Dvoboj Slovenije in Litve je bil bolj podoben izločilnim bojem kot prvi tekmi prvenstva. Foto: EPA
Dvoboj Slovenije in Litve je bil bolj podoben izločilnim bojem kot prvi tekmi prvenstva. Foto: EPA

Namreč popotnica pred evropskim prvenstvom je bila po sicer zelo uspešnih pripravah z nedeljsko neprepričljivo igro in prepričljivim porazom proti Nemčiji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo slaba. Prva ovira na 41. turnirju najboljših reprezentanc stare celine je bila zelo zahtevna, selektor Aleksander Sekulić pa je pred dvobojem z baltskim velikanom dejal, da ga še bolj kot rezultat zanima, kako bodo njegovi varovanci odreagirali in kakšno igro bodo prikazali. S prikazanim je bil lahko upravičeno zadovoljen. Vpisali so zelo pomembni točki v zahtevni skupini, hkrati pa močno okrepili samozavest, potem ko so z 92:85 dobili trd boj s čvrstimi Litovci in dosegli deseto zaporedno zmago na evropskih prvenstvih.

Sorodna novica Prvaki udarili nazaj in pokazali, zakaj so favoriti EP-ja

"Čestitke tudi Litvi. Res je bila odlična tekma. Zelo dobro smo začeli dvoboj, oboji dosegali veliko točk in igrali v močnem ritmu. Vedeli smo, kakšen je naš načrt, ki smo ga dobro izvršili. Cilj je bil, da kontroliramo skok, kar nam je uspelo. Dobro smo tekli in dali nekaj lahkih košev. Na koncu je bilo srce ključno. Res smo se trdo borili in ponosen sem na to, kar sem videl. Verjamem, da smo s takim načinom igranja lahko samo še boljši. Lahko smo zadovoljni z odzivom. Vsi smo profesionalci in se zavedamo, kam smo prišli. Zavedali smo se, kakšno tekmo smo odigrali pred prvenstvom. Pričakoval sem pravi odziv, način pa je bil res zavidanja vreden po mojem mnenju. Za nagrado smo vpisali pomembno zmago," je bil po hrabri predstavi svojih košarkarjev zadovoljen Sekulić.

Velike zasluge četverici za boj pod obročema

Z Litvo je Slovenija pred dobrim letom dni odigrala izjemen finale kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre, kjer si je v Kaunasu priborila prvi nastop pod petimi krogi. Litovski navijači so tudi v Kölnu pripravili izjemno vzdušje. Več kot 2000 jih je po navedbah litovskih kolegov prišlo iz domovine, ogromno pa jih živi v Nemčiji in okoliških državah, tako da so na tribunah Lanxess Arene prevladovale rumeno-zeleno-rdeče barve. Kot so priznali tudi v slovenskem taboru, se je zdelo, kot bi igrali ob Baltiku, kar pa je evropske prvake le še dodatno podžgalo. Lani je bil krvnik Litve v finalu s trojnim dvojčkom Luka Dončić. Litovski navijači tiste predstave niso pozabili in že ob prihodu slovenskega virtuoza v dvorano so sledili glasni žvižgi, ki so se nadaljevali tudi skozi celotno tekmo. A Dončića je to le še dodatno spodbudilo in – predvsem v ključnih trenutkih, ko je Slovenija po zaostanku za pet preobrnila dvoboj – je maestralno vodil slovensko igro.

Prispeval je 14 točk in deset podaj, kar nekaj teh v omenjenih odločilnih minutah, ko je pod obročem lepo iskal zelo razigranega Mika Tobeyja. Američan v slovenskem dresu se je fantastično zoperstavil litovskim orjakom pod obročema, bil nerešljiva uganka zanje s 24 točkami, ob tem pa je zbral tudi osem skokov. 19 točk je dodal kapetan Goran Dragić, ki je izpostavil boj slovenskega kvarteta visokih igralcev z izjemno centrsko zasedbo Litve: "Vedeli smo, da bo težko, da nas čaka zelo fizično naporna tekma. Od prve do zadnje sekunde se je bil trd boj. Litva ima zelo močne igralce, še posebej pod košem. Izjemen trud Murića, Tobeyja, Dimca in Čančarja. Vsi ti fantje so nižji in lažji, a so se izvrstno borili. Res vsa čast. Mislim, da to zmago lahko v prvi vrsti pripišemo tem štirim igralcem, saj so imeli najtežji posel na tekmi."

