Pozdrav kapetanov Evana Fourniera in Mateusza Ponitke, ki so ga Francozi odlično zaustavili, potem ko je Sloveniji nasul 26 točk, ob tem pa vpisal trojni dvojček. Foto: EPA
Pozdrav kapetanov Evana Fourniera in Mateusza Ponitke, ki so ga Francozi odlično zaustavili, potem ko je Sloveniji nasul 26 točk, ob tem pa vpisal trojni dvojček. Foto: EPA

Olimpijski podprvaki so v enem najbolj enostranskih polfinalov v zgodovini EuroBasketa dokazali, da Poljska, ki so jo nadigrali s kar 95:54, vendarle ne sodi v najvišji rang evropske košarke, kjer pa naj bi bilo mesto slovenske reprezentance. V 40 minutah so Poljaki dali manj točk, kot so jih proti Sloveniji ob polčasu, s tem da intenziteta francoske obrambe ob visoki razliki v drugem delu ni bila najvišja.

Pred polfinalno tekmo Poljska – Francija je pred Mercedes-Benz Areno veliko število Slovencev prodajalo vstopnice, ki so jih prepričani, da bo med štiri igrala tudi Slovenija, kupili že pred četrtfinalom. Številni imajo vstopnice tudi za nedeljo, ko se bodo v Berlinu delile kolajne.

Sorodna novica Francija povozila Poljsko, konec nemške pravljice

"Zelo spoštujemo Poljsko in dobro smo se pripravili nanjo. Igrali smo svojo košarko. Dobri smo bili v obrambi in ves čas zelo agresivni, kar je Poljski povzročalo težave. V napadu smo si lepo delili žogo in igrali kot ekipa. Pristop in osredotočenost na uspeh sta bila prava," je dejal Guerschon Yabusele, ki je bil z 22 točkami prvi strelec tekme, medtem ko pri poražencih ni nobenemu uspelo doseči dvomestnega števila točk. Razlika 41 točk je najvišja v izločilnih bojih evropskega prvenstva po četrtfinalu 1987, ko je Jugoslavija tedaj prav tako Poljsko nadigrala kar za 47.

Francija pokazala, kako bi morala igrati Slovenija

Francozi so tretjič v finalu turnirja najboljših reprezentanc stare celine, lovili bodo drugi naslov, zagotovili pa so si deseto kolajno, tako v osmini finala kot četrtfinalu pa so bili tik pred izpadom. Turčija in Italija sta si tedaj z eno nogo skoraj že zagotovili napredovanje, a potem po lastnih napakah in zgrešenih prostih metih svojih nosilcev igre vrnili Francijo v igro, da si je lahko pot v naslednjo fazo izločilnih bojev zagotovila po podaljšku.

Francija z lahkoto prek Poljske in v finale EP-ja

V polfinalu je nato pokazala, kako bi morala proti Poljski igrati Slovenija. Proti zasedbi, ki je slabša, je pomemben začetek, pravi pristop od prve minute, da se hitro prevzame pobuda in se tekmecu ne dopusti, da se neobremenjen razigra in potem pridobi samozavest. Ko je vrsta Aleksandra Sekulića osvojila prvo mesto v najzahtevnejši skupini prvenstva, se je številnim zdelo, da se ji je odprla avtocesta do polfinala, saj sta bili oviri v osmini finala in četrtfinalu brez dvoma premagljivi oziroma sta Belgija in Poljska objektivno slabši ekipi. Toda branilci naslova so se z neprepričljivo predstavo opekli proti Poljski, ki se je presenetljivo znašla med elitno četverico 41. EP-ja.

"Odigrali smo najboljšo tekmo turnirja. Na začetku naša igra ni bila na najvišji ravni, toda vztrajali in delali smo kot ekipa. Napredovali smo in zdaj smo na točki, kjer želimo biti. Pot ni bila lahka, saj vsi veste, kako je bilo v osmini in četrtfinalu," je povedal selektor Vincent Collet. "Poljsko smo premagali s pomočjo dobre obrambe. Ves čas smo bili agresivni in nismo popuščali pri pritisku na žogi. Poljska temu pritisku ni bila kos. V prvem polčasu smo naredili nekaj napak, v drugem pa nam je steklo tudi v napadu. Lažje je, ko imaš prednost in si bolj samozavesten. Najpomembneje je bilo, kako smo začeli tekmo. S pravo voljo in odločnostjo."

Španija sedmič zapored do medalje

V drugem polfinalu je po preobratu v zadnji četrtini, ko sta Lorenzo Brown (skupaj 29 točk) in Juancho Hernangomez dosegla 11 oziroma devet točk, Španija s 96:91 premagala gostitelje prvenstva Nemce. Odločilna je bila obrambna različica, ki jo je postavil Sergio Scariolo, s katero je zaustavil Dennisa Schröderja. Še sedmič zapored bodo Španci na EP-ju dobili kolajno.

Po devet točk proti Franciji, po 29 proti Sloveniji

Poljaki, ki so na tem prvenstvu v skupinskem delu doživeli dva visoka poraza, nato pa kaznovali izjemno slabo igro evropskih prvakov v prvem polčasu četrtfinala, niso bili dostojen tekmec olimpijskim podprvakom, ki so v Nemčijo prišli nekoliko oslabljeni, vseeno pa bodo zaigrali v drugem zaporednem finalu velikega tekmovanja. Čeprav je bil njihov napad v prvem polčasu polfinalu zelo povprečen, pa so varovanci Colleta z dobro obrambo popolnoma zaustavili Poljake, ki so v prvem delu Sloveniji dali kar 58 točk. Razlog ni bil v izjemnem dnevu Poljske, ampak je bila večji povod slaba slovenska obramba, ki je v vsaki izmed prvih dveh četrtin prejela po 29 točk. Francoska jih je le po devet. Les Blues so ob odmoru vodili za 16, čeprav so na primer izgubili deset žog.

Ob visoki prednosti in dobri obrambi so evropski prvaki iz Ljubljane 2013 v drugem delu v napadu postajali vse bolj samozavestni. Dosegli so nekaj lahkih košev po protinapadih, hkrati pa so začeli odlično zadevati še z razdalje (trojka v drugem polčasu 11/14) in zlahka poviševali prednost. Kar nekaj časa je bilo njihovo število doseženih točk dvakrat večje od poljskega. Končna razlika 41 točk je le dokaz, kako veliko priložnost je zapravila Slovenija.

Španci drugi finalisti prvenstva

"Vseeno je, ali izgubiš za točko, 25 ali 41. Pomembno je, ali greš naprej ali domov. Smo v položaju, ko smo kljub porazu ostali na turnirju. To je velik dosežek. Igralci se zavedajo, da so opravili veliko delo, in so ponosni na vse skupaj. Veliko ekip je že doma. Verjamem, da bomo odgovorili v nedeljo," je povedal poljski selektor Igor Miličić. Mož odločitve v zadnji četrtini dvoboja s Slovenijo A. J. Slaughter pa dodal: "Francozi so me dobro ustavljali. Vsi vedo, da sem izraziti levičar. Albicy je moj soigralec v klubu, igral sem za Colleta, tako da me poznajo. Nismo našli odgovora na francosko obrambo. Veliko reprezentanc bi bilo radih na našem mestu. Dvignjenih glav se bomo pripravili na nedeljsko tekmo, ko lahko osvojimo medaljo."