: ASO

Slovenski as do 55. zmage
"Etapa je bila zahtevna, v zaključnem vzponu ni bilo velike znanosti, treba je bilo iti na vso moč. K sreči sem imel več moči od drugih in to je bilo dovolj za zmago," je bil po etapi zadovoljen Roglič. Zanj je to že 55. zmaga med profesionalci. Tovrstni brutalen zaključek so gledalci na Vuelti videli že nekajkrat, Roglič si je ogledal posnetke zaključkov na prejšnjih izvedbah Vuelte: "Malo mi je pomagalo, malo sem si predstavljal, res pa je, da je resničnost potem običajno popolnoma drugačna. Nisem si ravno predstavljal, kako bo, zadnji metri so bili res brutalno strmi."

Vrstni red po 11. etapi (od 21)

MestoKolesarZaostanekZa Rogličem
1.Odd Christian Eiking41:48:57
2.Guillaume Martin0:58
3.Primož Roglič1:5641:50:53
4.Enric Mas2:310:35
5.Miguel Angel Lopez3:281:32
6.Jack Haig3:551:59
7.Egan Bernal4:462:50
8.Adam Yates4:573:01
9.Sepp Kuss5:033:07
10.Felix Großschartner5:383:42

Opombi:
- V stolpcu zaostanek je zaostanek za vodilnim Eikingom.
- V zadnjem stolpcu pa je zaostanek glavnih favoritov za končno zmago za Rogličem.

Mas se je v zadnjih dneh izkazal kot najtrši Rogličev oreh. Foto: ASO
Mas se je v zadnjih dneh izkazal kot najtrši Rogličev oreh. Foto: ASO

Sam sebi najnevarnejši
Glede na videno v zadnjih dneh naj bi Rogliča v boju za končno zmago najbolj ogrožala Mas in Miguel Angel Lopez. Sta kolesarja Movistarja najnevarnejša tudi v Rogličevih očeh? Ob tem vprašanju se je branilec lanske zmage zgolj nasmejal in se spomnil torkovega padca: "Morda sem pa sam sebi najbolj nevaren." Nato je nadaljeval v resnejšem tonu: "Ni pametno vseh misli osredotočiti le ne enega tekmeca. Enric Mas je ta hip očitno res najnevarnejši, zato je tako blizu tudi v skupnem seštevku. A zraven je še njegov moštveni kolega Lopez, ne smemo pozabiti niti na Ineos. V igri je res še veliko kolesarjev. Kot ponavljam vsako leto, moramo iti od dneva do dneva."

Roglič opozarja na Bernala
Egan Bernal
je trenutno na sedmem mestu. Pred dirko je opozarjal, da se še ne čuti sposobnega, da bi v istem letu dobil dve tedenski dirki, a Roglič ostaja previden in opozarja, da bi bil Kolumbijec lahko še kako nevaren v zelo zahtevni drugi polovici dirke: "Dirka je izjemno zahtevna, Bernal bi bil lahko v zadnjih dneh lahko res zelo nevaren. Je zelo dober kolesar in sposoben, da se zavihti na sam vrh."

Bernal bi se s končno zmago vpisal med nesmrtne, saj že ima zmago na Touru in Giru. Foto: ASO
Bernal bi se s končno zmago vpisal med nesmrtne, saj že ima zmago na Touru in Giru. Foto: ASO

Kolumbijec je bil zadovoljen ...
Zmagovalec letošnje Dirke po Italiji je podoživel zahteven ciljni vzpon: "Etapa je bila res zelo zahtevna, zadnji metri so bili zelo zahtevni, pomembno je bilo, da si bil v ključnih metrih pred vzponom na pravem mestu, seveda pa tudi, da si imel dovolj moči. S svojo današnjo predstavo sem kar zadovoljen."

... in ostaja miren
O celotni dirki pa je razmišljal: "Od prvega dne sem vedel, da nisem optimalno pripravljen. Če nisi na optimalni ravni, potem se res težko boriš za končno zmago. Brez dvoma se bom trudil do konca dirke, ne glede na končni izid bom zadovoljen z zavedanjem, da sem se boril do konca. Težko je vedeti, kdaj si najboljši, predvsem pa je pomembno, da ostanem miren."

Landa se je sprijaznil, da se ne bo boril za končno zmago. Foto: ASO
Landa se je sprijaznil, da se ne bo boril za končno zmago. Foto: ASO

Landa brez možnosti za oder
Še bolj je lahko razočaran Mikel Landa. Športni direktor Bahraina Gorazd Štangelj je še pred dnevi napovedoval, da se bo Landa boril za zmagovalni oder, po novi medli predstavi pa je padel na 25. mesto, zaostaja pa že 27 minut. "Zadnje dni sem se počutil popolnoma zanič. Ni se mi zdelo smiselno, da bi trpel v teh težkih klancih," je razložil črn torkov dan, ko je v cilj prišel z 'disko skupino', ki je zaostala 21 minut, v sredo pa je za Rogličem pridelal še dobrih devet minut zaostanka.

Upa na kakšno etapno zmago
Bask se je spomnil padca na Giru: "Pred nekaj meseci je bilo nemogoče, da bi se boril za vrhunski izid. Po uvodu v Burgosu sem bil sicer optimist, a ostal previden. Nadaljevanje dirke je pokazalo, da nisem v pravi formi. Manjka mi tudi dovoljšnja količina treninga. Zdaj sem bom trudil, da dobim kakšno etapno zmago. A očitno nisem v taki formi, da bi se kar izmišljeval in odločal, kdaj bom zmagal."

Kolesarje v četrtek čaka še ena razgibana etapa, v petek bodo na svoj račun znova prišli sprinterji, konec tedna pa bosta na sporedu dve zahtevni gorski etapi.

Roglič: Trpel sem, a sem imel dovolj moči za zmago