Slovenija je med letoma 2006 in 2014 trikrat zapored igrala na svetovnem prvenstvu. Zadnjega leta 2019, ki je bilo na Kitajskem, je izpustila. Foto: Fiba
Slovenija je med letoma 2006 in 2014 trikrat zapored igrala na svetovnem prvenstvu. Zadnjega leta 2019, ki je bilo na Kitajskem, je izpustila. Foto: Fiba

V nedeljo bo v Nemčiji okronan nov košarkarski prvak. Sloveniji je naziv pripadal kar pet let, saj je Fiba spremenila sistem velikih tekmovanj, tako da so celinska prvenstva od leta 2017 na štiri leta, v koledar pa je posegla še pandemija covida, ki je 41. EuroBasket prestavila za leto dni. 42. izvedba turnirja se vrača na ustaljen spored štiriletja, tako da bo organiziran 2025. Že nekaj časa je znano, da ga bodo gostili Latvija, Finska in Ciper, potem, ko se je čakalo, kaj bo z Ukrajino, pa je zdaj kot četrti prireditelj vskočila Poljska.

Jaka Blažič bo ključni mož reprezentance novembra. Foto: Reuters
Jaka Blažič bo ključni mož reprezentance novembra. Foto: Reuters

Tako so pred najboljšimi reprezentancami tri naporna poletja velikih tekmovanj, saj bo prihodnje leto na sporedu svetovno prvenstvo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji, leto zatem pa še olimpijske igre v Parizu. Prvi izziv torej reprezentancam predstavljajo kvalifikacije za mundial, v katerih bo vozovnico za Azijo lovila tudi Slovenija. "Žal se tokrat ni izšlo, je pa pred nami marsikatero tekmovanje. Upam, da svetovno prvenstvo, na katero se moramo še uvrstiti in bomo tam skušali popraviti vtis," je po razočaranju na evropskem prvenstvu v Berlinu, ko je nepričakovano slovensko pot v četrtfinalu končala Poljska, dejal predsednik KZS-ja Matej Erjavec.

Potrdil je, da Aleksander Sekulić ostaja na selektorskem mestu, tako da bo reprezentanca pod njegovim vodstvom lovila četrto uvrstitev na svetovno prvenstvo, potem ko je zadnje izpustila, saj je bila neuspešna v kvalifikacijah, ki so se začele tik po naslovu evropskega prvaka pred natanko petimi leti. Večkrat so slovenski košarkarji v preteklosti že poudarili, da je bil tisti kvalifikacijski spodrsljaj dobra lekcija za naprej. Tudi zdaj je nova akcija izbrane vrste na sporedu že kmalu. Novembra se bodo košarkarji znova zbrali, jasno pa je, da v precej spremenjeni podobi, kot so nastopili v Kölnu in Berlinu.

Kdo bo lahko igral novembra?

Liga NBA in Evroliga se za kvalifikacije, kot je to v navadi, ne bosta prekinjali, tako bo Slovenija vstopnico na SP lovila brez Dončića, Vlatka Čančarja in Gorana Dragića, ki je tako ali tako skoraj zagotovo odigral zadnjo tekmo v reprezentančnem dresu. V prihajajoči sezoni bo večje tudi slovensko zastopstvo v Evroligi, saj se od dvanajsterice z EP-ja vanjo vračata Mike Tobey in Klemen Prepelič, še naprej bo v njej nastopal Žan Mark Šiško, ki sicer že pet let ni igral za izbrano vrsto, v najmočnejše tekmovanje stare celine pa je vstopil tudi Partizan obetavnega Gregorja Glasa.

