Zadnji dvoboj Slovenije in Gruzije je bil pred osmimi leti na EuroBasketu leta 2015. Slovenci so sicer dobili vse štiri srečanja. Foto: Fiba
Zadnji dvoboj Slovenije in Gruzije je bil pred osmimi leti na EuroBasketu leta 2015. Slovenci so sicer dobili vse štiri srečanja. Foto: Fiba

V ponedeljek ob 13.30 se bosta reprezentanci petič srečali, po treh obračunih na evropskih zdaj še na svetovnem prvenstvu, kjer križarji sodelujejo prvič. Mejnik so s prebojem na turnir, ki ga gostijo tri otoške azijske države, že postavili, toda na Japonsko niso prišli le sodelovat, ampak z ambicijami, ki ne sežejo le v drugi del, ampak se spogledujejo tudi s potjo v Manilo na izločilne boje. Če Slovenija želi računati na Filipine, je zmaga praktično nujna. Da je res tako, potrdi pogled na predstave Nemčije in Avstralije, ki sta najmočnejši v drugi skupini na Okinavi.

Sorodna novica Zgodovinski dan za gruzijsko košarko, ki jo zdaj čaka velik slovenski izziv

Udarno so Gruzijci začeli prvenstvo, ko so nadigrali Zelenortske otoke s 85:60. "Gruzija me na tej tekmi ni presenetila, bolj so me razočarali Zelenortski otoki, ker so na trenutke igrali zelo nedisciplinirano, kar se proti ekipi, kot je Gruzija, res ne sme," je povedal Dalibor Damjanović, pomočnik slovenskega selektorja Aleksandra Sekulića, in nadaljeval: "Pred dobrimi 14 dnevi smo začeli z analizo nasprotnika. Spremljal sem vse njihove pripravljalne tekme in naredil analizo ter pripravo, kakršno se da. Časa ni veliko, le en dan."

Največja moč dominantni visoki igralci

Dalibor Damjanović je bil v slovenskem strokovnem štabu zadolžen za analizo Gruzije. Foto: www.alesfevzer.com
Dalibor Damjanović je bil v slovenskem strokovnem štabu zadolžen za analizo Gruzije. Foto: www.alesfevzer.com

"Gruzija je zelo kakovostna in izkušena ekipa. Tudi dobro vodena. V napadu igrajo zelo kolektivno košarko. Imajo dobro ravnotežje v igri. Veliko igrajo po globini, še posebej je treba tu omeniti Šermadinija, Bitadzeja in Šengelio. To so trije visoki igralci, ki, lahko rečem, dominirajo pod košem. Znajo biti pa nevarni tudi na perimetru, po teh podajah navzven, kjer bo treba biti posebej pozoren na dobre strelce, kot sta Sanadze in McFadden," je glavne gruzijske nevarnosti predstavil 45-letni Kranjčan, ki je že ves čas, odkar je selektor Sekulić, njegov prvi pomočnik.

Omenil je zelo močno centrsko linijo, proti kateri je bil popolnoma nemočen v soboto tudi najboljša petka Evrolige Edy Tavares. Kapetan Toko Šengelia je bil s 16 točkami najboljši strelec prvega obračuna, točko manj je dodal NBA-jevec Goga Bitadze, ki je zbral še 11 skokov. Svoje sta dodala nekdanji košarkar Olimpije Giorgi Šermadini in drugi NBA-jevec Sandro Mamukelašvili. Prav pod obročem, kjer ima Slovenija največ vrzeli, so jvarosnebi najmočnejši: "Mislim, da te deficiti niso tako veliki, reševali jih bomo pa na timski način. Torej z moštveno obrambo. Vemo, da je Šengelia zelo izkušen in njihov ključni igralec. Lahko igra pod košem, zna biti pa tudi nevaren z razdalje. Je tudi dober podajalec."

Gruzija ima ogromno napadalnih različic

Po prvi tekmi, ko so sicer brez velikih težav premagali Venezuelo, so bili v slovenskem taboru zelo samokritični, ko so govorili o slabi obrambi. Sekulić je večkrat v zadnjih letih dejal, da Slovenija ni obrambno naravnana ekipa, podobno pa za Gruzijo pravi Damjanović: "Lahko rečem, da je Gruzija generalno precej napadalno orientirana. Težka je za pripravo, saj ima ogromno napadalnih različic. Po vsaki prekinitvi in minuti odmora dodajo določene kretnje. Ne morem reči, da slavi kot obrambna ekipa. So pa v napadu zelo kolektivni. Točno se iz kretenj, ki jih igrajo, prepozna ideja in cilj napada."

Dejstvo je, da bo morala biti Slovenija defenzivno na precej višji ravni kot na prvem obračunu in praktično ves čas priprav pred prvenstvom. Ob centrski liniji Gruzije se ne sme zanemariti niti zunanja linija. Dober je obetavni organizator igre Rati Andronikašvili, z razdalje nevarna nekdanji igralec Primorske Duda Sanadze in naturalizirani Thad McFadden, tu pa je še vedno izkušeni in vedno koristni Giorgi Cincadze. "Od fantov želimo, da v tekmo vstopijo skoncentrirani in motivirani ter pokažejo veliko željo po zmagi," je pristavil Damjanović.

Dimec: Čaka nas težka tekma proti visokim igralcem Gruzije
Gruzijci zelo dobro poznajo Sloevence in želijo presenetiti v ponedeljek