Nemčija je tretjič prišla v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: Fiba
Nemčija je tretjič prišla v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: Fiba

Die Mannschaft je pokazala na Japonskem odlično igro in upravičeno sodi v krog kandidatov za kolajne. Lani je na domačem EuroBasketu osvojila bron, prvo kolajno po času Dirka Nowtizkega, ki je reprezentanco pred 21 leti v Indianapolisu vodil do zgodovinskega brona. Zdaj je nemški cilj, da dobi drugo medaljo na svetovnih prvenstvih, košarkarska javnost pa si je enotna, da je še močnejša, kot je bila lani. To bo sicer njun 19. obračun, z 11 zmagami pa je uspešnejša Slovenija.

V svoji ekipi ima 11 košarkarjev, ki so člani bodisi klubov Lige NBA bodisi Evrolige. Tako kot Slovenija se je tudi Nemčija že uvrstila med osem najboljših, zdaj je le še vprašanje, kdo bo s kom igral v četrtfinalu, kjer se bosta ekipi z Okinave srečali s tistima iz Džakarte, v nadaljevanju pa prvo mesto v skupini K pomeni, da se v polfinalu, ob seveda uspehu na prvi oviri izločilnih bojev, reprezentanca izogne ZDA. Toda pot do tja je še dolga in v slovenskem taboru ves čas poudarjajo, da gredo korak za korakom in so koncentrirani le na naslednjem tekmecu.

Težave Schröderja in Franza Wagnerja

Sorodna novica (Za zdaj) nesojeni zmaj: Vrnitev k Olimpiji? Ne vem, kaj bo po sezoni.

Podobna velja za Nemčijo, ki si je mesto v četrtfinalu zagotovila z na koncu zelo zanesljivo zmago nad Gruzijo (100:73). Prvi polčas je bil še izenačen, potem pa so v tretji četrtini varovanci Gordona Herberta z nekaj uspešnimi obrambami, predvsem pa z odličnim metom izza črte – zadeli so 20 trojk –, ko je izza črte vrgel vsak, ki je prišel na parket. V nekaj minutah razblinili dvome o zmagovalcu. "Prvi polčas res ni bil dober. Najslabši naš na turnirju, a smo potem uspeli preobrniti potek. To je pozitivno, zavedamo pa se, da moramo igrati bolje. Ujeli smo pravi ritem, smo v dobrem stanju in samozavestni. Če igramo kot ekipa in se zabavamo na parketu, lahko veliko naredimo," je dejal Maodo Lo, ki je med najizkušenejšimi v izbrani vrsti, v ključnih trenutkih prevzema veliko odgovornosti in je eden izmed vodij moštva.

Prva violina je seveda Dennis Schröder, ki je dobil proti Gruziji neugoden udarec, zato je nastop kapetana, ki je lani proti Sloveniji blestel na kvalifikacijskem obračunu v Münchnu tik pred evropskim prvenstvom, na katerem je v Kölnu nato vrsta Aleksandra Sekulića dobila medsebojni dvoboj, vprašljiv. Težave ima tudi drugi najboljši igralec reprezentance Franz Wagner, ki si je na začetku prvenstva poškodoval gleženj. Na Okinavi je na klopi sedel celo z longeto, se je pa v reprezentanco vrnil njegov brat in tudi soigralec pri Orlandu Moritz Wagner, ki je pomemben člen pod obročema in je ob bratovi odsotnosti zdaj statistično drugi igralec ekipe.

Košarkarji ne bodo kalkulirali, sproščeno pričakujejo obračun z Nemci

Nemci poudarjajo dobre odnose v ekipi

Še Daniel Theis sestavlja NBA-četverec, ki ga ima Nemčija, v zasedbi katere so še številni kakovostni evroligaški košarkarji. Vendarle ima Bundesliga dva evroligaša in močno ligo. Eden izmed reprezentantov, Justus Hollatz, pa je poleti podpisal celo za Cedevito Olimpijo, toda v prihodnji sezoni ne bo igral v dresu slovenskega prvaka, saj je posojen Anadolu Efesu. "Na zadnji tekmi smo imeli kar nekaj težav v prvem polčasu, potem pa je trener v garderobi našel prave besede. V drugi smo vstopili čvrsto, začeli igrati lepo košarko, žoga je krožila, kot mora, in začeli smo zadevati. Tudi v obrambi smo bili dovolj agresivni. Iz tekme v tekmo smo bolj uigrani. Odlično se razumemo. Seveda imamo še prostora za napredek in izboljšave, pozitivno pa je, da vsi dobivamo priložnost, zato je lažje, smo samozavestni in posledično lahko zadevamo v serijah," je prepričan obetavni branilec.

V nemški zasedbi ves čas poudarjajo, da so najmočnejši kot ekipa, ki se odlično razume. Dejansko imajo v rotaciji deset igralcev, ki na Okinavi delujejo na zelo visoki ravni, in so na vsakem položaju dobro pokriti. Zanesljivo so premagali Finsko, Japonsko in Gruzijo, ob tem pa dobili še tesno končnico z Avstralijo. Zdaj jih čaka obračun s Slovenijo, ki je na zadnjem dvoboju z boomersi navdušila s hrabro in borbeno igro, izkazali pa so se tudi ostali varovanci Aleksandra Sekulića, ne le Luka Dončić, na katerega pa bo povsem razumljivo osredotočena tudi nemška obramba.

Herberta navdušuje Dončićeva strast do igre

"Upaš, da bo grešil. Neverjeten igralec, ki ima izjemno strast do igre. Rad ga gledam, kako igra. Kako ga braniti? Lani smo mislili, da smo imeli zelo dober načrt, pa nam je dal 36 točk," je povedal Herbert, Lo pa pristavil: "Tekme s Slovenijo so vedno težke. V zadnjih letih smo se kar nekajkrat pomerili. Imajo izjemnega posameznika, enega najboljših na svetu, ki ga je praktično nemogoče popolnoma ustaviti. Tudi kot ekipa funkcionirajo zelo dobro. So agresivni v obrambi in hitri v napadu. Vemo, da je naloga zahtevna. Lani smo se naučili, da moramo dati vse od sebe, če želimo imeti možnosti za zmago, pa morda tudi to ni dovolj."

"Dejstvo je, da je Slovenija zelo zahteven tekmec. Imajo Luko, ki je neverjeten, toda tudi drugih 11 je zelo kakovostnih. Moramo biti dobro pripravljeni. Če bomo začeli, kot smo na primer proti Gruziji, potem nimamo nobenih možnosti. Moramo igrati kot ekipa. Fizično moramo biti pravi, hkrati pa mora v napadu lepo krožiti žoga. Dončiću moramo čim bolj otežiti delo. Lahko da 45 točk, toda ostale moramo omejiti potem pod deset. Ne smemo pustiti, da se ostali igralci razigrajo. Nemogoče je Luko zaustaviti. Videli smo to na dozdajšnjih tekmah prvenstva, tudi lani na evropskem prvenstvu, toda bomo poskusili po najboljših močeh. Bomo pripravljeni, naredili načrt in opravili čim boljše delo," je dodal Hollatz.