Slovenija je na Okinavi premagala Gruzijo in Venezuelo, zdaj pa jo v sredo čakajo še Zelenortski otoki. Foto: Reuters
Slovenija je na Okinavi premagala Gruzijo in Venezuelo, zdaj pa jo v sredo čakajo še Zelenortski otoki. Foto: Reuters

Gruzijo, ki je udarno začela svoje prvo svetovno prvenstvo in je grozila predvsem z visoko, čvrsto in zelo kakovostno centrsko linijo, položaji, kjer ima Slovenija največ vrzeli, so varovanci Aleksandra Sekulića premagali z 88:67. V obrambi so pokazali popolnoma drugačen obraz kot pred dvema dnevoma proti Venezueli (in predtem na večini pripravljalnih tekem) in prav tu je bil ključ do na koncu zanesljive zmage. Čeprav pod gruzijskim obročem igrajo dva NBA-jevca, eden najboljših krilnih centrov v Evroligi in MVP španskega prvenstva, pa so Slovenci dobili skok s 40:32, dopustili le sedem ujetih odbitih žog v napadu, pa še to tri v uvodnem napadu srečanja, hkrati pa so jih odlično omejili s trdo obrambo.

Sorodna novica Preskočili gruzijske velikane in jih pometli s parketa

Ob tem je imela v napadu znova izjemnega Luko Dončića, ki je statistiko tokrat napolnil s 34 točkami, desetimi skoki in šestimi podajami, imel pa indeks 36, ko je izsilil tudi 12 osebnih napak. Gruzijski selektor Ilias Zuras je sicer po tekmi na novinarski konferenci izpostavil po njegovem mnenju neenak sodniški kriterij, ob tem pa je vztrajno prikimaval Sandro Mamukelašvili, toda, roko na srce, križarji so znani po zelo agresivni igri, ves čas na meji kontakta oziroma osebne napake, na trenutke tudi s kakšnim malce umazanim manevrom.

Klemen Prepelič: V napadu imamo še veliko rezerv

Luka Dončić je blestel v napadu, znova pa se je izkazal kot pravi vodja ekipe. Foto: Fiba
Luka Dončić je blestel v napadu, znova pa se je izkazal kot pravi vodja ekipe. Foto: Fiba

"Se strinjam, da je bila to naša najboljša letošnja predstava. Pokazali smo nekaj tega že proti Japonski, toda Gruzija je po mojem mnenju še na višji ravni. Izničili smo to, da imamo malo nižje centre. Dobro smo si pomagali, podvajali in zapirali. Rezultat je odraz naštetega," je dejal Zoran Dragić, ki je bil z 12 točkami eden izmed treh dvomestnih v slovenskem taboru. 15 jih je dodal Klemen Prepelič, ki je očitno ujel dobro strelsko formo: "Če pogledamo širše, je bila zagotovo to naša najboljša tekma. Predvsem zato, ker smo lahko zadovoljni z obrambo, vedoč, da med pripravami in na prvi tekmi nismo bili defenzivno najboljši. Po drugi strani imamo še veliko rezerv v napadu. Dali smo skoraj 90 točk, in to ob slabšem strelskem dnevu. Če bomo v stanju, da nasprotniku dopustimo 80 ali recimo 85 točk, bomo imeli velike možnosti za zmago."

Pristop je bil od prve minute dalje pravi. Klemen Prepelič je po obračunu z Venezuelo, ki je tudi odigrala zelo agresivno, poudaril, da se bodo morali znati prilagoditi takšni igri tekmeca. In tokrat so odlično odgovorili. Kot rečeno, je bila predvsem energija v obrambi prava. Gruzija je prvič iz igre zadela šele v šesti minuti, Slovenija pa je tedaj povedla s 14:2. Toda sledila je vrnitev Zurasove vrste, ki je po delnem izidu 10:1 ne le ujela priključek, ampak celo povedla in dobila prvo četrtino. Toda hitro so se nekdanji evropski prvaki pobrali, zaigrali kot v prvih šestih minutah in že v drugi četrtini povedli za 13. Ko je na začetku tretje četrtine Gruzija malce znižala, sta znova sledila pravočasen odgovor in izenačenje najvišje prednosti.

