Manučar Markoišvili se je po karieri odlično znašel v vlogi pomočnika trenerja in zdaj tudi selektorja. Foto: MMC RTV SLO
Manučar Markoišvili se je po karieri odlično znašel v vlogi pomočnika trenerja in zdaj tudi selektorja. Foto: MMC RTV SLO

Nekoč so v Ljubljano, kjer so se po pravilu kalili pri Slovanu in potem svoje ime na evropski košarkarski zemljevid zapisali v dresu evroligaške Olimpije, prišli številni obetavni Gruzijci. Največji pečat sta pustila Vladimir Stepania, ki je dosegel nepozaben koš za zmago zmajev nad zagrebško Cibono na poti na zgodovinski Final Four v Rim, in Vladimir Boisa, ki si je v Ljubljani ustvaril družino, njegova hčerka in sin pa sta že člana odbojkarskih oziroma košarkarskih reprezentančni selekcij. Stepania je iz Slovenije odšel v NBA, kjer je zaigral tudi nekdanji član Slovana Nikoloz Ckitišvili.

Markoišvilija je kot izjemno nadarjenega mladeniča iz domovine zvabil Benetton Treviso, tedaj evropski velikan, kjer je krilni košarkar ostal do polnoletnosti, leta 2004 pa je nato prišel v Tivoli, kjer je preživel tri sezone: "V Ljubljani sem naredil najpomembnejši korak v karieri. Res sem se imel odlično. Ogromno sem napredoval v tistih letih. Naučil sem se, kaj je treba narediti, da postanem uspešen košarkar. Kako trdo je treba delati, kako biti dober v obrambi in dober soigralec. Hkrati tudi, kako biti vodljiv igralec. Izjemna izkušnja. Vesel sem, da sem imel ob sebi Boiso. Tako sem se lažje prilagodil kot mlad košarkar. Nepozabni spomini. Vedno se rad vrnem v Slovenijo. Kot veste, smo imeli z reprezentanco tudi pripravljalno bazo v Sloveniji. Vedno uživam, ko sem tam."

Nastop na prvenstvu velika stvar za gruzijsko košarko

Manučar Markoišvili, ko je igral za Union Olimpijo in v Ljubljani imel pomembno vlogo. Foto: www.alesfevzer.com
Manučar Markoišvili, ko je igral za Union Olimpijo in v Ljubljani imel pomembno vlogo. Foto: www.alesfevzer.com

"Še vedno imam veliko povezav s Slovenijo in dobre prijatelje. Ravno sva govorila z Markom Milićem, ki je tu z reprezentanco. Vedno ga je lepo videti. Izjemno pozitivna oseba, v njegovi družbi pa je vedno zabavno," je za MMC povedal Markoišvili, ki je po odhodu iz Ljubljane igral v Ukrajini, Italiji, Turčiji in Rusiji, kjer je oblekel dres moskovskega CSKA-ja. Kariero je končal pred petimi leti in takoj zajadral v trenerske vode. Zdaj je pomočnik Iliasa Zurasa v izbrani vrsti, hkrati pa je tudi v štabu Saše Obradovića pri Monacu, ki je letos zaigral na Final Fouru Evrolige in postal francoski prvak.

Gruzija je že v preteklosti imela dobre košarkarje, toda dolgo je imela reprezentanca zelo skromne rezultate, v zadnjih 15 letih pa je naredila velik korak naprej. Sprva pod vodstvom Igorja Kokoškova. Po odhodu srbskega strokovnjaka na slovensko klop, pa jo je prevzel Zuras, ki jo je zdaj popeljal na prvo svetovno prvenstvo: "Za nas je to nedvomno izjemna in nepozabna izkušnja. V tej novi dobi, odkar smo samostojni, smo prvič na turnirju največje svetovne ravni. V reprezentanci imamo dobro kontinuiteto. Moramo biti veseli, da nam je uspelo in lahko smo ponosni na ta dosežek. To je velika stvar za gruzijsko košarko. Še en v vrsti pozitivnih dogodkov za nas, kot je bil recimo tudi lani, ko smo gostili evropsko prvenstvo. Žal se nam rezultatsko ni izšlo, imamo pa zdaj priložnost, da smo tu in uživamo v največji ravni svetovne košarke."

Slovenija dobro vodena in nadarjena ekipa

Sorodna novica Zgodovinski dan za gruzijsko košarko, ki jo zdaj čaka velik slovenski izziv

"Imamo kakovostno reprezentanco. Mislim, da imamo eno najmočnejših centrskih linij. So pa igralci ostali skromni. Vsi poznajo te naše visoke in ni potrebe o njih izgubljati besed. Veseli smo, da jih imamo, a imamo tudi še nekaj zelo dobrih posameznikov. McFadden se je res dobro prilagodil igri in vedno daje vse od sebe. Cincadze ima ogromno izkušenj in je bil zraven pri vseh uspehih reprezentance. Tu je še Sanadze … Vsi s ponosom predstavljamo Gruzijo. Verjamem v našo ekipo in igralce, ki so lačni uspeha, a ostajajo trdno na tleh. Veseli in ponosni smo, da smo se uvrstili na prvenstvo. Gremo korak za korakom. Nismo kot ZDA ali Španija, pa tudi Slovenija, ki lahko govorijo na najvišjih ciljih. Pa mislim, da tudi te najboljše ekipe ne razmišljajo preveč za naprej. Gremo iz dneva v dan," je dodal 36-letnik iz Tbilisija.

Gruzija je skupaj s Slovenijo absolutni favorit skupine F. Na Okinavi se bosta reprezentanci pomerili v ponedeljek ob 13.30. "Vedno je imela Gruzija veliko povezav s slovensko košarko," je začel Markoišvili, potem pa dodal: "Slovenska reprezentanca je zelo dobro vodena in seveda zelo nadarjena ekipa. Jasno je, da izstopa eden največjih talentov na svetu, ki lahko sam naredi ogromno stvar in poskrbi za vrhunski rezultat. Toda ni samo Dončić. Jedro je že vrsto let skupaj, prihaja pa tudi mlada generacija, ki prevzema svoje vloge. Tu so odlični izkušeni igralci Dragić, Blažič in Prepelič, ki imajo svojo kakovost. Žal pogreša Slovenija Čančarja, kar je velik minus za ekipo, ki pa je še vseeno zelo kakovostna in močna."