Toko Šengelia je na prvi tekmi prvenstva dosegel 16 točk in sedem skokov. Foto: Fiba
Toko Šengelia je na prvi tekmi prvenstva dosegel 16 točk in sedem skokov. Foto: Fiba

Do zdaj je Slovenija dobila vse štiri obračune, trije so bili na zaporednih evropskih prvenstvih med letoma 2011 in 2015. Obe izbrani vrsti sta uspešno opravili prvo nalogo na Japonskem. Gruzijci so v dvoboju debitantov na svetovnih prvenstvih nadigrali Zelenortske otoke (85:60). Začetek je bil še malce zadržan, ko pa je uvodna trema popustila, so ekspresno naredili visoko razliko. Odlično so zaustavili Edyja Tavaresa, izkoristili svoje prednosti in si kmalu priigrali neulovljivo razliko.

"Slovenija ena najboljših na svetu"

Giorgi Šermadini je po odhodu iz Ljubljane naredil odlično kariero. Z Olympiacosom je dvakrat osvojil Evroligo, v zadnjem obdobju pa se je izvrstno znašel v Španiji. Dvakrat je bil MVP močne Lige ACB, enkrat pa tudi njen prvi strelec. Foto: Fiba
Giorgi Šermadini je po odhodu iz Ljubljane naredil odlično kariero. Z Olympiacosom je dvakrat osvojil Evroligo, v zadnjem obdobju pa se je izvrstno znašel v Španiji. Dvakrat je bil MVP močne Lige ACB, enkrat pa tudi njen prvi strelec. Foto: Fiba

"Prelomen trenutek za gruzijsko košarko: prvi nastop in prva zmaga. Zadovoljni smo, da nam je uspelo, toda za nami je šele prva tekma, pred nami pa zelo zahtevna ovira Slovenija. Fokus smo takoj preusmerili nanjo. Gre za velik izziv, igramo proti eni najboljših ekip na svetu. Dolgo so slovenski košarkarji že skupaj, dobro se poznajo. Luka Dončić je zvezdnik Lige NBA, izjemen igralec, ki lahko dosega koše, podaja, skače … Zna vse. Velik izziv, na katerega pa smo pripravljeni," je povedal Ilias Zuras, ki je pred sedmimi leti na gruzijsko klop sedel po odhodu Igorja Kokoškova na slovensko. Grškemu strokovnjaku je svoj čas v Gruziji pomagal tudi Jurica Golemac.

Čeprav imajo jvarosnebi (križarji, op. a.) v postavi dva NBA-jevca, pa je najbolj zveneče ime Tornike Šengelia, eden najboljših evroligaških krilnih centrov zadnjih let. "Mentalno in fizično smo se dobro pripravili na to prvenstvo. Vsi v ekipi težimo k istemu cilju in res smo veseli, da smo tu. Gremo korak za korakom. Prvi cilj je preboj iz prve skupine, potem ko bomo med 16, pa je znova treba vzeti vsako tekmo posebej in upamo, da pridemo med osem," je povedal kapetan reprezentance, ki je lani zaradi poškodbe razočaran ostal brez nastopa na EuroBasketu, na katerem je bila ena skupina odigrana v Tbilisiju.

Zelo močna centrska linija

Evropsko prvenstvo se jim ni izšlo po željah, zato pa velik obliž na rano predstavlja premierna uvrstitev na mundial. Nanj so se prebili skozi šivankino uho, potem ko so imeli boljši medsebojni izkupiček z Islandci, ki so na odločilni tekmi celo metali trojko, s katero bi bili oni potniki v Azijo. Tako so zdaj Šengelia in druščina prvič med svetovno elito, glavno orožje Gruzije pa je brez dvoma močna centrska linija. Toko tvori udaren dvojec izkušenih igralcev skupaj z MVP-jem španske lige Giorgijem Šermadinijem, ki ga je na začetku kariere za eno sezono Željko Obradović s Panathinaikosom posodil Juretu Zdovcu k Olimpiji. Takrat so zmaji zadnjič zaigrali med najboljšimi 16 moštvi Evrolige. V Sloveniji je igral tudi Duda Sanadze, ki je oblekel dres Primorske.

Postava Gruzije

Rati Andronikašvili (2001, 193 cm)
Mikeil Berišvili (1987, 204 cm)
Goga Bitadze (1999, 211 cm)
Giorgi Cincadze (1986, 192 cm)
Kahaber Jinčaradze (1993, 197 cm)
Luka Liklikadze (2003, 186 cm)
Sandro Mamukelašvili (1999, 208 cm)
Thaddus McFadden (1987, 188 cm)
Duda Sanadze (1992, 197 cm)
Tornike Šengelia (1991, 206 cm)
Giorgi Šermadini (1989, 217 cm)
Giorgi Turdziladze (1997, 206 m)

Poleg Šengelie in Šermadinija sta pod obročem odlična tudi 24-letnika iz Lige NBA, Goga Bitadze, nekdanja vzhajajoča zvezda Evrolige in MVP Lige ABA, in Sandro Mamukelašvili. "Očitno je, da smo pod košem najmočnejši. Ko nas podvajajo, pa lahko damo žogo tudi ven in zadevamo z razdalje. Toda kar je na papirju, ne dobiva tekem. Na koncu je treba priti na igrišče in pokazati svoje," je povedal Šengelia, ki je zdaj član bolonjskega Virtusa, bil je tudi v Moskvi pri CSKA-ju, kar je v domovini sprožilo kar nekaj neodobravanja, sicer pa je največji pečat pustil v dresu Baskonie, ko je bil tudi kapetan baskovskega kluba.

Z Zoranom Dragićem sta skupaj z zasedbo iz Vitorie slavila naslov španskega prvaka, garderobo pa si je tu delil tudi z Jako Blažičem, sicer pa je reden obiskovalec Ljubljane, saj individualno trenira z Urošem Ninićem. "Luka je seveda glavni igralec, toda ne smemo narediti napake in se posvečati le njemu. Tudi drugi igralci so zelo kakovostni. Vsakič ko se pomaga pri pokrivanju Luke, potem on podaja na zunanje položaje, kjer ima Slovenija zelo dobre strelce. To reprezentanca dokazuje že vrsto let. Navsezadnje je postala evropski prvak, pa tudi sicer ima vrhunske rezultate na velikih tekmovanjih. Moramo najti način, kako ustaviti Luko. Če ne bo dovolj ena na ena, moramo igrati pametno, kako pomagati in mu otežiti delo pri sprejemanju odločitev. Kot pravim, moramo biti pozorni še na druge," je dodal.


Skupina F, ponedeljek ob 10.00:
VENEZUELA - ZELENORTSKI OTOKI

Ob 13.30:
SLOVENIJA - GRUZIJA

Dimec: Čaka nas težka tekma proti visokim igralcem Gruzije
Gruzijci zelo dobro poznajo Slovence in želijo presenetiti v ponedeljek