Slovenski košarkarji na prvem treningu v SM Mall of Asia Areni. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski košarkarji na prvem treningu v SM Mall of Asia Areni. Foto: MMC RTV SLO

"Smo se načakali na letališču in avtobusih, ampak zdaj smo tu. Osredotočeni smo na četrtfinalno tekmo. S strokovnim štabom smo si že ogledali kanadske tekme. Pripravljamo material za igralce, oziroma na kakšen način predstaviti kanadsko ekipo, da bomo povzeli najbolj pomembne stvari," je povedal selektor Aleksander Sekulić, ki je po čarterskem letu že popoldne z varovanci opravil prvi trening. Po mirnem okolju na Okinavi, jih je v večmilijonski Manili poleg vsesplošnega kaosa na ulicah pričakala tudi večja pozornost medijev, potem ko so bile na Japonskem številčnejše le delegacije iz Nemčije in Avstralije, Venezuelo, Zelenortske otoke in Gruzijo pa je skupaj spremljalo novinarjev za prste ene roke. Zdaj na Filipinih gre zares. V torek se začenjajo izločilni boji, Slovenci pa bodo svoj tretji četrtfinale svetovnega prvenstva odigrali proti Kanadi.

V Turčiji so leta 2010 visoko izgubili proti gostiteljem, leta 2014 v Španiji so jih prav tako z veliko razliko ugnali Američani. Zdaj jih čaka reprezentanca, ki ima po imenih zelo močno zasedbo s sedmerico iz Lige NBA. "So zelo napadalno orientirana ekipa, a so hkrati tudi čvrsti v obrambi. Igralci so vsi zelo atletski. So zelo podobni Američanom. Bo kar zalogaj za nas. Nisem si jaz izmislil. Je kar kliše, da je četrtfinalna tekma najbolj pomembna na vsakem velikem tekmovanju. Tako se je bomo tudi lotili. Vsi košarkarji so zelo osredotočeni. Vemo, zakaj smo tu. Mesto smo si sami izborili. Nič nam ni bilo podarjeno in to nas vodi naprej v izločilne boje," je dejal Sekulić.

Blažič okreva počasneje, kot so upali

Na treningu je bil prisoten tudi Jaka Blažič, ki je izpustil zadnje tri tekme na Okinavi, potem ko je nanj nevarno padel kapetan Gruzije Tornike Šengelia: "Z Jako gre malce bolj počasi. Mislili smo, da bo hitreje. Ne bomo ničesar tvegali. Ko bomo dobili zeleno luč zdravniške ekipe, da lahko normalno trenira, se bo tudi priključil na tekmah." Njegova odsotnost se pozna predvsem v obrambi, saj je Blejec že znal odlično zaustaviti vrhunske organizatorje igre. Predvsem na olimpijskih igrah mu je izvrstno uspevalo. Kanada ima na tem položaju sijajnega Shaia Gilgeousa-Alexandra, ki je bil tudi junak obračuna s Španijo, ko je zrežiral preobrat, po katerem je Kanada na Indoneziji dvignila četrtfinalno vstopnico in poslala svetovne prvake domov.

"Vse se vrti okoli Shaia, ki je vrhunski igralec. Eden najboljših na svetu. V obrambi bomo največ pozornosti posvetili njemu. Obkrožen je s fizično zelo močnimi igralci, ki igrajo na meji osebne napake, sposobni pa so tudi zadevati. Ves čas poudarjamo, da se moramo obremenjevati v prvi vrsti sami s sabo, da bomo koncentrirani ves čas. Poskusiti moramo prvo četrtino tekme z Nemčijo in kar celo tekmo z Avstralijo prenesti v čim večji del proti Kanadi," je razlagal Klemen Prepelič, ki je na Okinavi igral odlično. S povprečjem 14,8 točke je drugi slovenski strelec.

Ponosni na četrtfinale, a se ne bodo ustavili

Sorodna novica Sekulić: Ne vem, zakaj dva tako različna obraza. Nimam odgovora.

Slovenija je po štirih visokih zmagah na Japonskem klonila pred Nemčijo, ki jo je v treh četrtinah popolnoma nadigrala. Prva četrtina je bila sicer zelo dobra, saj so Slovenci povedli za 14, nato pa je bilo nadaljevanje popolnoma po nemških notah. Na koncu je bila razlika velikih 29 točk: "Avstralci so podobno igrali fizično, mogoče še bolj. Ves čas so podvajali Luko. Nemčija je zelo kakovostna. Upravičeno sodi v krog favoritov za kolajno. Ni me presenetila njihova napadalna verzija. Začeli so malce zaspano, smo pa mi krivi, da so se vrnili v igro. Ta tekma vendarle ni pomenila ničesar. Najbolj pomembno je, da smo vsi ostali zdravi in se maksimalno lotimo četrtfinala."

Po prihodu v hotel so si reprezentanti skupaj pogledali zaključek dvoboja med Kanado in Španijo, s kom bodo igrali, pa se niso obremenjevali. "Smo, kjer smo si želeli biti pred prvenstvom. Lahko smo ponosni, kar smo naredili, da smo v četrtfinalu. A se ne bomo ustavili. Tudi letos smo pokazali, da lahko igramo z vrhunskimi ekipami in da lahko pokažemo vrhunsko raven košarke. Kanada je seveda zelo zahteven tekmec, ki bo zahteval 40 minut koncentracije, želje in borbenosti. Če bomo igrali obrambo kot proti Avstraliji večji del tekme, imamo dobre možnosti za uspeh," je dodal Prepelič.

Selektor Sekulić ponosen na preboj v četrtfinale