Kanada je sploh prvič premagala Slovenijo. Sicer je bila to peta medsebojna tekma. Foto: Reuters
Kanada je sploh prvič premagala Slovenijo. Sicer je bila to peta medsebojna tekma. Foto: Reuters

Tretjič so slovenski košarkarji klonili v tej fazi izločilnih bojev svetovnega prvenstva. V Manili jih zdaj čaka boj za razvrstitev od petega do osmega mesta, naslednja tekma pa že v četrtek ob 14.30, ko se bodo pomerili z Litvo. Zdaj je tudi jasno, kdo so neposredni potniki na olimpijske igre. Vozovnico za Pariz sta od evropskih reprezentanc dvignili Srbija in Nemčija, ki sta z ZDA in Kanado med četverico najboljših, Slovenija pa bo drugi nastop po petimi krogi skušala doseči prihodnje leto v kvalifikacijah.

Sorodna novica Slovenci po izključitvi Dončića in porazu proti Kanadi v boj za peto mesto

Varovanci Aleksandra Sekulića so drugič klonili na tem prvenstvu. Mesto v izločilnih bojih so si izborili z zmago nad Avstralijo, ki ima devet NBA-jevcev. Dva manj ima Kanada, toda ti imajo precej več individualne kakovosti. "Želja je bila velika. Tudi verjeli smo, da nam lahko uspe. V nekaterih delih tekme bi morali bolje odreagirati. Nismo znali. Ko se je lomila tekma, je prevladala njihova individualna kakovost. Konec koncev imajo toliko igralcev v Ligi NBA, Shaija Gilgeousa-Alexandra, ki je tako kot Luka Dončić v prvi peterki lige … Tudi, ko smo malce zožili obrambo, da bi ustavili njegove prodore, so začeli zadevati drugi igralci, ki po pravilu oziroma odstotkih niso najboljši strelci. Preprosto so bili boljši," je povedal Prepelič, ki je bil z 22 točkami drugi slovenski strelec.

Prepelič: Brooksa se ne sankcionira

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

S 26 je bil najboljši Luka Dončić, ki pa je tekmo predčasno končal šest minut pred koncem, potem ko je dobil dve tehnični napaki. Obe sta bili zaradi pritoževanja nad sodniškim kriterijem. Kanada na tem prvenstvu blesti v obrambi, predvsem pa ima defenzivno izjemno čvrsto zunanjo linijo. Luguentz Dort in Dillon Brooks sta ves čas agresivno pokrivala slovenskega kapetana, ki je znova prejel ogromno udarcev, na koncu pa je osem osebnih napak več naredila Slovenija. Kanada je izvajala 33 prostih metov, Slovenija pa 19. Tudi Brooks, ki je bil ves čas deležen žvižgov s tribun – Filipinci so vso tekmo glasno navijali za Luko in njegove soigralce –, je bil izključen, potem ko je dobil tehnično napako tik pred Dončićevo drugo, že v uvodnih minutah pa nešportno, ko je grdo v obraz udaril Zorana Dragića. To je bila tudi njegova edina osebna napaka v prvem polčasu, pa je zares čvrsto pokril Luko, ki je veliko poskušal s prodori in iskal kontakt.

"Nekaterih stvari ne morem razumeti. Luka je tehnično proti Avstraliji dobil, ko je vrgel s sredine zaradi neke igrivosti. Če bi zadel, bi cela dvorana navdušeno ploskala, on pa je bil kaznovan s tehnično. Tu je igralec dobil v drugi minuti nešportno osebno zaradi komolca v glavo. Konstantno celo tekmo provocira, govori, se meče ljudem v obraz … Enostavno je znan po tem, da se ga ne sankcionira. Ne more se to sprejeti. Po drugi strani pa smo čustvena ekipa. Na tak način tekmujemo in znamo igrati. Včasih nas to preveč ponese, kdaj pa nam prinese rezultat," je bil odkrit Prepelič.

