Tudi ko je bil v dresu Cedevite Olimpije Jaka Blažič najboljši strelec Evropskega pokala, je v reprezentanci največ dela opravil v obrambi. Foto: Fiba
Tudi ko je bil v dresu Cedevite Olimpije Jaka Blažič najboljši strelec Evropskega pokala, je v reprezentanci največ dela opravil v obrambi. Foto: Fiba

S 77 uradnimi nastopi rekorder v zdajšnji reprezentančni sestavi je izpustil zadnje tri tekme, potem ko je na obračunu proti Gruziji na Okinavi nanj padel Tornike Šengelia. Padec je bil strahovit, saj je gruzijski kapetan, sicer njegov nekdanji soigralec pri Baskonii, padel neposredno na njegov hrbet. Na srečo je vrat ostal nepoškodovan, hrkati pa se tudi ni ponovila poškodba hrbta, ki ga je pestila v pretekli sezoni, in zaradi katere je moral na operacijo.

Na razpolago kolikor dolgo bo treba

Sorodna novica "Luka vedno predstavlja težave za nasprotnika, a bomo pripravljeni"

Vseeno je moral počivati nekaj časa, Sekulić pa je dejal, da bo v kadru takoj, ko bo lahko prisoten na treningih. "Za mano je prvi trening s polnim kontaktom. Sem delal predtem individualno. Sem ostal v fizični formi. Počutje je veliko boljše kot na primer pred dvema dnevoma. Napreduje. Bom na razpolago selektorju za minuto, če bo treba, lahko pa tudi več. Pred nami je izjemna tekma. Najpomembnejša do zdaj in verjamem, da bo vsak dal od sebe, kar bo lahko. Taka tekma, za katero pozabiš na vse bolečine in kar se je zgodilo prejšnji teden. Preprosto stoodstotno v tekmo," je vesel vrnitve na parket 33-letni Blejec.

Slovenija je ob njegovi odsotnosti premagala Zelenortske otoke in Avstralijo, potem pa proti Nemčiji doživela velik poraz. Tedaj je sicer že bila uvrščena v četrtfinale, kot so košarkarji poudarjali po koncu tekmovanja na Okinavi, pa tudi zaradi položaja v skupini, s katero so se križali, kjer je bilo pred zadnjimi tekmami še vse odprto, niso mogli vplivatina to, s kom se bodo pomerili na prvem obračunu izločilnih bojev. Dvorano SM Mall of Asia Arena so preizkusili v ponedeljek pozno popoldne, potem ko so se preselili z Okinave: "Lepo smo se namestili v novem hotelu. Aklimatizirali na Filipine, je pa podobno kot na Okinavi, hotel – dvorana. Zdaj smo pripravljeni na Kanado."

Ta generacija že dvakrat uspešna v četrtfinalu

"Težko je bilo s klopi spremljati tekme, a precej lažje tisto proti Avstraliji kot proti Nemčiji. Prvi cilj smo izpolnili, zdaj želimo še drugega," je povedal Blažič. Slovenija bo 11. igrala v četrtfinalu velikega tekmovanja, tretjič na svetovnem prvenstvu. Do zdaj je uspešno to fazo izločilnih bojev preskočila trikrat, dvakrat na EuroBasketu, enkrat pa na olimpijskih igrah. Leta 2017 v Carigradu in pred dvema letoma pod petimi krogi v Tokiu je bil zraven tudi Jaka: "Četrtfinale je emotivna tekma. Izjemno pomembna, je pa naša generacija že dvakrat zmagala v četrtfinalu in neke pozitivne izkušnje imamo. Tako naravnani se bomo lotili tega obračuna, s pravo energijo in vzdušjem v ekipi."

Blažič je s svojimi izkušnjami in značajem zelo pomemben, hkrati pa je eden izmed najboljših obrambnih specialistov v reprezentanci. Ko je ta igrala na olimpijskih igrah, sta z Zoranom Dragićem v udarni peterki ob Luki Dončiću blestela v defenzivnih vlogah. Blažič je bil praviloma zadolžen za organizatorja igre. Tedaj je na primer imenitno omejil Facunda Campazza in Rickyja Rubia, ko je predvsem poskrbel, da nista uspela razigrati soigralcev. Vajeti kanadske igre v rokah trdno drži Shai Gilgeous-Alexander, eden najboljših košarkarjev na svetu na svojem položaju. V prvi vrsti je s 198 centimetri zelo neugoden "play" izvrsten strelec, hkrati pa zna kreirati tudi za soigralce.

"Alberto Diaz je na tekmi med Španijo in Kanado dobro pokazal, kako je treba igrati proti njemu. Ko je bil na parketu, je odlično igral proti njemu. Z agresivno igro ga je poskušal prisiliti v napake. Da je šel v prodor in potem brez glave iskal neke rešitve. Mislim, da bo tudi naš načrt tak. Toda imajo tudi ostale izjemne igralce. Vse položaje imajo dobro pokrite. Tudi v obrambi igrajo z veliko energije in zelo fizično. Niso kot na primer Avstralija. Celo prvenstvo kažejo to agresivnost, kar je mogoče nenavadno za NBA-jevce, ampak se vidi, da so prišli doseč visok rezultat," je še dodal Blažič, ki se je poleti vrnil k Cedeviti Olimpiji.

Blažič: Naša generacija je že dobila dve pomembni četrtfinalni tekmi