Po zmagi nad Kitajsko je Slovenija v pripravah na svetovno prvenstvo, v katerih bo odigrala še pet tekem, zdaj, ko je prvič nastopila v tako rekoč popolni zasedbi, klonila. V petek se bo torej znova srečala z Grčijo, nato v Ljubljano prihaja Črna gora, sledijo turnir v Malagi ter dvoboja z ZDA in Španijo, za konec pa še obračun v Tokiu z Japonsko. Foto: www.alesfevzer.com
Po zmagi nad Kitajsko je Slovenija v pripravah na svetovno prvenstvo, v katerih bo odigrala še pet tekem, zdaj, ko je prvič nastopila v tako rekoč popolni zasedbi, klonila. V petek se bo torej znova srečala z Grčijo, nato v Ljubljano prihaja Črna gora, sledijo turnir v Malagi ter dvoboja z ZDA in Španijo, za konec pa še obračun v Tokiu z Japonsko. Foto: www.alesfevzer.com

Med pripravami na velika tekmovanja zadnja leta v Stožicah gostujejo ugledne reprezentance. Po Hrvaški in Srbiji v pripravah na olimpijske igre in EuroBasket je zdaj prišla Grčija, ki pa je Ljubljano zapustila z zmago z 98:91. Reprezentanci se bosta znova srečali že v petek, ko bosta igrali v atenski Oaki. "Igrali smo proti ekipi, ki igra zelo čvrsto in trdo. Glede na to, da nismo veliko časa skupaj, smo pokazali, da imamo napadalni talent. Dali smo veliko košev. Zagotovo so stvari, ki jih moramo izboljšati v obrambi. Roko na srce so imeli Grki tudi zelo dober met z razdalje, predvsem Papanikolau. Ne glede na vse bi se morali bolje odzvati, morali bi zaustaviti ta met. Ne vidim težav v porazu, le odzvali se nismo na pravi način," je dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Razprodane Stožice so pripravile izvrstno vzdušje. Evforični gledalci so sicer pogrešali grškega superzvezdnika Janisa Andetokumba, ki z okrevanjem po operaciji kolena bije bitko s časom za nastop na svetovnem prvenstvu, za katerega pa je, kot nam je priznal selektor Dimitris Itudis, malo možnosti. So pa zato na svoj račun prišli s kar nekaj mojstrovinami Luke Dončića, ki je prvič v dresu Slovenije nastopil v kapetanski vlogi. 24-letni Ljubljančan je bil glavni magnet za navijače, ki so v velikem številu nosili njegove drese, bodisi reprezentančne bodisi Dallasove. Že na ogrevanju se je, ko je zapustil parket, pri izhodu nagnetla množica, ki je upala na fotografijo ali avtogram, Luka pa je kar lepemu številu navdušenih privržencev ustregel.

Začetna peterka kot na olimpijskih igrah

Z vsako uspešno potezo je med gledalci, med katerimi so bili v vlogi gostov tudi odbojkarski reprezentanti, košarkarice do 18 let, ki so v svoji kategoriji postale evropske prvakinje, in nogometaši Olimpije, ki so dan pred tekmo navdušili z napredovanjem v 3. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, poskrbel za navdušenje. Začel je sijajno. Prvič je na klop sedel ob slovenskem vodstvu za 11, do tedaj pa je v statistiko vpisal devet točk. Slovenija je sicer tekmo začela v enaki postavi, kot je navduševala pod petimi krogi pred dvema letoma, le da je bil namesto Mika Tobeyja tokrat v igri Jordan Morgan, sicer pa so ob Američanu in Dončiću začeli še Zoran Dragić, Jaka Blažič in Vlatko Čančar.

Na koncu je Dončić znova lepo napolnil statistiko. Dosegel je trojni dvojček, saj je 21 točkam dodal deset skokov in kar 14 podaj, z indeksom 26 pa je bil statistično najboljši posameznik tekme. Na treningu pred tekmo so se Grki posvečali predvsem pripravi nanj in o tem tudi na glas govorili. Toda Luka je tako dober in je s svojimi veščinami postavil tako visoke standarde, da je marsikdo od njega pričakoval še več. Toda dejstvo je, da tekme ni igral že štiri mesece. Znova je navduševal z vsestranskostjo in širokim spektrom košarkarskih mojstrovin, toda videlo se je, da po dolgem premoru, ko se je reprezentanci pridružil šele v petek, še išče pravi ritem. Met mu tokrat ni stekel, saj je bila njegova trojka 2/8, kar nekaj težav pa je imel s prostimi meti (9/17), ko jih je vmes v nizu zgrešil kar šest. "Če je kdo pričakoval, da bomo že zdaj v najboljši formi, so bila pričakovanja napačna," je dodal Sekulić.

