Shai Gilgeous-Alexander na prvenstvu v povprečju dosega 23,8 točke, 6,6 skoka in 5,2 podaje. Foto: Fiba
Shai Gilgeous-Alexander na prvenstvu v povprečju dosega 23,8 točke, 6,6 skoka in 5,2 podaje. Foto: Fiba

Kljub nekaterim odpovedim na svetovnem prvenstvu igrata dva košarkarja, ki sta bila v minuli sezoni izbrana v najboljšo peterko Lige NBA. Slovenski superzvezdnik je priznanje prejel že štirikrat, prvič pa je ta čast doletela kanadskega branilca, ki praktično vsako leto naredi velik napredek v svoji igri. Svetovno prvenstvo se letos igra v treh azijskih državah. Vsaka gostiteljica si je lahko v svojo skupino povabila eno izmed sodelujočih reprezentanc. Filipini, kje je košarka izjemno popularna, so se odločili za ZDA, Japonska je zaradi Dončića želela Slovenijo, Indonezija pa je izbrala Kanado, ki ima izjemno generacijo, morda kar najboljšo v svoji zgodovini, na čelu z odličnim 25-letnikom.

Izjemni predstavi proti Franciji in Španiji

Sorodna novica "Kanadčani so zelo podobni Američanom"

SGA je v Džakarti igral izvrstno, Kanada pa je upravičila velika pričakovanja in potrdila, da sodi v (najožji) krog favoritov za kolajne. Ni veliko posameznikov uspel takšen debi na najvišji ravni reprezentančne košarke, kot je njemu. S soigralci je nadigral Francijo, aktualne olimpijske podprvake in branilce brona s svetovnega prvenstva na Kitajskem. Izkazal se je s 27 točkami, 13 skoki in indeksom 36. Zatem so Kanadčani z visoko razliko odpravili še Libanon in Latvijo, so pa doživeli hladen tuš proti Braziliji, ki je izvrstno ustavila njihov napadalni potencial, toda hitro so se pobrali. V obračunu za biti ali ne biti so se pomerili s Španijo, branilko naslova, ki je hkrati tudi evropska prvakinja.

12 točk je znašal kanadski zaostanek pred zadnjo četrtino, potem pa je vajeti igre v svoje roke prevzel Gilgeous-Alexander, ki je še enkrat zbral indeks 36. 13 točk je dosegel v četrtini četrtini, skupaj 30, od tega 11 v zadnjih dveh minutah. Z Luko sta v minuli sezoni odigrala dve imenitni medsebojni tekmi, ko sta oba blestela in konkretno napolnila statistiko. Košarkarski virtuoz iz Ljubljane je tedaj na vprašanje o branilcu Oklahome odgovoril, da je lepo gledati, kako igra v svojem ritmu in odlično izsiljuje osebne napake. Podobno, kar krasi tudi njega. Proti Španiji je v zadnji četrtini SGA izvajal kar deset prostih metov. Ko je zrežiral preobrat, je v napeti končnici najprej uspešno prodrl pod koš, nato podal Dillonu Brooksu za trojko za izenačenje in zatem s polrazdalje, potem ko se je otresel branilca, Kanado popeljal v vodstvo. S prostimi meti pa potrdil zmago.

Kanada že uvrščena na olimpijske igre

"Izvrstna tekma. Res vrhunska raven košarke. Španija je zelo dobra ekipa. Kapa dol za vse. Naša želja je bila res velika. Zavedali smo si, kaj tekma prinaša in naredili vse, kar je bilo treba, da gremo naprej. Ko igramo obrambo kot ekipa, nam nasprotnik težko daje koše. Imamo toliko dobrih obrambnih igralcev, vsestranskih in zares lahko držimo obrambo na različne načine. Jasno je, da ne moreš igrati popolno, ampak se trudimo, da smo najboljša mogoča verzija. Ko smo agresivni, je proti nam res težko zadevati," je dejal Gilgeous-Alexander po zmagi, ki je Kanadi prinesla tudi neposredno vozovnico za olimpijski Pariz.

