Luka Dončić je bil spet gonilna sila slovenskega napada, zbral je 34 točk, ob te pa je imel še 10 skokov in 6 asistenc. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil spet gonilna sila slovenskega napada, zbral je 34 točk, ob te pa je imel še 10 skokov in 6 asistenc. Foto: Reuters
Na prvih dveh tekmah letošnjega SP-ja je Dončić v povprečju dosegel po 35,5 točke. Foto: Reuters
Na prvih dveh tekmah letošnjega SP-ja je Dončić v povprečju dosegel po 35,5 točke. Foto: Reuters

Dončić je do dvojnega dvojčka prišel že ob koncu tretje četrtine, ko so varovanci Aleksandra Sekulića vodili za 13 točk. Zvezdnik Dallasa je dodal še šest podaj in tri ukradene žoge. Izgubil je dve. Iz igre je metal 9/20, od tega 3/9 za tri točke. Prosti meti 13/17.

Slovenci so se odlično pripravili na gruzijske velikane in popolnoma izničili njihovo telesno premoč pod obročema. Gruzijci so bili večinoma nebogljeni pod košem, krepko pa so izgubili tudi skok (40:32).

Svoj delež v napadu dodal tudi Prepelič

Slovenija je udarno odprla tekmo z desetimi točkami Dončića in takojšnjim dvomestnim naskokom, ki pa je do konca prve četrtine skopnel. Bojazen, da bo to vlilo veter v gruzijska jadra, je bil odveč. Niti odhod Dončića na počitek v drugi četrtini Slovencev ni zmedel. Še več. Takrat so pod taktirko Klemna Prepeliča (skupaj 15 točk) spet potegnili in ušli na plus osem. Ko se je Luka vrnil, je prednost narasla na +13.

Grafiko zagotavlja sofascore.com
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Jaka Blažič se ni poškodoval

Triminutni mrk na začetku drugega dela, ko se je Gruzija približala na 5, je bil zadnji krizni trenutek. Zrelo predstavo so nadgradili ob koncu tretje in na začetku zadnje četrtine, ko je razlika narasla celo na plus 22 (72:50). Mejo desetih točk je pri Sloveniji presegel še Zoran Dragić (12).

V prvih minutah po zmagi je bilo še nekaj grenkega priokusa, saj je Jaku Blažiču sredi tretje četrtine na hrbtu pristal Toko Šengelia. Blažič je moral v bolečinah zapustiti dvorano, a prve informacije s spodbudne: Blažič se ni resneje poškodoval.

V sredo ob 13.30 se bo Slovenija pomerila še z Zelenortskimi otoki, ki so danes premagali Venezuelo. Vsaka zmaga v prvem delu je dragocena, saj se vse točke prenašajo v drugi del. Tam se bo slovenska skupina križala s skupino E, v kateri so Nemci že napredovali. Najverjetneje se bodo naprej uvrstili tudi Avstralci.

Prva četrtina: Slovenija od +12 do -1
Slovenija je začela v postavi Dončić, Nikolič, Dragić, Bine Prepelič in Tobey. Gruzijci so sicer povedli z dvema prostima metoma Šermadinija, nato pa je vse teklo po notah Slovenije oziroma Luke Dončića. Slovenski as je najprej zadel pet prostih metov in nato dodal še pet točk za vodstvo 10:2. Gruzijci se niso znašli ob agresivni slovenski obrambi. Zoran Dragić je bil prvi strelec, ki se ni imenoval Luka, in po dobrih petih minutah je imela Slovenija že dvomestno prednost.

Selektor Zouras je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Slovenija je ušla na +12, nato pa so tekmeci končno prvič zadeli iz igre. Po šestih minutah je bil uspešen Šengelia. Gruzijci so ob koncu prve četrtine vzpostavili ravnotežje. Po trojki Bitadzeja dve minuti pred koncem so se približali na 15:12. Ob koncu so dosegli še pet točk in odšli na prvi odmor celo s točko prednosti. Dončić je v prvi četrtini dosegel 12 točk, njegovi prosti meti 8/11.

Slovenija za zdaj uresničuje svoj načrt in je na dobri poti, da predtekmovanje konča brez poraza, veseli tudi, da se Jaka Blažič danes ni resneje poškodoval. Foto: Reuters
Slovenija za zdaj uresničuje svoj načrt in je na dobri poti, da predtekmovanje konča brez poraza, veseli tudi, da se Jaka Blažič danes ni resneje poškodoval. Foto: Reuters

Druga četrtina: z Dončićem na klopi do +8 in nato do najvišje prednosti
Slovenija je drugo četrtino odprla s trojko Dončića, prvo na tekmi. V prvi polovici tega dela sta se ekipi nekajkrat izmenjali v vodstvu. Breme v napadu so začeli prevzemati tudi drugi slovenski reprezentanti. Sredi četrtine je Dončić prvič odšel na počitek. Zadeti štirje prosti meti Prepeliča so Slovenijo znova popeljali do prednosti petih točk. Ko je Prepelič v naslednjem napadu zadel še trojko za 40:32, je gruzijski selektor klical minuto odmora.