Jaka Blažič na pregled v bolnišnico

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Zelo lepa zmaga. Vedeli smo, da moramo popraviti obrambo, tokrat pa smo dobili le toliko točk od kakovostne ekipe. Strokovni štab je opravil odlično delo pri pripravi na tekmeca, vedeli smo, kje so njihove nevarnosti. Visoki igralci so se izjemno borili proti njim. Zelo pomembna zmaga, zdaj pa upamo na pozitiven izvid Jake," je dodal Klemen Prepelič. Na Jako Blažiča je, ko je ta ležal na tleh, padel njegov nekdanji soigralec pri Baskonii Toko Šengelia. Zaradi bolečin v hrbtu je šel slovenski branilec na pregled v bolnišnico. Po magnetni resonanci bo znano, kakšno je Blejčevo stanje. V pretekli sezoni je imel sicer izkušeni reprezentant veliko težav prav s poškodbo hrbta.

Namesto njega je v igro prišel Gregor Hrovat, ki je bil tudi eden najdejavnejših v obrambi, ob tem je zaključil tretjo četrtino s trojko, še eno pa je za +16, do tedaj najvišjo razliko, zadel takoj na začetku zadnje. "Vemo, da je ob Luki Dončiću več prostora za druge igralce. Fokus obrambe je na njem. Nase potegne igralce in k sreči sem bil tedaj jaz na pravem mestu in sem lahko zadel. Toda ključna je bila predvsem obramba. Na prvi tekmi smo videli, da brez prave obrambe proti nobeni ekipi ne bo lahko. S pravim pristopom so vstopili v tekmo in vseh 40 minut garali v obrambi. Vedeli smo, kje so največja gruzijska orožja. Ko je pristop v obrambi tak, lahko premagamo vsakogar," je bil zadovoljen Koprčan, ki je imel pred prvenstvom težave s prehladom: "Počutim se v redu. Zdaj je to za mano. Poskušam izkoristiti minute, ki jih dobim. Vedno bom dal vse od sebe in vedno bom pripravljen dati maksimum za ekipo."

Bine Prepelič: Ključ do zmage je bil, da smo zaustavili Šengelijo

Bine Šengelio spremljal po televiziji, zdaj pa ga odlično omejil

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Najbolj zveneče gruzijsko ime je Šengelia, ki je eden najboljših evropskih košarkarjev na svojem položaju v zadnjih desetih letih. Zanj je bil večino srečanja zadolžen najmlajši v slovenski reprezentanci, Bine Prepelič, ki se mu je odlično zoperstavil in njegov učinek omejil na devet točk. "Prigarana zmaga. Vedeli smo, da bo čvrsta tekma, predvsem ker veliko igrajo pod obroč, kjer so tudi njihovi najboljši igralci. Dobro smo jih zaustavili in tudi omejili njihovo kreacijo," je bil zadovoljen 22-letni Bistričan. O boju s Tokom je dodal: "Že vrsto let ga spremljam po televiziji in poznam nekatere njegove poteze. Igralci so mi pomagali pri pripravi, na kaj moram biti pozoren. Vedel sem, da ga lahko s svojo tečnobo v obrambi in agresivnostjo nekako sprovociram in mu onemogočim lahke točke."

Dobro je svoje delo opravila tudi slovenska zunanja linija s pritiskom na organizatorjih igre. Gruziji napadalnega ritma ni uspelo ujeti, dobro pa so znali Slovenci izkoristiti 17 izgubljenih tekmečevih žog, saj so po njih dosegli 28 točk. Gruzija po slovenskih le sedem. Končno je stekla tudi tranzicija, ki je bila v preteklosti že močno slovensko orožje. 23 točk je Sekulićeva vrsta dala iz protinapadov, medtem ko jih je tekmec šest. "Vedeli smo, kakšna tekma nas čaka, da jo lahko dobimo samo s pravo obrambo in borbenostjo. Pokazali smo, kakšno obrambo znamo igrati. Krili smo drug drugemu hrbet. Bili požrtvovalni, ko za nas ni bilo izgubljene žoge. Dobro smo tudi tekli. Veseli nas, da smo vpisali drugo zmago, toda še ena je pred nami in delo ni opravljeno. Moramo korak za korakom, potem pa drugi del, ko se zabava šele začne," je še povedal Dragić, ki je odlično ustavil nevarnega strelca Thaddusa McFaddna.

Dončić z novo izjemno predstavo popeljal Slovenijo do gladke zmage nad Gruzijo