Philippe Gilbert je desetič dobil etapo na grand tourih. Foto: EPA
Philippe Gilbert je desetič dobil etapo na grand tourih. Foto: EPA

Gilbert je bil del ubežne skupine in v pravem času se je izkušeni kolesar, ki si je za glavni cilj sezone postavil prihajajoče svetovno prvenstvo – mavrično majico je osvojil že leta 2012 –, odločil za napad. Pospešil je na zadnjem klancu, dober kilometer pred koncem vzpona, in se otresel preostalih ubežnikov. Stik z Belgijcem sta ohranila le Španca Alex Aranburu in Fernando Barcelo, toda 19 sekund prednosti, ki si jih je Gilbert priboril, je bilo dovolj za spust in nato za zaključek na ulicah Bilbaa. Ostalo mu je ravno dovolj moči in v cilj je prišel tri sekunde pred prvima zasledovalcema. Kolesar moštva Deceuninck-Quickstep je slavil prvo etapno zmago na tritedenskih dirkah po letu 2015 in šesto na Vuelti. Zadnjič je na španskem krogu zmagal leta 2013.

"To je lepa številka," je dejal Gilbert po deseti etapni zmagi na grand tourih in dodal: "Bilo je noro. Vzdušje na zadnjem vzponu je bilo z zastavami in vsem skupaj kot na klasikah. To mi je dalo dodatne motivacije. Veliko sem že dirkal v Baskiji, a do zdaj nisem imel veliko uspeha. Baskija je skoraj kot Flandrija. Ljudje imajo tukaj zelo radi kolesarstvo in zato je ta zmaga res lepa."

Sproščena Roglič in Pogačar

Skupina favoritov je v cilj prišla dobre tri minute za zmagovalcem. Rdeča majica, ki jo je drugi dan nosil Roglič, ni bila tarča napadov. Vmes je sicer enkrat pospešil le Miguel Angel Lopez, a le za kratek čas in favoriti so pospeševanje Kolumbijca hitro nevtralizirali. V zaključku etape na ulicah največjega mesta v Baskiji sta bila slovenska asa, Roglič (Jumbo Visma) in Tadej Pogačar (UAE), nasmejana in v sproščenem pogovoru, tik pred ciljem pa sta v znak novega uspešnega dne udarila s pestmi.

"Bil je res hiter start. Počutil sem se dobro, noge so v redu. V zaključku etape sem bil zraven, pripravljen na napade," je v cilju razložil Pogačar in povedal, kaj je dejal Rogliču pred ciljno črto: "Samo da sva preživela še en dan." V skupnem seštevku Roglič ostaja 1:52 pred Alejandrom Valverdejem (Movistar), sledita Kolumbijca Lopez (Astana) in Nairo Quintana (Movistar), peti pa je Pogačar, ki za rojakom zaostaja tri minute in pet sekund.

Primož Roglič bo v petek tretjič zapored dirkal v rdečem. Foto: EPA
Primož Roglič bo v petek tretjič zapored dirkal v rdečem. Foto: EPA

"Smo močni, smo pripravljeni. Moramo opraviti svoje delo. Samozavest je potrebna, a na koncu je vse odvisno od moči, ki jo imaš. To je ključ do uspeha," pa je dejal Roglič, ki je dodal, da že v petek pričakuje silovite napade na rdečo majico. 13. etapa, ki bo prav tako v Baskiji, bo s sedmimi kategoriziranimi klanci zelo zahtevna. Končala se bo s težkim vzponom ekstra kategorije na Los Machucos.

Pestrih zadnjih 40 kilometrov etape

Prvih 130 kilometrov 12. etape od 171 je bilo pretežno ravninskih. Vmes je bil vzpon tretje kategorije na Alto de Azazeto, ki pa ni razbil glavnine. Ta je kljub nenehnim napadom ostala praktično nedotaknjena več kot 100 kilometrov. 64 kilometrov pred ciljem se je odlepil Willie Smith, ki se mu je kmalu pridružilo še 18 kolesarjev. Med njimi ni bilo Slovencev.

Pestra je bila zadnja petina etape. 40 kilometrov pred ciljem se je začel vzpon na Alto de Urruzitmendi. Dolg je bil sicer le 1,9 kilometra, a je imel povprečen naklon 11 odstotkov. Vmes so bili tudi odseki s 17-odstotnim naklonom. Po spustu je sledil najdaljši izmed treh zaključnih klancev, ki pa je bil glede naklona tudi najlažji. Na Alto El Vivero so se vzpenjali 5,1 kilometra, povprečen naklon pa je bil okoli 7 odstotkov.

Po dolgem spustu je sledila najtežja preizkušnja etape. Kolesarji so se morali povzpeti na Alto de Arraiz. Vzpon je bil dolg 3,2 kilometra, povprečen naklon pa 8,2 odstotka. Po relativno lahkih uvodnih 1.500 metrih se je cesta postavila pokonci in na nekaterih odsekih ozke in slabe ceste je bil naklon tudi 22-odstoten. Od vrha je sledil še osemkilometrski spust do cilja.

Roglič zanesljivo zadržal rdečo majico pred petkovo gorsko etapo

12. etapa,

Circuito Navarra-Bilbao, 171,4 km:  
 1. P. GILBERT     BEL  3:48:18
 2. A. ARANBURU    ŠPA   +0:03
 3. F. BARCELO     ŠPA  isti čas
 4. J. J. ROJAS    ŠPA    0:22
 5. N. ARNDT      NEM    0:26
 6. T. VAN DER SANDE  BEL    0:29
 7. C. BARTHE     FRA    isti
 8. M. BOARO      ITA    čas
 ...                 
 17. A. VALVERDE    ŠPA    3:02
 19. N. QUINTANA    KOL    vsi
 23. T. POGAČAR     SLO    isti
 24. P. ROGLIČ     SLO      
 25. M. A. LOPEZ    KOL    čas
 86. D. NOVAK      SLO   14:23
 93. L. PIBERNIK    SLO   16:18
104. L. MEZGEC     SLO   17:56
Skupni vrstni red po 12. etapi:    
 1. P. ROGLIČ     SLO  44:52:08
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +1:52
 3. M. A. LOPEZ    KOL    2:11
 4. N. QUINTANA    KOL    3:00
 5. T. POGAČAR     SLO    3:05
 6. C. F. HAGEN    NOR    4:59
 7. R. MAJKA      POL    5:42
 8. N. EDET      FRA    5:49
 9. D. TEUNS      BEL    6:07
 10. W. KELDERMANN   NIZ    6:25
 ...                 
114. L. PIBERNIK    SLO  1:50:03
118. L. MEZGEC     SLO  1:55:43
140. D. NOVAK      SLO  2:03:54
Profil 12. etape. Foto: Vuelta
Profil 12. etape. Foto: Vuelta