Luka Dončić je s Slovenijo že dvignil pokal za evropskega prvaka, na olimpijskih igrah je izbrano vrsto vodil do polfinala, na svetovnem prvenstvu pa še ni nastopil. Foto: Fiba
Luka Dončić je s Slovenijo že dvignil pokal za evropskega prvaka, na olimpijskih igrah je izbrano vrsto vodil do polfinala, na svetovnem prvenstvu pa še ni nastopil. Foto: Fiba

"Prejšnje svetovno prvenstvo nam je ušlo in vse bomo naredili, da bomo prihodnje leto sodelovali na njem," je še pred EuroBasketom povedal Jaka Blažič, ki bo novembra nosil glavno breme reprezentance. Po slovesu s prvenstva je izkušeni Blejec, ki bo v novi sezoni igral v Turčiji pri Bahčešehirju, mundial označil za priložnost, da košarkarji popravijo sliko, ki so jo pustili s slabo predstavo proti Poljski: "Lahko se zdaj vsi skregamo med sabo, si povemo svoje, kar je po eni strani dobro, lahko pa še bolj stopimo skupaj in naprej oddelamo kvalifikacije. Upam, da boste na svetovnem prvenstvu prihodnje leto gledali boljšo Slovenijo."

Od jedra reprezentance, ki je bilo stalno v Sekulićevi rotaciji na prvenstvu in imelo konkretno vlogo, bo poleg Blažiča novembra na voljo le Edo Murić. Zoran Dragić se bo po poškodbi, ki jo je staknil v osmini finala proti Belgiji, tedaj ravno počasi vračal na parket, tako da je nastop zelo vprašljiv. Sekulić bo lahko računal na tri organizatorje igre, Žigo Samarja, Alekseja Nikolića in Luko Rupnika. Centra Žigo Dimca čaka dolga pot iz Japonske. Pod obročem bo tako ali tako nujno treba reaktivirati naturaliziranega Jordana Morgana, zdajšnjega člana turškega Konyasporja, saj Tobeyja torej ne bo. Novembra bodo večje breme morali prevzeti tudi nekateri mlajši igralci, ki jih je selektor preizkusil med pripravami za EuroBasket, ob tem pa je nejasna reprezentančna prihodnost olimpijca Gregorja Hrovata, ki je bil (na začudenje številnih) zadnji črtan s seznama kandidatov tik pred prvenstvom.

Neporavnani olimpijski računi

Sorodna novica Neprijeten sestop z evropskega prestola

V skupini J vodi Finska, ki si je kot prva evropska reprezentanca že zagotovila nastop na prvenstvu. Enak izkupiček sedmih zmag in enega poraza ima Nemčija, ki je prav tako blizu kvalifikaciji. Na tretjem mestu je Slovenija, ki je ob petih zmagah trikrat izgubila. Za zdaj je na dobri poti, da si zagotovi ta položaj, ki ga ogroža predvsem Izrael, s katerim mora odigrati še dve tekmi. Tako Izrael kot Švedska imata tri zmage in pet porazov, ima pa s Švedi Slovenija boljši izkupiček. Ključen korak Sekulićeva vrsta lahko naredi že 10. novembra, ko bo gostovala v Izraelu. Tri dni pozneje bo gostila Nemčijo. Kvalifikacije se bodo končale februarja z gostovanjem v Estoniji in zadnjim dejanjem doma proti Izraelu.

Preboj na svetovno prvenstvo je zelo pomemben z vidika olimpijskih iger, saj se bodo tam znova delile olimpijske vstopnice, oziroma omogoča lažjo pot v dodatne kvalifikacije – zdaj ni več posebnih povabil, kot ga je pred Tokiem za turnir v Kaunasu dobila Slovenija –, obenem pa morebitna neudeležba na prihajajočih dveh tekmovanjih pomeni, da bodo slovenski košarkarski navdušenci Dončića v dresu izbrane vrste videli šele leta 2025. Luka, ki je vedno pokazal pravi odnos do reprezentančnega dresa, ves čas poudarja, koliko mu pomeni igranje za Slovenijo, da najraje predstavlja državo in ga zato porazi še toliko bolj bolijo, na svetovnem prvenstvu še ni igral, s petimi krogi pa ima po Tokiu neporavnane račune. Vse skupaj zanj brez dvoma predstavlja dodatno motivacijo.