Grčija bo celotno svetovno prvenstvo igrala na Filipinih. V skupinskem delu jo čakajo ZDA, Nova Zelandija in Jordanija. Foto: www.alesfevzer.com
Grčija bo celotno svetovno prvenstvo igrala na Filipinih. V skupinskem delu jo čakajo ZDA, Nova Zelandija in Jordanija. Foto: www.alesfevzer.com

"Sklenitev dogovora je bila res zelo blizu. Preprosto so bile neke ovire, upoštevajoč ekipo CSKA-ja, koledar ni bil ustrezen, da bi lahko prišlo do dogovora. Bilo pa je res vse skupaj zelo blizu. Nesterović in Erjavec sta bila pri meni v Moskvi. Pogovori so bili resni. Ob tem bi se zahvalil gospodu Erjavcu in Sloveniji za interes, poziv in vse skupaj," je v pogovoru za MMC razkril Itudis, ki je bil torej tik predtem, da sede na slovensko klop. Kot je tedaj razložilo vodstvo KZS-ja, je pandemija covida spremenila položaj, težave pa je predstavljalo delovanje v evroligaških klubih, tako da bi bil lahko grški strokovnjak na voljo le na velikih tekmovanjih.

V rerpezentanci je glavno, kaj piše na prsih, ne na hrbtu

Sorodna novica Sekulić: V obrambi moramo biti pametnejši

Danes 52-letni strateg iz Trikale, ki je že zelo zgodaj želel postati košarkarski trener, zato se je tudi odločil za študij v nekdanji Jugoslaviji, kjer je potem dokončal fakulteto v Zagrebu, je bil tedaj na vrhu spiska želja, zveza pa je poiskala tudi Xavija Pascuala, Aleksandra Đorđevića in Željka Obradovića. Potem je vodenje slovenske izbrane vrste prevzel Aleksander Sekulić, ki je bistveno izboljšal rezultate svojega predhodnika, jo popeljal na lansko evropsko prvenstvo, zatem pa je KZS z njim podaljšal sodelovanje. Sledila je uspešna poletna olimpijska akcija, ki se je začela z zmago na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu, sklenila pa s četrtim mestom pod tokijskimi petimi krogi.

Marca lani je nato Itudis sedel na vročo grško klop, v pripravah na svetovno prvenstvo pa se je tako nesojeni selektor pomeril s slovensko reprezentanco. "Veliko mi pomeni to selektorsko mesto. Tako kot za igralce velja za trenerje – odnos do dresa z državnim grbom, ko slišiš himno ... V reprezentanci je pomembno, kaj piše na prsih. Tisto, kar je na hrbtu, pride pozneje, najpomembneje je to spredaj," je dejal in z izbranimi besedami spregovoril o tekmecu v pripravljalnem obdobju: "Slovenija je eden favoritov svetovnega prvenstva, tako kot je to na vsakem takem turnirju zadnjih let. Ima zelo dobro generacijo. Največja moč slovenske reprezentance je kontinuiteta. To so igralci, ki si vsako poletje želijo igrati skupaj. Se žrtvujejo in pridejo v reprezentanco. Želijo biti v tej ekipi in so res dobra skupina fantov. Skupaj so odrasli. To je dokaz, kako pomembna je v športu ta kontinuiteta."

Možnosti za nastop Janisa so minimalne

Grčija je bila v sredo gost v Stožicah, kjer je slavila z 98:91, reprezentanci pa se bosta v petek ob 18.00 pomerili še v atenski Oaki, kjer bodo z upokojitvijo dresa počastili velikana evropske košarke, do zdaj tudi najboljšega igralca v grški zgodovini, Nikosa Galisa: "Zahvalil bi se slovenski zvezi za poziv, da smo se dogovorili za ti dve tekmi. Hvala za gostoljubje in hkrati, da bo Slovenija naš gost na tekmi, ki je za nas zelo pomembna. Galis je velika legenda, ne le grške, ampak kar evropske in svetovne košarke. Za nami je prva tekma. Za sabo imamo dober teden treningov. Na teh preizkusih želimo videti, kje smo tako z obrambnega kot napadalnega vidika. Slovenija je prvič igrala v popolni postavi, tudi z Luko Dončićem. S polno dvorano je bil lep košarkarski dogodek."

