Slovenija je tretjič prišla med najboljših osem. V nedeljo ob 13.10 bo z Nemčijo igrala za prvo mesto v skupini K, četrtfinalno srečanje pa jo čaka v sredo. Foto: Fiba
Slovenija je tretjič prišla med najboljših osem. V nedeljo ob 13.10 bo z Nemčijo igrala za prvo mesto v skupini K, četrtfinalno srečanje pa jo čaka v sredo. Foto: Fiba

"Izjemna tekma. Užival sem, ko sem gledal fante, kako so igrali. Ko smo se pripravljali, res ni bilo lahko. Nasproti nam je stala odlična ekipa. Vsi so visoki, močni, imajo odlične atletske sposobnosti … Čestitke igralcem, kako so dominirali vso tekmo, čeprav Avstralija je včasih videti strašljiva. Zasluge gredo fantom. Res so igrali odlično in opravili izjemno ekipno delo," je z nasmeškom na obrazu po zmagi z 91:80 nad tretjo reprezentanco Fibine lestvice, ki ima v svoji zasedbi devet košarkarjev, ki so člani NBA-klubov, razlagal selektor Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Slovenija kot ekipa nadigrala Avstralijo in potrdila četrtfinale!

Reprezentanca letos ni tako odkrito govorila o visokih ciljih kot včasih. Ves čas so v slovenskem taboru poudarjali, da gredo korak za korakom in se koncentrirali le na nalogo, ki je pred njimi. V pripravah niso blesteli, toda kljub temu ostajali mirni in večkrat dejali, da morajo biti v pravi formi konec avgusta oziroma v začetku septembra na Okinavi. O četrtfinalu niso na glas razmišljali, saj so vedeli, da pred Manilo stojita zelo visoki avstralska in nemška ovira. Zanesljivo, a brez bleščečih predstav so opravili s skupinskim delom. Na prvi tekmi drugega dela pa navdušili.

Našli odgovor po težavah Dončića z osebnimi napakami

Tako borbene in garaške Slovenije ni bilo že dolgo. Od prve minute dalje so igrali kot prava ekipa. Agresivno, nepopustljivo in trdoživo v obrambi, v napadu pa je žoga lepo krožila in odgovornost se je porazdelila med več košarkarjev. Ne le, da so Avstralci čvrsto ves čas "držali" Luko Dončića, ga podvajali in izolirali soigralcev, slovenski kapetan je imel težave z osebnimi napakami. Tretjo je dobil že v 13. minuti, četrto pa celo v 22.

"Spopadli smo se z okoliščinami, ki jih nismo vajeni. Luka je hitro dobil osebne napake. Tekma je bila neverjetna, ves čas na meji osebne napake, a mislim, da smo se že navadili in smo pripravljeni na take obračune. Vemo, kako bo nasprotnik vstopil v dvoboj. Iz tekme v tekmo nam je iz tega pogleda lažje. Če nas kdo pozna, poznamo sami sebe. Vemo, kaj delamo na treningih. Vrnila se je prava kemija iz Tokia. Na tak način lahko kotiramo zelo visoko," je dejal Klemen Prepelič, ki je bil znova razigran in je srečanje sklenil z 11 točkami."

Vsak je prispeval svoj delež

Luka, ki je prispeval 19 točk, je zaradi težav z osebnimi napakami moral nenačrtovano na klop, toda tudi, ko je bil na parketu, so ga Avstralci uspeli omejiti, tedaj pa so v ospredje zelo uspešno stopili ostali igralci. Z 18 točkami in 12 skoki je bil izvrsten Mike Tobey. Deset točk je pristavil Gregor Hrovat, ki je garal v obrambi, kjer sta veliko dela znova opravila Zoran Dragić, ki je dodal sedem točk, in Aleksej Nikolić, ki jih je dal devet. V zadnji četrtini je zadel pomembno trojko, ko je Slovenija naredila odločilno serijo, ob koncu pa je bil dvakrat izza črte natančen tudi Jakob Čebašek (9 točk) in razlika je celo narasla na 19.

