Dennis Schröder je s povprečjem 18,8 točke najboljši strelec, s šestimi podajami pa tudi podajalec Nemčije. Foto: Fiba
Dennis Schröder je s povprečjem 18,8 točke najboljši strelec, s šestimi podajami pa tudi podajalec Nemčije. Foto: Fiba

Ob 13.10 se bosta srečali neporaženi ekipi, kar bo zadnje dejanje turnirja na Okinavi. Sledi njuna selitev v Manilo, kjer se v torek začenjajo izločilni boji. Tako Nemčija kot Slovenija bosta četrtfinale igrali v sredo, kdo bo tekmec, pa bo jasno zvečer, ko bo konec skupine v Džakarti, kjer je za razliko od Japonske še marsikaj odprto. 18 tekem so že odigrali Nemci in Slovenci, od tega 11 uradnih, na velikih tekmovanjih pa so se pomerili šestkrat. Die Mannschaft je dobila tri obračune na evropskih prvenstvih, Slovenija dva, je pa bila boljša v četrtfinalu olimpijskih iger pred dvema letoma in v skupini lanskega EuroBasketa, na katerem je potem Nemčija osvojila bron.

Nemčija najmočnejša kot ekipa

Sorodna novica "Dončić lahko da 45 točk, toda potem moramo ostale omejiti pod deset"

V Kölnu je lani Slovenija slavila z 88:80 na krilih Luke Dončića, ki je dosegel dvojni dvojček, tik pred prvenstvom pa je bila Nemčija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Münchnu boljša z 90:71, takrat je dvojni dvojček prispeval Dennis Schröder, ki pa ima zdaj nekaj težav, potem ko je na zadnji tekmi proti Gruziji dobil udarec. "Pripravljamo se na vse mogoče scenarije. Nemčija igra zelo organizirano in disciplinirano košarko. Nimajo le dveh kakovostnih igralcev, ampak jih lahko igra vseh 12. Tudi tisti, ki nimajo visoke minutaže, so nosilci v svojih klubih, ki igrajo na visoki ravni v Evropi in močnih ligah. Njihova kakovost ni le Schröder, ampak predvsem ekipa. Ne le, da se moramo na to pripraviti, ampak moramo znati odgovoriti. Nov izziv, kot je bila vsaka tekma do zdaj," je povedal pomočnik v slovenski reprezentanci Dejan Mihevc.

Zatem sta se reprezentanci srečali še enkrat, novembra lani, ko je Slovenija z zmago v Kopru z 81:75 potrdila nastop na svetovnem prvenstvu. Izvrstno je igro tedaj vodil Žiga Samar, ki je zbral dvojni dvojček. Mladi slovenski organizator igre ima za sabo sezono v Nemčiji, kjer je nosil dres Hamburga, v prihodnji pa bo član evroligaške berlinske Albe. "Ni vseeno, koga dobiš v četrtfinalu. Nemčija je zelo čvrsta ekipa, kar jih najbolj razlikuje od drugih reprezentanc. Ima zelo dobre posameznike. Sestava ekipe je podobna kot lani, le trije igralci so drugi. Težave ima Franz Wagner, kar se zagotovo pozna, vseeno pa imajo res velik izbor kakovostnih igralcev," je povedal debitant na svetovnem prvenstvu.

Upravičeno med favoriti prvenstva

V Bundesligi deluje tudi Mihevc, ki je v Würzburgu, moštvu, ki je naslednik matičnega kluba Dirka Nowitzkega, pomočnik Saša Filipovskega: "Mislim, da je Nemčija še močnejša, kot je bila lani. Napadalno so bili že lani zelo nevarni, letos pa so še bolj. Za najvišje cilje, ki jih imajo, in kotirajo kot eni glavnih kandidatov za kolajno, je pomembno, da imajo zelo močno obrambo. Nimajo veliko igralcev, ki bi imeli pomanjkljivosti v obrambi. Individualno so zelo močni, še bolj pa kot ekipa. Pozna se, da so več let skupaj. Imajo istega trenerja. Sistem ni isti, ampak se nadgrajuje. Iz leta v leto je boljši in rastejo kot ekipa. Dopolnjujejo se še s kakovostnejšimi igralci in so upravičeno med favoriti prvenstva."

Schröder je glavni motor nemške igre. V zadnjih letih se je podredil ekipi in postal pravi vodja. Kapetan je bil lani izbran v peterko EuroBasketa, tudi letos pa igra na Okinavi zelo dobro. Poleg njega sta najučinkovitejša Moritz Wagner in Daniel Theis, prav tako NBA-jevca, kjer igra tudi Franz Wagner, sicer drugi najboljši igralec reprezentance, ki pa se je poškodoval na prvi tekmi turnirja. Starejši izmed bratov Wagner in Theis sestavljata polovico kvarteta močnih in gibljivih visokih igralcev, ki lahko mečejo tudi izza črte. Praktično vsakdo v nemški reprezentanci je sposoben zadeti z razdalje, najbolj nevaren pa je Andreas Obst. Odsotnost Franza je v začetni peterki dobro pokril Isaac Bonga, neprecenljive izkušnje pa s klopi prinaša Maodo Lo.

Postava Nemčije

Isaac Bonga (1999, 198 cm)
Niels Giffey (1992, 198 cm)
Justus Hollatz (2001, 191 cm)
David Krämer (1997, 190 cm)
Maodo Lo (1992, 198 cm)
Andreas Obst (1996, 191 cm)
Dennis Schröder (1993, 185 cm)
Daniel Theis (1992, 203 cm)
Johannes Thiemann (1994, 205 cm)
Johannes Voigtmann (1992, 209 cm)
Franz Wagner (2001, 208 cm)
Moritz Wagner (1997, 211 cm)

Disciplinirana in dobro vodena ekipa

Lani so v slovenskem taboru poudarjali, da bo treba izenačiti nemško energijo. Zelo nevarni so v napadalnem skoku, po besedah Mihevca pa je letošnja ekipa tudi iz tega vidika nadgradnja: "Predvsem Wagnerja sta tista, ki dajeta dodatno energijo s svojo pojavo na parketu. Videli bomo, kaj je s Franzem. Ravno ta čvrstost je ena glavnih kakovosti Nemčije. Gre sicer po karakteristikah za popolnoma drugo ekipo, kot je bila Avstralija. Enako velja za sistem, ki ga igra. Moramo biti pripravljeni na nov in drugačen izziv. Nemci so zelo disciplinirani in dobro vodeni. Točno vedo, kaj hočejo. Na vsakem položaju imajo lahko neko prednost, ki jo potem tudi sistematično napadajo."

Slovenci so navdušili v petek z zmago nad Avstralijo, s čimer so si tudi priigrali uvrstitev v četrtfinale. Toda pretiranega veselja ni bilo, saj kot poudarjajo, želijo prvo mesto v skupini, tudi sicer pa so zdaj njihova pričakovanja oziroma cilji še višji. "Vemo, po kaj smo prišli sem in zakaj smo tu. Med nami ni nobene evforije. Nič drugače ni bilo kot po drugih tekmah. Seveda se določene stvari sprostijo po delu, ki smo ga vlagali celo poletje, toda dan po tekmi je bil enak kot predtem. Pred nami je nova tekma in moramo ohraniti trezne glave ter pametno delati naprej, kot smo do zdaj," je še pristavil Mihevc.