Zelenortski otoki imajo zelo izkušeno reprezentanco, saj je povprečna starost ekipe 32 let. Foto: Fiba
Zelenortski otoki imajo zelo izkušeno reprezentanco, saj je povprečna starost ekipe 32 let. Foto: Fiba

Srečanje bo ob 13.30, po Senegalu 2006, Tuniziji 2010 in Angoli 2014 pa Slovenijo zdaj čaka še četrti dvoboj na svetovnem prvenstvu z izbrano vrsto iz Afrike. Vse je do zdaj dobila, tokrat pa se bo pomerila z velikim presenečenjem, Zelenortskimi otoki, državo z najmanjšim številom prebivalcev do zdaj na svetovnih prvenstvih. Imajo jih le dobre pol milijona, rekord pa so prevzeli Črni gori izpred štirih let. Na Okinavi so sicer začeli z visokim porazom proti Gruziji (60:85), upanje na napredovanje pa so ohranili z zgodovinsko zmago nad Venezuelo (81:75), ki so jo premagali po preobratu, potem ko so zaostajali že za 13 točk.

Sorodna novica Tavares: Luka je bil rojen za igranje košarke

Modri morski psi, ki so s 64. mestom najnižje uvrščena reprezentanca Fibine lestvice med vsemi udeleženkami, so cilje izpolnili že z uvrstitvijo na prvenstvo, pričakovanja pa presegli z omenjeno zmago. "Zelenortski otoki so drugačna reprezentanca, kot recimo Gruzija. Napad veliko temelji na protinapadu, tranzicijski igri in individualni kakovosti. Imajo nekaj igralcev, ki so v tej igri zelo močni. Imajo tudi evropske izkušnje Pod košem je vsem znani Edy Tavares, ki odlično varuje obroč. Obrambo prilagodijo temu. Lahko rečemo, da so neugodni. Ekipa, ki raste čez prvenstvo, saj so imeli specifične priprave in so igrali malo pripravljalnih tekem. Uvodni obračun tu z Gruzijo ni realen kazalnik, saj so že proti Venezueli pokazali povsem drugo sliko. Moramo biti dobro pripravljeni in odigrati še eno dobro tekmo," je povedal eden izmed treh pomočnikov Aleksandra Sekulića Dejan Mihevc.

Nasprotnik se mora prilagajati Sloveniji, ne ona njemu

"Prvi igralec je v napadu Ivan Alemida, ki v zadnjih letih ves čas igra v evropskih ligah. Na položaju štiri je zelo neugoden Betinho Gomes, ki je atletski igralec in odličen strelec za tri točke. Poleg tega na položaju organizatorja igre rutinirano igra Will Tavares. To je nekako jedro njihovega napada, nikakor pa ne smemo pozabiti na druge atletske košarkarje na položajih dve in tri, ki so močni v igri ena na ena. Velik poudarek mora biti na individualni odgovornosti, na drugi strani pa moramo tudi kot ekipa ustaviti te karakteristike," je glede največjih nevarnosti zadnjega tekmeca, ki je največji uspeh na AfroBasketu dosegel leta 2007 z bronom, pred dvema letoma pa je bil četrti, v skupinskem delu 19. svetovnega prvenstva dodal Mihevc.

Z naskokom je najbolj kakovosten posameznik zelenortske izbrane vrste Edy Tavares, odlični center Reala iz Madrida, ki je znan po svoji odlični obrambi, seveda pa zna biti nevaren tudi v napadu, kjer ga je z 221 centimetri, ko pride v bližino obroča, težko zaustaviti. Do zdaj so ga tekmeci, predvsem Gruzijci, na Okinavi odlično omejili, vseeno pa je najučinkovitejši posameznik svojega moštva: "Vedeti moramo, da so bili Gruzijci na tej tekmi celo v prednosti, saj imajo prav na položajih pod košem največjo moč. Proti Tavaresu se bomo morali prilagoditi, saj nismo tako močni kot Gruzijci, ki so lahko že ena na ena naredili velik posel. Njihovi igralci imajo izkušnje z najvišje ravni in so navajeni igrati proti takim igralcem. Mi bomo skušali izkoristiti svoje prednosti in se ne braniti, ampak bomo skušali Tavaresa napadati, da ga spravimo v težave. Torej da se bo nasprotnik prilagajal nam, ne mi njemu."

Postava Zelenortskih otokov

Ivan Almeida (1989, 197 cm)
Joel Almeida (1985, 192 cm)
Anderson Correia (1997, 195 cm)
Kevin Coronel (1991, 196 cm)
Shane Da Rosa (1988, 195 cm)
Betinho Gomes (1985m 203 cm)
Keven Gomes (1995, 211 cm)
Patrick Lima (1995, 190 cm)
Kenneti Mendes (1990, 203 cm)
Fidel Mendonca (1984, 189 cm)
Walter Tavares (1992, 221 cm)
Will Tavares (1995, 195 cm)

Vsaka tekma je lahko ključnega pomena

Čeprav bo pod obročem stala zares visoka ovira, pa 45-letni strokovnjak, ki je hkrati tudi pomočnik Saša Filipovskega v Würzburgu, predtem je deloval na Madžarskem in Poljskem, doma pa je največjih uspeh dosegel na klopi Tajfuna, ki ga je senzacionalno popeljal do naslova slovenskega prvaka, poudarja, da slovenski napad ne sme biti enodimenzionalen: "Ne smemo se, recimo, zanašati le na met z razdalje, čeprav je pod košem Tavares. Videli smo, kako je bilo na tekmi z Venezuelci, ki so nenormalno zadevali. Imeli so celo met za tri v določenem trenutku 9/12, pa se je potem malce ustavilo. Na koncu ne moreš tekme dobiti na tak način. Moramo biti večdimenzionalni."

Slovenija je na dobri poti k prvemu mestu v skupini F, ki ji prinaša dobro izhodišče pred nadaljevanjem prvenstva. Po dnevu premora se bo nato v drugem delu pomerila z Avstralijo in Nemčijo za dve mesti v četrtfinalu. Zdaj mora opraviti še zadnjo tretjino uvodne naloge na Okinavi in se potem z dobro popotnico podati v zahteven boj: "Na vse moramo gledati enako. Če pogledamo z vidika pristopa, lahko rečem, da je zdaj pred nami najpomembnejša tekma prvenstva. Dve sta za nami, o tekmah, ki sledijo, pa še ni čas razmišljati. Koncentrirani smo le na to, ki nas zdaj čaka. Sam sistem prvenstva je tako naravnana, da je vsaka tekma lahko ključnega pomena. Ni pomembno, s kom igraš. Če hočemo še naprej delati svoj posel in narediti korak naprej, vse, kar je manj kot stoodstotna koncentracija, ne pride v poštev. Mogoče kdo pravi, da so Zelenortski otoki neznanka, a, če malo bolj analiziramo igralce, vidimo, da so resna ekipa. Če Tavares ne bi verjel tega, ne bi bil tu. Pokazali so proti Venezueli, da spadajo na prvenstvo. Zanje bo to preprosta tekma, saj nimajo česa izgubiti, lahko pa zelo veliko dobijo, in bodo sproščeni. Mi moramo narediti vse, da jih ustavimo in do izraza pride naša kakovost. Moramo izkoristiti svojo moč."