Vendarle pa je znova pokazal nekaj virtuoznih potez svojega razkošnega napadalnega arzenala. Z njim na parketu je slovenski napad deloval zelo dobro. "Grčija igra fizično košarko, ves čas na meji kontakta. Veliko je pritiska, da se dovoli taka igra. Moramo se pripraviti na te stvari in se navaditi na tako igro. Se ne pritožujemo, nismo pa našli načina, kako odgovoriti. Z napadom ne morem biti nezadovoljen, bi pa tudi tu lahko bilo precej bolje," je nadaljeval selektor, ki je imel kar nekaj razigranih varovancev. Dončić je bil z 21 točkami prvi strelec, 16 jih je dodal Morgan, 13 Klemen Prepelič in Čančar, 12 pa Dragić, ki je opravil precej dela tudi v obrambi.

Odličen grški met za tri

Sorodna novica Walkup na koncu strl Slovence za zmago Grčije

Slovenija je imela torej kar nekaj napadalno razigranih posameznikov, večje vrzeli pa so bile v obrambi, kjer še ni prave uigranosti, kar so Grki znali izkoristiti. Dosegli so kar 98 točk. Imeli so res dober strelski dan oziroma bolje rečeno polčas, saj so se razigrali v drugem delu. Tretjo četrtino, ko so prevzeli pobudo, so odprli s serijo trojk, v ključnih trenutkih, ko je Slovencem popuščala zbranost, pa so bili gostje maksimalno osredotočeni in na krilih Thomasa Walkupa, sicer enega najboljših obrambnih igralcev v Evroligi, ki pa je tokrat navdušil z napadalnimi akcijami, tehtnico nagnili na gostujočo stran. Grki so bili izza črte 48-odstotno uspešni (13/27), od tega je bil njihov met za tri v drugem polčasa 9/14. Kostas Papanikolau je trojke metal 6/7, od tega 5/6 v drugi polovici srečanja.

"V drugem polčasu so zadeli zares veliko težkih metov. Vedno znova so nam uničili ritem v obrambi in potem nismo mogli dajati lahkih košev. Vemo, da moramo za našo igro veliko teči in dajati veliko košev, moramo pa tudi igrati dobro obrambo. Prejeli smo skoraj 100 točk. Res je, da je bila to šele druga tekma, prva v tako rekoč polni zasedbi. Upam, da bomo bolje igrali že v petek. Sicer pa je bilo nekaj posebnega igrati pred takim občinstvom. Dobiš adrenalin, a tokrat je bila Grčija boljša," je dejal Jaka Blažič, eden treh, ki jih je Sekulić posebej pohvalil.

V ponedeljek pride še Tobey

Pripravljalne tekme Slovenije

Atene, petek ob 18.00:
GRČIJA – SLOVENIJA

Ljubljana, torek ob 18.00:
SLOVENIJA – ČRNA GORA

Malaga, petek, 11. avgusta, ob 21.30:
ŠPANIJA – SLOVENIJA

Malaga, sobota, 12. avgusta, ob 21.30:
ZDA – SLOVENIJA

Tokio, sobota, 19. avgusta, ob 8.00:
JAPONSKA – SLOVENIJA

"Zdelo se mi je zelo pozitivno, da so Blažič, Samar in Nikolić izvajali dober pritisk na organizatorja igre. Malce smo popustili potem v drugem delu, ampak stvari gredo v pravo smer, moramo pa biti pametnejši v obrambi," je dodal Sekulić, ki se je po koncu tekme zahvalil za sodelovanje na pripravah Saši Cianiju. Zdaj ima v kadru še 14 igralcev – proti Grčiji nista igrala Gregor Glas in Bine Prepelič – oz. 15, ko bo po zagotovilu KZS-ja v ponedeljek na priprave prišel Tobey.

"Vzdušje je bilo res odlično, žal mi je le, da nismo zmagali. Grčija je bila zagotovo dober test, saj so izjemna ekipa. Čestitke Grkom še enkrat za zmago, mi pa upamo, da se jim bomo že v petek oddolžili. Sicer zagotovo še nismo tam, kjer bil želeli biti. To se vidi, ampak najpomembneje je, da je prisotna želja," je dodal Čančar, ki je bil skupaj z Dragićem z indeksom 15 drugi najboljši slovenski košarkar. Reprezentanca je na pot proti Atenam krenila takoj po stoženskem dvoboju.

Naveza Dončić-Morgan svetla točka poraza z Grki