Po štirih zmagah na Okinavi je Nemčija Sloveniji odčitala pošteno lekcijo. Foto: Reuters
Po štirih zmagah na Okinavi je Nemčija Sloveniji odčitala pošteno lekcijo. Foto: Reuters

Nemčija je bila na koncu boljša s 100:71, v zadnjih treh četrtinah s kar 89:46, tako da se s prvega mesta seli v izločilne boje v Manilo. V vseh elementih je v pol ure nadigrala Slovenijo. Na Okinavi je večkrat pokazala, da ko ujame ritem in košarkarji postanejo samozavestni, številni zadevajo z vseh položajev. Odličen je bil Dennis Schröder, ki je 24 točkam dodal deset podaj. Še štirje so dali dvomestno število točk, med strelce pa se jih je vpisalo vseh 11, saj zelo kakovostni Franz Wagner še manjka zaradi težav z gležnjem.

Sorodna novica V Manilo potolčeni in z nemško stotico

Slovenija je še tretjo temo odigrala brez Jake Blažiča. Znova je bil najboljši Luka Dončić, ki je prispeval 23 točk, dodal še po šest skokov in podaj, ni pa našel strelskega ritma izza črte (2/11). "Povsem jasno, da nismo odigrali najboljše tekme. Dobro smo začeli, potem pa smo postali nervozni. Nekako smo sami sebe vrgli iz ritma. Schröder je bil izjemen. Upam, da bomo znali to zaušnico uporabiti kot motivacijo, da bomo stopili skupaj in se pravilno odzvali. Imamo dovolj izkušenih igralcev, ki vejo, kako je treba reagirati po takem porazu. Nihče ne želi tako visoko izgubiti, toda, čeprav boli, poraz ni spremenil dejstva, da gremo naprej. V izločilnih bojih je vse mogoče. Moramo se naučiti nekaj iz tega poraza, pred nami pa so tri tekme, ki jih moramo dobiti," je povedal Mike Tobey, ki je sicer vedno zelo miren na parketu, tokrat pa je zaradi reakcije prejel tehnično napako.

Nemci na krilih odličnega Schröderja v drugem polčasu strli Slovence

Veliko so se slovenski košarkarji ukvarjali z dejavniki, na katere nimajo vpliva. Pustili so se sprovocirati nemškim košarkarjem, ki so jih znali s svojimi potezami vreči s tira. Prav tako so imeli veliko pripomb na sojenje. "Dobro smo začeli, potem pa smo jim dovolili, da so ujeli ritem, prišli nazaj v igro in se razigrali. So tako kakovostni, da, ko jim to pustiš, jih je težko ustaviti. Zdaj se je treba umiriti. Predvsem bi se morali bolj ukvarjati s sabo kot drugimi stvarmi. To je bila največja napaka. Bolje, da se je zgodilo zdaj, kot da se na naslednji tekmi. Treba se je nekaj naučiti in ne smemo dovoliti, da se ponovi. Nemci znajo igrati umazano. Vedo, kaj želijo. Mi nismo bili mogoče mentalno pripravljeni na tak potek tekme. Potem pride do takih stvari. Razpad sistema," je razlagal Aleksej Nikolić, ki je tri sezone igral v Nemčiji.

Zmaga ali poraz, nasprotnika v četrtfinalu ne bi poznali

Po prvih desetih minutah je Slovenija vodila s 25:11. Po videnem so tedaj košarkarji znova odlično izvajali taktičen načrt za obračun, saj so bili pripravljeni na glavne nemške nevarnosti in imeli odgovore za tekmečeve karakteristike. Dončić je imenitno vodil napad in v prvi četrtini zbral 14 točk. Pod košem je Tobey odlično zapiral nemške centre, Nikolić pa je opravil dobro delo pri pokrivanju Schröderja. Nemški kapetan se je med minuto odmora celo sporekel s selektorjem Gordiejem Herbertom, kar pa ni imelo negativnega učinka. Celo obratno. Ga je pa imel Dončićev duel z Moritzem Wagnerjem. S starejšim iz nemške bratske naveze v reprezentanci in tudi v Orlandu imata že kar konkretno zgodovino konfliktnih odnosov – od olimpijskega četrtfinala do obračunov v NBA-ju. Tokrat se je zdelo, da je nemškemu centru uspelo Luko sprovocirati.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V nadaljevanju popolnoma druga slika in nerazumljiv padec v igri. Potem, ko je Slovenija blestela v prvi četrtini, pa je bila popolnoma – glede na uvodno in ostale predstave na Okinavi – neprepoznavna. Že začetek je bil slab, predvsem pa druga polovica. V šestih minutah je tretja reprezentanca minulega evropskega prvenstva naredila delni izid 18:2, vmes serijo 11:0, ko Slovenci štiri minute niso zadeli. Predtem so kontrolirali skok, v drugi četrtini pa so ga izgubili s kar 13:4. Zapravili so pet žog – v prvi nobene –, in po nemških protinapadih dobili kar 11 točk. Slovenci so dali le dve. 1/9 je bila slovenska trojka v drugi četrtini, Nemčija pa je metala 40-odstotno.

"Vedeli smo, da je Nemčija vrhunska ekipa, kar dokazuje celo poletje. Tako, kot smo ponavljali, ko smo slabo začeli, smo tudi zdaj vedeli, da v prvi četrtini ne bomo dobili tekme. Kot kaže, pa se tega nismo dobro zavedali. Razigrali so se, začeli zadevati, mi pa smo izgubili fokus, ki je bil v načrtu. Nič ni odločenega. Če bi zmagali ali izgubili, ne bi vedeli, koga bi dobili v četrtfinalu. Ni zanemarljiv podatek, da smo uspeli v zadnji četrtini nekoliko spočiti nosilce in so tudi igralci, ki do zdaj niso dobili veliko priložnosti, okusili slast igranja na svetovnem prvenstvu," je bil kljub nemški lekciji umirjen Klemen Prepelič, ki je prispeval 12 točk.

Prepelič: Razlika ni realna

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Tudi vstop v tretjo četrtino je bil popolnoma po nemških notah. Die Mannschaft je Sloveniji vsilila svoj ritem. Schröder se je poigraval z obrambo evropskih prvakov iz leta 2017, zadeval in lepo podajal. Po "alley-oopu" z Danielom Theisom je bila razlika prvič dvomestna, narasla pa je nato celo na 21. V dobrih 13 minutah je Nemčija naredila delni izid 46:13. Zatem je Slovenija le zaustavila slovenski nalet, v obrambi poskusila s consko postavitvijo, toda zaostanek je bil prevelik. Kmalu se je Sekulićeva vrsta vdala v usodo, Nemčija pa je v zaključku še oplemenitila visoko in zelo prepričljivo zmago.

Ker je bila situacija v skupini, ki igra v Džakarti, bolj zapletena kot na Japonskem, kjer sta bila potnika v izločilne boje že znana v petek, o tekmecu v četrtfinalu niso mogli razmišljati. Kljub visokemu porazu, za katerega v slovenskem taboru upajo, da bo dobra šola in streznitev za naprej, niso bili pretirano razočarani. Ostajajo odločeni, da to ni bila njihova realna slika in bodo svojo vrednost pokazali v sredo. "Zdaj ni čas, da bi analizirali tekmo z Nemčijo. Pripraviti se moramo na naslednjega tekmeca. Kot ponavljamo, ko se zmaguje, da ne poletimo, se tudi zdaj ne bomo obremenjevali s porazom. Razlika ni realna. Ta poraz bo pozabljen, ko zapustimo dvorano," je dodal Prepelič.