Kanada ima trenutno zares izjemno reprezentančno generacijo. Foto: Fiba
Kanada ima trenutno zares izjemno reprezentančno generacijo. Foto: Fiba

"Po mojem mnenju smo najboljša obrambna ekipa na prvenstvu," je prepričan 40-letni priznani katalonski strokovnjak, ki deluje v štabu Sacramenta, junija pa je na selektorskem stolčku zamenjal Nicka Nursa. Pod njegovo taktirko so Kanadčani do zdaj na turnirju pokazali vrhunsko košarko. V Džakarti so premagali Francijo in Libanon, visoko tudi Latvijo, tako kot Slovenija pa so enkrat izgubili. Toda po porazu z Brazilci so se odlično pobrali in po preobratu domov poslali aktualne evropske prvake, ki so v Aziji branili naslov.

Gilgeous-Alexander režiser preobrata za četrtfinale

Sorodna novica Četrtfinalna poslastica obračun najboljših posameznikov prvenstva

Odlično je Kanada igrala v zadnji četrtini v obrambi, junak zmage pa je bil izvrstni Shai Gilgeous-Alexander, okoli katerega se vrti napad. "Proti Sloveniji moramo pokazati svojo identiteto. Značilno hitro igro, agresivno v obrambi, v napadu pa mora žoga krožiti, veliko moramo vtekati … Na obeh straneh igrišča moramo biti agresivni. Če nam bo to uspelo, lahko upamo na dober rezultat," je povedal branilec Oklahome, ki je bil v pretekli sezoni izbran v najboljšo peterko lige.

"Zelo smo si blizu. Ko smo odraščali, nas je veliko igralo skupaj ali pa smo igrali drug proti drugemu. Vsi imamo skupen cilj," je dejal SGA, ki je dodal, da si čas Kanadčani krajšajo z videoigrami in kartami. Podobno kot slovenska reprezentanca, s katero se bodo v sredo ob 14.30 pomerili v četrtfinalu svetovnega prvenstva. V ospredju bo dvoboj dveh najboljših posameznikov turnirja, Gilgeousa-Alexandra in Dončića. "Luka je izjemen košarkar. Zelo nadarjen in v napadu res vsestranski. Vsak odlični košarkar ima svojo cono udobja. Moramo ga spraviti iz nje," je načrt za uspešno igro proti Luki razkril Shai.

Powell iz prve roke ve, kako dober je Dončić

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V kanadski reprezentanci slovenskega kapetana najbolje pozna Dwight Powell, ki si z njim deli garderobo v Dallasu: "Slovenija je zelo dobra ekipa, Luka pa je eden najboljših na svetu. Vem iz prve roke. Ob sebi ima še številne kakovostne igralce. Veliko časa igrajo skupaj v zelo dobrem sistemu. Fokus je na Luki, toda pripravljamo se na Slovenijo kot celoto. Obrambe proti Luki se je treba lotiti strateško. Celotna ekipa mora opraviti svoje delo v obrambi. Je maestro, ki vleče svojo ekipo naprej, a moramo spoštovati celotno moštvo."

"Njegova strast do igre je neverjetna. Vsakič, ko stopi na parketu, se to čuti. Še posebej, če igraš z njim. Zelo je ponosen na to, od kod prihaja, in na svojo državo," je še pristavil prvi center Kanade in eden izmed sedmih NBA-jevcev v ekipi, ki je v Azijo prišla z velikimi cilji. Do zdaj še ni bila v polfinalu svetovnega prvenstva, je pa v Indoneziji, kjer je odigrala skupinski in drugi del turnirja, že izpolnila enega izmed ciljev, saj se je neposredno uvrstila na olimpijske igre v Parizu.

Fernandez navedel slovenske uspehe v zadnjih letih

"Priložnost imamo, da pišemo zgodovino in nam uspe nekaj, kar še ni nikomur. Vsakič, ko se pojavi taka priložnost, jo je treba zgrabiti. Razlog za dodatno motivacijo, čeprav so igralci zelo zbrani. Hočejo do konca, toda na takih turnirjih je treba iti korak za korakom. Tako jemljemo vsako tekmo," je povedal Fernandez, ki je še posebej ponosen na obrambo svojih varovancev. Predvsem na zunanjih položajih ima Kanada zares vrhunske obrambne košarkarje, ki so čvrsti in agresivni. Zato verjame v uspešen recept za ideologa slovenske igre, Luko Dončića.

"Vedno predstavlja težave za nasprotnika. Je sijajen igralec s svojo višino in močjo, sposobnostjo organiziranja igre doseganja košev, hkrati zelo pameten …. Pripravljamo se. Ne bom izdal skrivnosti, zaupam pa fantom, saj smo res dobri v obrambi. Imamo veliko igralcev, ki so fizično močni in ga lahko pokrivajo. Bomo pa morali garati vseh 40 minut. Slovenija igra vrsto let skupaj. Zdi se, da se igralci zelo zabavajo, ko so skupaj na parketu. Bili so že zelo uspešni na olimpijskih igrah, osvojili so tudi EuroBasket. Jasno je, da je glavni fokus na Dončiću, ki je izjemen, toda ni le on, cela ekipa je nevarna. Pripravljeni moramo biti na vsakogar. So tudi zelo dobro vodeni," je Slovenijo hvalil kanadski selektor.

Bodo Kanadčani poskusili z načrtom, ki se je obrestoval Nemcem?