Pri tem izidu se je dve minuti in pol pred polčasom v igro vrnil Dončić. Ta je nekaj trenutkov pozneje s košem in zadetim prostim metom poskrbel za najvišjo slovensko prednost v prvem polčasu – 45:32. Drugo četrtino je Slovenija dobila z 29:16. Dončić je v prvem polčasu vknjižil 19 točk, pet skokov, tri podaje in dve ukradeni žogi. Izgubil je eno. Slovenci so odlično ustavljali Gruzijce pod košem. Šengelia je ob metu 1/6 zmogel le tri točke. Njihov prvi strelec je bil Mamukelašvili z 10 točkami.

Tretja četrtina: v zadnjih deset minut z naskokom 13 točk
Slovenija je prvi koš v drugem polčasu dosegla šele po dobrih treh minutah, tako da so se Gruzijci približali na 45:40. Tobey in druga trojka Dončića na tekmi sta poskrbela za ponovno dvomestno prednost. Sredi četrtine je v boju pod košem Šengelia padel na hrbet Blažiču, ki je moral zaradi bolečin zapustiti dvorano. Poškodba ni zmedla Slovencev, ki so po štirih točkah Dončića in trojki Prepeliča izenačili najvišjo prednost – 57:44. Z enako prednostjo je Slovenija zaključila tudi tretjo četrtino, potem ko je trojko ob zvoku sirene zadel Hrovat. Dončić je že po tretji četrtini vknjižil dvojni dvojček – 29 točk in 10 skokov.

Zadnja četrtina: s trojkami pokončali tekmeca
Hrovat je v uvodnem napadu zadnje četrtine zadel trojko za 66:50 in Gruzijci so bili vse bolj obupani. Za njihove dodatne skrbi je poskrbela še trojka Prepeliča. 19 točk naskoka je bila lepa zaloga za zadnjih osem minut. Trojka Dončića za 72:50 je zabila še zadnji žebelj v krsto Gruzije.

Dončić z novo izjemno predstavo popeljal Slovenijo do gladke zmage nad Gruzijo

2. krog, skupina F:
SLOVENIJA - GRUZIJA
88:67 (16:17, 29:16, 18:17, 25:17)

6000; Dončić 34 (6/11 za dve, 3/9 za tri, 13/17 prosti meti), 10 skokov, 6 podaj, K. Prepelič 15, Z. Dragić 12, Tobey 8, Blažič in Hrovat po 6, B. Prepelič 3, Glas in Nikolić po 2; Glas in Nikolić po 2; Mamukelašvili 21, Jinčaradze 12, Šengelija 9.

Grafiko zagotavlja sofascore.com.
Grafiko zagotavlja sofascore.com.

VENEZUELA – ZELENORTSKI OTOKI 75:81
Cubillan 15, Zamora 14; Gomes 22, W. Tavares 20, Almeida 18.

Lestvica:                              
SLOVENIJA               2  2 0  +36  4 
GRUZIJA                 2  1 1   +4  3 
-------------------------------------- 
ZELENORTSKI OTOKI       2  1 1  -19  3 
VENEZUELA               2  0 2  -21  2 
Grafiko zagotavlja sofascore.com.
Grafiko zagotavlja sofascore.com.

Skupina B:
KITAJSKA – JUŽNI SUDAN 69:89
Kaier 22; Joens 21, Kuany 16.

PORTORIKO – SRBIJA 77:94
Pineiro 14, Howard 13; Jović in Bogdanović po 17, Avramović 15, Milutinov 12.

Vrstni red: Srbija 4, Južni Sudan 3 in Portoriko po 3, Kitajska 2.


Skupina C:
NOVA ZELANDIJA - JORDANIJA 95:87 - po podaljšku
Mauriahoohoo-Leafa, Ili 15; Hollis Jefferson 39, Ibrahim 22.

GRČIJA – ZDA 81:109
Papagiannis 17, Rogkavopoulos 14; Reaves 15, Brunson in Edwards po 13, Portis jr. 10, Bridges in Jackson jr. po 9, Banchero 8.

Vrstni red: ZDA 4, Grčija in Nova Zelandija po 3, Jordanija 2 točki.


Skupina G:
SLONOKOŠČENA OBALA – IRAN 71:69
Yakhchalide 19; Zouzoua 17, Dadiet 10.

BRAZILIJA - ŠPANIJA 78:96
Caboclo 15, Santos 14; Aldama 15, W. Hernangoemz 14.

Vrstni red: Španija 4, Brazilija in Slonokoščena obala po 3, Iran po 2.

Zgodovinska prva zmaga za Južni Sudan na svetovnih prvenstvih