Walter Samuel Tavares da Veiga oziroma Edy ima za sabo nenavadno pot, ki bi lahko bila tudi osnova za filmski scenarij. Foto: Fiba
Walter Samuel Tavares da Veiga oziroma Edy ima za sabo nenavadno pot, ki bi lahko bila tudi osnova za filmski scenarij. Foto: Fiba

Dončić je bil tedaj, čeprav je dopolnil komaj 19 let, najboljši igralec kraljevega kluba, MVP tako rednega dela kot sklepnega dela Evrolige, Tavares pa je bil menjava za prvega centra Gustava Ayona. Toda zdaj je visokorasli center z otočja ob zahodni afriški obali prvi mož španskega velikana. Letos je z njim drugič stopil na evropski vrh, bil sam izbran za najkoristnejšega posameznika Final Foura, trikrat zapored pa se je njegovo ime znašlo tudi v najboljši peterki najmočnejšega klubskega tekmovanja stare celine.

Je že blokiral Dončićev met?

"Predvsem je Edy čudovit fant. Res izjemna oseba, veliko časa sva preživela skupaj. Kot igralec je zelo napredoval. Postal je res odličen košarkar, mislim, da trenutno med vsemi v Evroligi z največjim vplivom na igro. Proti njemu nisem še igral. Bo težko, se pa veselim. Rekel sem mu, da me še nikoli ni blokiral, mogoče pa bo imel zdaj priložnost," je dejal slovenski kapetan, ki ga pod obročem modrih morskih psov čaka res visoka ovira. Tekma bo na Okinavi v sredo ob 13.30.

31-letni Tavares je visok 221 centimetrov, razpon rok pa ima 236 centimetrov. Je najboljši bloker Evrolige vseh časov, trikrat pa tudi že najboljši obrambni igralec tekmovanja. Ali res nikoli ni blokiral Dončićevega meta, je orjak za MMC odgovoril: "Tega pa res ne vem. Ogromno treningov sva imela skupaj. Je pa res, da ima Luka pripravljenih ogromno trikov in zvijač, ko pride pod obroč. Mogoče ga res nisem, ne vem pa, ali je to čisto res (smeh, op. a.)."

Napovedal, da bo Luka najboljši na svetu

Slovenci proti Zelenortskim otokom, Avstralci poteptali upe Japoncev

"Proti igralcu, kot je on, je vedno težko igrati. Luka je bil rojen za igranje košarke, nikoli ga ne moreš popolnoma ustaviti. Igral bo v svojem ritmu, kakršnem hoče. Preprosto ti ga bo vsilil. Z veseljem ga gledam, kaj počne na igrišču. Ko je bil v Madridu, sem rekel ljudem, da bo najboljši na svetu. Najboljši Evropejec, ki bo zaigral v Ligi NBA. Niso verjeli, vesel pa sem, da mu vse to zdaj uspeva," je dodal Tavares.

Preizkusil se je tudi že v Ligi NBA, toda le za kratek čas, Za Atlanto in Cleveland je skupaj nastopil na vsega 13 tekmah, ni pa izključujoča njegova prihodnost na največjem košarkarskem odru, saj je na njegov naslov že priromala ponudba iz Portlanda. S španskim velikanom ga veže pogodba še za eno leto. Pri Realu si prizadevajo za podaljšanje. Tavares še ni popolnoma odločen, saj je po eni strani v Madridu zadovoljen, po drugi strani pa, kot priznava, še vedno sanja o Ligi NBA.

S košarko se je srečal šele pri 17 letih

Ko je prišel na Gran Canario, so imeli težave z obutvijo. Košarkarskih copat ni imel, do tedaj je na rodnem otoku Maiu večinoma hodil bos ali pa v natikačih oziroma japonkah, po pravilu premajhnih, saj se za njegovo številko noge tam niso dobili. Foto: EPA
Ko je prišel na Gran Canario, so imeli težave z obutvijo. Košarkarskih copat ni imel, do tedaj je na rodnem otoku Maiu večinoma hodil bos ali pa v natikačih oziroma japonkah, po pravilu premajhnih, saj se za njegovo številko noge tam niso dobili. Foto: EPA

Uveljavil se je sicer pri Gran Canarii, kamor je prišel pri 17 letih in tedaj tudi začel igrati košarko. Nemški turist, ki je prišel v nekdanjo portugalsko kolonijo na dopust, je namreč odkril visokoraslega mladeniča, ki je delal v mamini trgovini, toda ta do tedaj še ni v rokah držal košarkarske žoge. Predstavil ga je prijatelju, ki je deloval v klubu s Kanarskih otokov. Ko je ta videl, za kako visokega mladeniča gre, se je začela Edyjeva kariera oziroma novembra 2009 z odhodom v Las Palmas najprej učenje košarke. Zdaj je z naskokom najprepoznavnejši košarkar Zelenortskih otokov, ki prvič sodelujejo na svetovnem prvenstvu. V kvalifikacijah je Tavares vpisoval v povprečju dvojni dvojček.

Na prvih dveh tekmah na Okinavi so ga v napadu tekmeci dobro omejili, je pa v zanj značilnem slogu svoje dodal v obrambi. V povprečju je ujel po 13 žog na teh dveh obračunih. Po visokem porazu proti Gruziji so Zelenortski otoki nato po preobratu vpisali zgodovinsko zmago nad Venezuelo. "Ta nastop na prvenstvu za nas pomeni ogromni. Predvsem je to velika stvar za našo državo. Spisali smo zgodovino, saj smo država z najmanj prebivalci, ki je zaigrala na prvenstvu," je še dodal Tavares.

"Nekateri so rojeni košarkarji, Luka je med njimi"