V četrtfinalu se bosta srečala najboljša košarkarja na tem prvenstvu. Foto: AP
V četrtfinalu se bosta srečala najboljša košarkarja na tem prvenstvu. Foto: AP

"Zaradi mame (Charmaine Gilgeous, nekdanja tekačica in olimpijka iz Antigve in Barbude, op. a.) celo življenje vem, kaj pomenijo olimpijske igre. Velika čast za vsakega športnika. Tam so zbrani najboljši na svetu in zdaj tudi mi sodimo med njih. Lep občutek, da smo si izborili to mesto," je dodal. Ko so se pred letom dni najboljši kanadski košarkarji zavezali, da bodo v prihodnjih treh letih igrali za reprezentanco, so si za cilj zastavili prav nastop v Parizu leta 2024. Vmesni pa je na Filipinih, kjer se ne bodo zadovoljili le z uvrstitvijo na olimpijske igre. Kot je povedal selektor Jordi Fernandez, ambicije segajo precej višje.

Kanada ima na papirju zares vrhunsko zasedbo, ki je na prvenstvu pokazala že veliko. Sedem je NBA-jevcev, glavno orožje pa seveda Gilgeous-Alexander. Zdaj bo predstavljal največjo grožnjo slovenski obrambi. "Je eden glavnih kandidatov za MVP-ja prvenstva. Prišli smo do podatka, če se ne motim, da soigralcem skreira okoli 20 odprtih metov na tekmo. Torej ni le odličen strelec, ampak zna tudi razigravati soigralce. Pošteno se bo treba namučiti, da bomo proti njemu vzpostavili ravnotežje. Pa ni le on, cela ekipa je zelo kakovostna. Dobro tečejo v napad, so agresivni v obrambi in skoku … Veliko nevarnosti," je o tekmecu spregovoril selektor Slovenija Aleksander Sekulić.

SGA četrti strelec minule sezone NBA-ja

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V sredo ob 14.30 bo v Manili odigran zadnji četrtfinale, pozornost pa usmerjena v Dončića in Gilgeousa-Alexandra. Drugi (32,4) in četrti (31,4) strelec Lige NBA minulo sezono in glede na izbor v idealno peterko najboljša branilca najkakovostnejšega košarkarskega tekmovanja na svetu sta prvi imeni svetovnega prvenstva v Aziji, trenutno tudi najučinkovitejša posameznika, Luka je še vedno prvi strelec, SGA pa na tej lestvici zaseda peto mesto. Ljubljančan je bil na naboru Lige NBA izbran leta 2018 kot tretji. Istega leta se je Charlotte, ki je izbiral kot 11., odločil za Gilgeousa-Alexandra, ki je bil takoj poslan v Los Angeles h Clippersom. Po zelo solidni prvi sezoni je bil del menjave za Paula Georga, ob prihodu v Oklahoma City pa se je začel izjemen vzpon med najboljše na svetu.

SGA je odraščal v Hamiltonu, ki ima lepo košarkarsko tradicijo. 25-letnik je znan po trdem delu, kar se mu obrestuje, saj vsako leto napreduje in konkretno izboljšuje svojo igro, posledično pa tudi statistiko. Slovenija je na prvenstvu ugnala Avstralijo, kjer je igro vodil Josh Giddey, ki z njim tvori zelo kakovosten in obetaven (visok) branilski par. Oba sta odlična organizatorja igre, toda Shai, ki meri 198 centimetrov in je tudi zaradi tega zelo zahtevna naloga za nasprotnikove "playe", je precej nevarnejši za tekmečev koš. Ni najhitrejši in tudi ne izstopa z atletsko prevlado, a vseeno blesti, ko agresivno in iznajdljivo prodre proti obroču. Največja pomanjkljivost je met izza črte, pa tudi tu ne sme ostajati sam. Njegovo izjemno kakovost je znal v reprezentanci izkoristiti Fernandez, ki ima še kar nekaj vrhunskih posameznikov, Slovenijo pa posledično čaka zares zahtevna četrtfinalna ovira.

Blažič: Naša generacija je že dobila dve pomembni četrtfinalni tekmi
Bodo Kanadčani poskusili z načrtom, ki se je obrestoval Nemcem?