Podobno kot Slovenija je Grčija lani na EuroBasketu spadala v najožji krog favoritov, a prav tako razočarana Berlin zapustila po porazu v četrtfinalu. Pričakovanja in načrte pred letošnjim svetovnim prvenstvom je precej spremenila operacija Janisa Andetokumba, prvega zvezdnika reprezentance. Dvakratni MVP rednega dela Lige NBA, ki je Milwaukee pred dvema letoma vodil do šampionskega prstana, namreč okreva po operaciji kolena, nastop na Filipinih pa je pod velikim vprašajem: "Želi biti v reprezentanci in del te ekipe. Žal je imel letos to operacijo. Še vedno je nekaj upanja, a so možnosti minimalne. Sodelovanje z njim je izjemno. Želi igrati za Grčijo in želi imeti trenerja, ki ga vodi. Janis je pokazal, da gre za enega najboljših na svetu. Nima več česa dokazovati. Bil je MVP, prvak Lige NBA in njegova odsotnost se seveda pozna oziroma ga pogrešamo. Bi pa hkrati dejal, da vsi igralci, ki so z nami, dajejo vse od sebe, se kažejo v najboljši luči in smo ponosni nanje."

Velika stvar, da je Dončić vsako leto v reprezentanci

Grke čaka deveti nastop na svetovnem prvenstvu, Slovenijo pa četrti. Košarkarji izpod Peloponeza so največji uspeh dosegli leta 2006, ko so v polfinalu ugnali ZDA, na koncu pa osvojili srebro. Foto: www.alesfevzer.com
Grke čaka deveti nastop na svetovnem prvenstvu, Slovenijo pa četrti. Košarkarji izpod Peloponeza so največji uspeh dosegli leta 2006, ko so v polfinalu ugnali ZDA, na koncu pa osvojili srebro. Foto: www.alesfevzer.com

To, kar je Janis za Grčijo, je Luka Dončić, ki tako kot Greek Freak spada med najboljše košarkarje na svetu, za Slovenijo. Na treningu pred srečanjem v Stožicah je Itudis ob pripravi in postavljanju obrambnih različic praktično govoril le o novopečenem slovenskem kapetanu: "Luka je eden najboljših igralcev na svetu. Kaže, kako rad ima košarko in Slovenijo. Vsako leto se pridružil reprezentanci, kar je zelo pomembno in velika stvar. Luka mogoče še točno ne ve oziroma ne dojame povsem, kako pomembno je za mlade generacije, da vidijo takega igralca, velikana košarke, ki se odzove in vsako leto brani barve svoje države. Želim mu le zdravja in sreče, da bo izpolnil vse, kar sanja in na kar meri."

Ko je bil karizmatični Grk v pogovorih za prevzem slovenske reprezentance, je deloval v Moskvi, kjer je s CSKA-jem postal evropski prvak. Lani se je potem preselil na klop Fenerbahčeja, kjer sta v štabu tudi nekdanji slovenski selektor Rado Trifunović in pomočnik v slovenski izbrani vrsti v času Jureta Zdovca, Stefanos Dedas. Je pa Itudis Evroligo osvojil že v vlogi pomočnika trenerja. In to kar petkrat, saj je bil kar 13 let desna roka najuspešnejšega evropskega trenerja, velikega Željka Obradovića: "Željko zame in za mojo kariero pomeni vse. On je moj športni brat, kum, mentor … Vse. Odprl je mojo košarkarsko vizijo, odprl mi je vrata, okna … Vse. Vedno mu bom hvaležen. Najin odnos ni samo profesionalen, ampak sva zelo povezana. Rad imam njegovo družino, ženo, otroke, vse okoli njega. Samo, da bo živ in zdrav."