"Še vedno imamo neke nepojasnjene padce v igri, ampak jih uspemo minimalizirati. Igrali smo vrhunsko obrambo. Hrovat, Dragić in Nikolić so odlično ustavili Millsa. Ga prisilili v številne težke mete in kar nekaj izgubljenih žog. Ko je imel Luka težave z osebnimi, je Aleksej s svojimi izkušnjami opravil izvrstno nalogo. Samar, ko je prišel v igro, je zadel trojko in bil vrhunski v obrambi. Hrovata ni več treba hvaliti, saj vsi vidite, kaj dela in kako pomemben je za to ekipo. Čebašek je zadel tisti trojki na koncu, Dimec se je dobro stepel z njihovimi centri … Da ne govorimo vedno le o nosilcih. Vsak je prispeval svoj delež k zmagi. Ni še konec. Želimo prvo mesto v skupini in znova čez manj kot 48 ur nas čaka nova težka tekma. Nemčija je prav tako favorit, a se ne obremenjujemo s tem. Igrali bomo svojo igro," je dodal Prepelič.

Tretjič na SP-ju Avstralijo ugnali z dvomestno razliko

Avstralija je bila bronasta na zadnjih olimpijskih igrah in četrta na svetovnem prvenstvu na Kitajskem pred štirimi leti, zdaj pa naj bi bila po mnenju mnogih še močnejša kot na omenjenih dveh velikih tekmovanjih. Foto: Reuters
Avstralija je bila bronasta na zadnjih olimpijskih igrah in četrta na svetovnem prvenstvu na Kitajskem pred štirimi leti, zdaj pa naj bi bila po mnenju mnogih še močnejša kot na omenjenih dveh velikih tekmovanjih. Foto: Reuters

Vsakič, ko so se boomersi približali oziroma naredili serijo, je Slovenija pravočasno našla odgovor. Tudi, ko so na krilih izvrstnega Josha Giddeyja, ki je bil razigran s svojimi prodori, prišli na -2, je sledila prava reakcija. Če je bila Slovenija z obrambno predstavo proti Gruziji že zadovoljna, je zdaj pokazala nadgradnjo celotne slike. Bila je boljša v skoku, zbrala 22 podaj oziroma sedem več od tekmeca, izgubila manj žog, več točk pa so dali tudi slovenski igralci s klopi. Tako je še na tretjem svetovnem prvenstvu zapored ugnala Avstralijo, še tretjič z dvomestno razliko. Hkrati je ta zmaga tudi obliž na olimpijsko rano, kjer je bron izgubila prav proti boomersom, ki so na letošnje svetovno prvenstvo prišli po medaljo, zapuščajo pa ga še pred izločilnimi boji.

"Pokazali smo pravo borbenost in igrali eden za drugega. Vedeli smo, da bodo podvajali Luko, a smo bili pripravljeni. Veliko igralcev je bilo razpoloženih, kar nas dela še bolj nevarne. To je to. Ko je imel Luka težave, smo pokazali, kaj zmoremo kot ekipa. Dobili smo tudi dve tehnični, ki sta se mi zdeli smešni, a smo šli tudi čez to. Na koncu so izpadli smešni tisti, ki so jih dosodili. Imamo štiri zmage, hočemo pa še eno. Zdaj se moramo čim bolj spočiti in potem v boj z Nemčijo. Vemo, da se dogajajo presenečenja, da je izgubila Španija v skupini, s katero se križamo. Imamo lepo priložnost, da dobimo lažjega tekmeca. Vemo pa, da v četrtfinalu ni lahkih ekip. Se pa nimamo česa bati, če bomo tako igrali," je dodal Dragić.

Slovenski košarkarji so se oddolžili Avstralcem in so že v četrtfinalu