Selektor pravi trenutek posredoval z minuto odmora

Tri četrtine je Slovenija imela pobudo, nato pa je Litva nekoliko spremenila obrambo in povedla za pet. Ostalo je še manj kot šest minut, slovenska reakcija pa je bila izvrstna. Po minuti odmora so evropski prvaki z dobro obrambo zaustavili nasprotnikov nalet, se prilagodili na defenzivno različico Litve in z Dončićem v glavni vlogi nekajkrat lepo izigrali baltsko obrambo. Naredili so delni izid 15:3, srečanje pa končali z 19:7. "Sašo je pravi trenutek vzel minuto odmora. Malce smo zbistrili glave. Predtem smo odigrali dva napada lepo organizirano, ostali sami na trojki, toda žoga pač ni šla notri. Potem smo uspeli zaustaviti nekaj litovskih napadov, dali koš in se vrnili v igro. Ostali smo mirni in nismo paničarili," je dodal kapetan, ki je zdaj dosegel že več kot 1000 točk v slovenskem dresu.

Slovenska igra je bila bistveno bolj povezana kot litovska. Evropski prvaki so namreč zbrali 25 podaj, tekmeci pa le 14, kar so tudi poudarili po tekmi. Poleg tega pa so evropski prvaki odlično delo opravili v obrambi. Če je imela Slovenija na omenjenem obračunu proti Nemčiji velike težave z bojem za odbite žoge, je proti visokim in močnim Litovcem delo opravila za zelo visoko oceno. Razmerje v skoku je bilo 35:37, Slovenci pa so sedem odbitih žog v drugem polčasu ujeli v napadu. Zbrali so tudi 11 ukradenih žog – Litva le šest –, po katerih so dali kar 25 točk, nasprotnik pa po slovenskih izgubljenih deset.

Goran Dragić zadovoljen z obrambo v končnici tekme proti Litvi

Mindaugas Kuzminskas in Marius Grigonis sta z 19 in 18 točkami povzročala kar nekaj težav Sloveniji, vendar ključno je bilo, da so Sekulićevi varovanci odlično omejili učinek obeh NBA-jevcev Domantasa Sabonisa in Jonasa Valančiunasa, moč katerih ni prišla do izraza. "Predvsem smo skušali pokriti njiju, zaradi česar smo dobili veliko trojk. Nekateri igralci, ki niso nosilci, so odigrali izjemno tekmo in ves čas prihajali zraven. Naše srce je bilo odločilno in pokazali smo, kaj je bistvo te reprezentance. Že zaradi samozavesti je dobro prvenstvo odpreti z zmago. Ne smemo pa zdaj poleteti, saj je turnir še zelo dolg. Cilj je, da smo vsak dan nekoliko boljši," je misli strnil Vlatko Čančar, ki je prispeval 11 točk, v prvem polčasu pa z blokado Kuzminskasu v protinapadu in nato košem prek Valančiunasa, ko je ta nad njim napravil še osebno napako, poskrbel za potezo uvodnih 20 minut.

Murić: Po nemški klofuti ta zmaga zelo potrebna

Slovenci v napeti končnici strli Litvo

"Točno tako tekmo smo pričakovali. Vedeli smo, da so najmočnejši pod košem, ampak so tudi zelo dobri strelci z zunanjih položajev. Dali smo vse od sebe, sodniki so pustili veliko kontakta, kar nam je ustrezalo, in prelomili smo jih, ko je bilo to potrebno. Vesel sem, da nam je uspelo in smo nazaj na zmagovalnih poteh. Po tisti Nemčiji, ko smo dobili pošteno klofuto, je bila ta zmaga res potrebna. Vsi smo se dobro borili in dali vse od sebe. Valančiunasa srečujem že od mlajših kategorij. Sabonisa sicer ne, a je Valančiunas nevarnejši s to igro s hrbtom. Z veseljem sprejemam take dvoboje. Pokazali smo pravi značaj in veliko moč naše ekipe," je dodal Edo Murić, ki ni dovolil, da bi ga deset centimetrov višja litovska zvezdnika premikala pod obročem. Ne le, da ju je dobro zaustavil, nekajkrat jima je tudi izbil žogo, po čemer je lahko Slovenija izpeljala hitre protinapade.

Led je uspešno prebit, zmaga je torej vlila veliko mero samozavesti, po prostem petku pa v soboto sledi nov izziv – Madžarska. Na papirju je sicer najskromnejša v kölnski druščini, ki so jo organizatorji označili za skupino smrti, a v zasedbi evropskih prvakov v en glas ponavljajo, da morajo biti pozorni, saj je vsak tekmec lahko izjemno nevaren, in odločno zatrjujejo, da bo pristop brezpogojno pravi.