Miloš Teodosić. Foto: EPA
Miloš Teodosić. Foto: EPA

Priznani trener je na novinarski konferenci najprej kritiziral srbske medije, ki so še pred uradno objavo poročali, da Teodosić ne bo branil barv Srbije na prihajajočem EP-ju.

"Prvič v karieri se mi je zgodilo, da še preden sem z odločitvijo seznanil ekipo, so vsi portali objavili, da je Teodosić prečrtan, izločen, celo odstranjen iz ekipe. Moram vam povedati, da ste slabo obveščeni." Čeprav so sledili pozivi novinarjev h komentarju, se je Pešić odločil naslednje: "Ni mi padlo na pamet, da komentiram, ker sem trener reprezentance. Moja prvotna naloga je, da treniram ekipo in da omogočim popoln mir v njej."

Pešić je povedal, da je s 35-letnim košarkarjem opravil temeljit pogovor. "Odločitev je moja in ni bila lahka. Ne samo zato, ker je dolga leta del reprezentance, odločitev ni lahka za nobenega igralca. Seveda je bil tudi on presenečen, ampak to je sestavni del športa. Povedal sem mu neposredno, da mu po vsem tem, kar sem videl pri njem in drugih igralcih, ki igrajo na enakem položaju, ne morem ponuditi statusa in mesta, ki ju je imel do zdaj v reprezentanci.

Svetislav Pešić. Foto: EPA
Svetislav Pešić. Foto: EPA

"Zdaj se moram obrniti na igralce, ki po mojem mnenju v tem trenutku lahko dajo več. Seveda je bilo veliko pogovorov na to temo, tako da smo v nekem trenutku pomislili: 'On je kapetan reprezentance, vrhunski igralec, vse, kar je naredil za srbsko košarko ...' Naj ostane, naj bo član ekipe, rezerva. To sem mu tudi povedal, ampak on nikoli ni bil igralec s klopi. Rekel sem mu, da imam boljše igralce od njega za te položaje. Ekipa ni sestavljena iz najboljših igralcev, ampak iz najboljših igralcev, ki sodelujejo med seboj," je poudaril Pešić.

Ni želel razkriti, kaj je rekel zdaj že nekdanjemu kapetanu srbske izbrane vrste. "Kar sem rekel Teodosiću, naj ostane med nama. Pri nas velja pravilo, da je najpomembneje, kaj se dogaja na parketu. Vsak igralec lahko počne, kar hoče, če izpolni tisto, kar želi trener. Nisem policist, sem selektor, to je to."

"Slovenija je izziv"
Pešić bo z varovanci v sredo na prijateljski tekmi gostoval v Ljubljani. Tekmo proti Sloveniji je Srb označil kot izziv za srbsko vrsto. "Slovenija je izziv, da bomo videli, kje smo, kaj smo in kako se ji lahko zoperstavimo. To bo močna tekma, izzvala bo tako motivacijo fantov kot pritisk," je dejal Pešić na novinarski konferenci v Beogradu.

Selektor Srbije je komentiral nedavno prijateljsko tekmo med Slovenijo in Turčijo. "Slovenija je dominantna, polna samozavesti. Turčija pa se ni predala, obrnila je izid. Vrnila se je v igro minuto in pol pred koncem. To bodo verjetno pričakovali tudi od nas," je dodal Pešić in poudaril, da rad zmaguje.

PRIPRAVLJALNE TEKME
SEZNAM TEKEM SLOVENIJE

Sreda ob 20.15 (Ljubljana):
SLOVENIJA - SRBIJA

Sobota ob 20.15 (Celje):
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Že odigrane tekme:
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA
83:76 (21:25, 18:17, 20:15, 24:19)

SLOVENIJA - ČRNA GORA
70:52 (23:6, 18:24, 6:14, 23:8)

UKRAJINA - SLOVENIJA
82:86 (16:22, 16:18, 22:21, 28:25)

TURČIJA - SLOVENIJA
* 103:104 (26:21, 14:25, 22:27, 28:17)
* - po podaljšku