Jaka Blažič je imel med slovenskimi košarkarji daleč najboljši +/-. Foto: Fiba
Jaka Blažič je imel med slovenskimi košarkarji daleč najboljši +/-. Foto: Fiba

Slovenija je sedmič zaigrala v četrtfinalu in petič obstala v tej fazi izločilnih bojev. Brez dvoma je objektivno boljša ekipa, ima kakovostnejše posameznike, toda na prvenstvu, polnem presenečenj, so jo Poljaki z 90:87 sklatili z evropskega prestola. "Pristop Poljakov je bil na začetku neverjeten. Vse, kar so vrgli, so praktično zadeli. Mi spet nismo bili pravi, tako kot že proti Belgiji. Razlika ob polčasu je bila res visoka. V garderobi smo se pogovorili, si povedali svoje, verjeli, da se lahko vrnemo in naredili neverjeten delni izid. Tudi povedli smo. Poljaki so bili na trenutke izgubljeni in niso bili več tako samozavestni. Niso več zadevali kot v prvem polčasu, nato pa so se ponovno razigrali. Dobili so prepotrebno samozavest nazaj in na koncu tudi zasluženo zmagali. Treba je ohladiti glave. Strokovni štab bo verjetno naredil svoje in resnično upam, da se vidimo znova prihodnje leto na svetovnem prvenstvu," je dejal Jaka Blažič, ki je v tretji četrtini pri lovljenju zaostanka odigral izjemno. Odličen je bil v obrambi, kjer se je Sloveniji zagotovo poznala tudi odsotnost poškodovanega Zorana Dragića.

Blažič: Nihali smo iz tekme v tekmo

Sorodna novica Sekulić: Tekmo smo izgubili v prvem polčasu

Ko je Slovenija osvojila skupino B v Kölnu, kjer je bila konkurenca na celotnem turnirju najkakovostnejša, se je na papirju odprla zares lepa pot proti polfinalu. Toda eni glavnih favoritov 41. EuroBasketa so v Berlinu po zmagi nad Belgijo prejeli pošteno poljsko zaušnico. "Nihali smo iz tekme v tekmo. Odigrali nekaj res dobrih in nekaj zelo slabih tekem. Tista proti Belgiji je bila opozorilni znak, a tokrat na začetku tekme znova ni pomagalo. Težko povem, zakaj, lahko pa rečem, da je celotna ekipa – od igralcev do štaba – dala vse od sebe za Slovenijo," je dodal 32-letni Blejec, ki je prispeval 13 točk in bil z indeksom 16 drugi najuspešnejši v slovenski reprezentanci. Z njim na parketu (+/-) je bila Slovenija od Poljske boljša za 15 točk …

Poljska je pobudo v zadnji četrtini prevzela na krilih A. J. Slaughterja, ko na parketu ni bilo Jake Blažiča, ki je Američana v tretji četrtini ves čas agresivno pokrival. Foto: EPA
Poljska je pobudo v zadnji četrtini prevzela na krilih A. J. Slaughterja, ko na parketu ni bilo Jake Blažiča, ki je Američana v tretji četrtini ves čas agresivno pokrival. Foto: EPA

V slovenskem taboru so pred četrtfinalnim srečanjem poudarjali trojico glavnih igralcev, a rešitve nanje tokrat niso našli. Aleksander Balcerowski je odlično začel in za vodstvo 15:11 prispeval devet od svojih 11 točk. Potem je prvi center Poljske imel težave z osebnimi napakami, a se je kmalu razigral Mateusz Ponitka, ki je blestel s 26 točkami, 16 skoki in desetimi podajami, kar je šele tretji trojni dvojček v zgodovini evropskih prvenstev. V odločilnih trenutkih zadnje četrtine pa je odgovornost prevzel A. J. Slaughter, ki ga Slovenci v zaključku niso znali ustaviti. Predtem ga je odlično zaustavljal Blažič, ko je podobno kot na olimpijskih igrah, kjer je agresivno pokrival tekmečeve organizatorje igre in tedaj na primer zelo dobro omejil učinek tudi Facunda Campazza in Rickyja Rubia, vršil agresiven pritisk na žogi. Toda zaradi krčev je moral pri vodstvu Slovenije za tri dobrih osem minut pred koncem na klop.

"Poznali smo poljske sisteme in točno smo vedeli, kje pretijo največje nevarnosti. Mogoče smo v obrambi prevečkrat naredili napake na strani pomoči, kjer ni bilo zadnjega igralca, čeprav je bil tak načrt. Dosegli so nekaj lahkih košev. V prvem polčasu so imeli dober odstotek meta. Mi smo v napadu imeli vizijo, sistem, ki bi ga morali izvesti, a to ni bilo na ravni, kakršni ga znamo igrati," je nadaljeval Blažič. Slovenija je zaradi slabe obrambe v prvem delu dobila kar 58 točk. Poljska je v prvih 20 minutah za dve metala 60-, za tri pa 47-odstotno in bila boljša v vseh elementih igre. Povedla je že za 23, na odmor pa odšla z 19 točkami prednosti.

"Težko je pozabiti tak poraz"

Izjavi Prepeliča in Čančarja po porazu proti Poljski

V tretji četrtini je sledila slovenska renesansa. V napadu so evropski prvaki našli ritem, predvsem pa je bistveno bolje funkcionirala obramba, ki je prejela le šest točk, od tega vsega dve iz igre. Neverjetno hitro je ujela priključek in pred zadnjo četrtino, potem ko je trojko zadel Blažič, ki je v tretji četrtini prispeval osem točk, zaostajala le še za eno: "Veliko energije smo potrošili v tretji četrtini. Vemo tudi, da sta glavna igralca imela na tem prvenstvu zelo veliko minutažo. Tu so potem še manjše poškodbe, ki na takih, energetsko izčrpavajočih tekmah, vzamejo veliko. Telo se še bolj iztroši. Nismo bili sveži v zadnji četrtini. Taka je košarka. Bolje bi morali začeti, z večjo koncentracijo, po drugi strani pa je bila Poljska od začetka na visoki ravni in lahko ji le čestitam."

"Lahko bi vsak od nas dal še dodaten atom in mislim, da bi na koncu te Poljake lahko premagali," je na vprašanje, kaj si bodo košarkarji očitali, odgovoril Blažič, ki je ob tem še dodal: "Težko je pozabiti tak poraz. Vsi smo si res želeli ponoviti uspeh izpred petih let. Bili smo lačni uspeha, a tako je naneslo. Lahko se vsi skregamo med sabo, si povemo svoje, kar je po eni strani dobro, lahko pa še bolj stopimo skupaj in naprej oddelamo kvalifikacije. Upam, da boste na svetovnem prvenstvu prihodnje leto gledali boljšo Slovenijo."

Slovenci zelo potrti po nepričakovanem porazu proti Poljski