Malce nepričakovano prvo ime polfinala svetovnega prvenstva – Andreas Obst. Foto: Fiba
Malce nepričakovano prvo ime polfinala svetovnega prvenstva – Andreas Obst. Foto: Fiba

Tako kot pred 45 leti, ko je bilo svetovno prvenstvo prav tako na Filipinih, bo zlato medaljo v Manili osvojila evropska reprezentanca. Srbija je ena izmed naslednic tedanje zmagovalke Jugoslavije, Nemčija pa je prišla do svojega največjega uspeha na SP-jih. Leta 1993 je postala evropski prvak. Tedaj s Svetislavom Pešićem na klopi, zdaj selektorjem orlov, s katerimi se bo v nedeljo pomerila za zlato. Zdajšnja generacija piše zgodovino nemške košarke in nadgrajuje tako rezultate Pešićeve zasedbe kot generacije Dirka Nowitzkega.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Komaj dojamemo. Zgodovina za Nemčijo. Imamo posebno skupino igralcev, ki se odlično razume. Vidi se, da je pomembna kontinuiteta. Res je, da je zame to šele drugo veliko tekmovanje, toda večina ekipe že vrsto let igra skupaj in ima ogromno izkušenj z igranjem na tej ravni. Ko smo lani osvojili bron na evropskem prvenstvu, je bil lep uspeh, a se nam je zdelo, da smo iz rok izpustili priložnost za še več. Od lani smo napredovali in smo še boljši," je dejal Franz Wagner, ki se je na začetku turnirja na Okinavi poškodoval, po vrnitvi na parket pa v Manili igra izvrstno.

Obst ključen igralec tekme

Tokrat je prispeval 22 točk, s 24 pa je bil prvi nemški strelec Andreas Obst. ZDA so dobre štiri minute pred koncem zaostajale za deset, nato pa je Anthony Edwards poskrbel za priključitev in dobri dve minuti pozneje metal celo za izenačenje, ostrostrelec Bayerna pa je, ko je ostala še dobra minuta, povišal na +4. Zatem se je z blokado izkazal Isaac Bonga, Dennis Schröder pa je Nemcem praktično že zagotovil finale. Za dramatičnost končnice je poskrbel Bonga z osebno napako v napadu, toda Edwards je slabo podal, Die Mannschaft pa je lahko proslavila zgodovinski preboj v finale.

"Obst je zame eden najboljših ostrostrelcev. Vendar je sposoben tudi kreirati in prodirati, kar je dokazal tokrat. S svojim odkrivanjem dela prostor za Franza in Schröderja, da lahko igrata. Njegov napredek je izjemen. Ni le ostrostrelec, ampak je tudi zelo dober v obrambi," je o prvem strelcu obračuna povedal Gordie Herbert, Kanadčan, ki zelo uspešno vodi Nemčijo.

"Fantje res sestavljajo posebno skupino. Pred nami je še ena tekma. Malce se bomo poveselili, potem pa dobro pripravili na nedeljo. Stali smo skupaj kot prava ekipa, ko je bilo najtežje, so fantje naredili prave poteze. V garderobi smo se pogovarjali, da je to velika zmaga, toda nismo še tam, kjer želimo biti. Ta ekipa si želi zlato. Zavedamo se, da delo še ni opravljeno," je samozavestno dodal selektor in pristavil: "Igralci so se zavezali triletnemu načrtu. Zdaj smo v drugem letu. Lani so vsi prišli pravočasno in v dobri formi. Letos je bilo enako. Igralci se dobro razumejo in se borijo drug za drugega. Delamo s kakovostnimi košarkarji, ki pa so še boljše osebe."

V drugem polčasu boljša obramba

"Od prvega dne, ko smo se zbrali, smo verjeli, da lahko premagamo vsakogar," je dodal Franz Wagner, ki je veliko težav Američanom povzročal z odločnimi prodori. K zmagi Nemčije, ki na letošnjem turnirju edina ostaja brez poraza, je Daniel Theis dodal 21 točk in indeks 26, kapetan Schröder pa je vpisal 17 točk in devet podaj.

Obst s predstavo kariere zrežiral veliko zmago Nemcev nad ZDA

Nemci so igrali v izjemnem ritmu praktično celo tekmo. V prvem delu so dali 59 točk, sicer izgubljali za eno, toda v drugem delu so dvignili še defenzivno raven, kar je bil ključ do uspeha. Na vsako ameriško prevzemanje pobude so reagirali bodisi z uspešno minuto odmora bodisi s košem. "V drugem polčasu smo popravili obrambo in znali fizično odgovoriti. Predtem smo prejeli preveč lahkih košev. Naredili smo nekaj prilagoditev, ki so se obrestovale, začeli pa smo igrati boljšo obrambo," je dodal Herbert.

Težave v ameriški obrambi

Razumljivo je bilo v ameriškem taboru veliko razočaranje. ZDA so praktično na vsakem velikem tekmovanju brez minimalne konkurence glavne favoritinje. Toda ko niso prihajale z najmočnejšimi zasedbami, so se mnogokrat opekle. In lekcija je sledila tudi na Filipinih z mlado selekcijo Steva Kerra. Američani so nazadnje svetovno prvenstvo osvojili leta 2014 v Madridu, zdaj pa bodo brez naslova več kot desetletje.

"Igra se je v zadnjih 30 letih močno globalizirala. Ni več 1992. Te tekme so vse zahtevne. Igralci so po svetu enako kot reprezentance vse boljši in res ni lahka naloga dobiti zlata na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah. Tokrat preprosto nismo bili pravi v obrambi. Zasluge Schröderju, ki ga je res težko raniti. Je zelo hiter, ves čas prodira in predstavlja nevarnost za obrambo. Glavna težava je bila naša obramba. Najzaslužnejši za nemško zmago pa je bil po mojem mnenju Obst. Takoj na začetku tekme je zadel tri in ujel ritem. Bil je glavni igralec in ključni mož, ki ga nismo znali omejiti," je povedal ameriški selektor, ki je prstane osvajal kot trener Golden Stata in kot ostrostrelec Bullsov ter Spursov. Priznal je, da njegovim varovancem, ki so v Manili klonili drugič v treh tekmah, manjka izkušenj igranja na takšnih turnirjih.