Kanada razliko naredila z agresivno obrambo in protinapadi

Podobnega mnenja je bil Mike Tobey, ki je sicer umirjen igralec, tokrat pa je bil zelo neposreden: "Nismo imeli najboljše tekme. Skušali smo fizično odgovoriti oziroma izenačiti agresivnost, ampak nam ni bilo dovoljeno. Vedeli smo, da bosta Brooks in Dort agresivno igrala. In tudi sta. V redu, ampak potem dovolite enako tudi na drugi strani. Tokrat nam ni bilo. Ni to glavni razlog, da smo izgubili, saj, kot pravim, bi morali bolje igrati. Je pa grenak priokus po taki tekmi."

Po odličnem prvem polčasu, ko je bil rezultat izenačen (50:50), je vrsta Jordija Fernandeza pobudo prevzela v tretji četrtini. Predtem so bili Slovenci izjemno razpoloženi pri metu (za tri 10/17), dobro pa so zaustavili največjo kanadsko nevarnost – protinapad. V tretji četrtini so Kanadčani tekmece prisilili v več izgubljenih žog, po katerih so lahko razvili hitro tranzicijsko igro in prihajali do lahkih košev. Shai Gilgeous-Alexander je težave povzročal z iznajdljivimi prodori, zelo razigran je bil tudi RJ Barrett.

S tem so naredili razliko, praktično na vsak uspešen met Slovenije izza črte, pa so nemudoma odgovorili s trojko na drugi strani. Ko je bil Luka izključen, je Kanada vodila za 14. Brez kapetana so se Slovenci na navdušenje polne dvorane, ki je vztrajno podpirala reprezentanco tudi, ko ni bilo Dončića več v igri, približali na -9. Prepelič je izza črte metal za še znižanje zaostanka, toda potem je Kanadčanom po zaslugi dobrega skoka v napadu uspelo zaustaviti manjši nalet in zanesljivo potrditi polfinale.

Sekulić jezen na sodnike: To ni bil pošten boj

Dragić: Morali bi ostati bolj mirni

"Pokazali smo pavi značaj. Skušali smo se vrniti. Naš cilj je bila zmaga. Takrat sem fantom rekel, da nihče več ne verjame, da nam lahko uspe, a naj se ne predamo in poskušajmo presenetiti. Dobro smo se borili. Res sem ponosen, da nismo obupali. Toda še vedno boli, ko izgubiš na tak način. Proti Luki vsi igrajo zelo agresivno, tokrat pa kriterij ni bil enak na obeh straneh. On je najboljši igralec na svetu. Mislim, da ga moramo mi bolje zaščititi, ali pa se bo nekaj zgodilo. V vsaki akciji dobi udarec," je dodal Tobey.

Brez dlake na jeziku je bil tudi Zoran Dragić: "V prvem polčasu smo igrali dobro obrambo. Nismo pustili lahkih košev iz protinapadov, kar je njihovo glavno orožje. Na začetku tretje četrtine smo pri prvi podaji izgubili nekaj žog. Posledica je bil koš na drugi strani. So se odlepili in takrat je bilo res težko. Sprostili so se in zadeli tudi nekaj z razdalje. Bi pa samo rekel, da je bil čuden kriterij. Normalno, da je Luki težko, če ga tepejo in provocirajo celo tekmo. Mislim, da sodniki niso opravili svojega posla, kot bi morali. Res pa je, da smo se mi tudi preveč vznemirili. Ostati bi morali bolj mirni. Fokus bi moral biti takšen kot v prvem polčasu, mi pa smo ga izgubili. Poskušali smo se vrniti, se borili, a ni šlo."

Zobe je stisnil Jaka Blažič, ki je zaradi težav s hrbtom po tistem padcu Tornikeja Šengelie nanj izpustil zadnje tri tekme. Dobro se je boril proti Gilgeousu-Alexandru, ki preprosto premore toliko kakovosti, da ga je nemogoče popolnoma zaustaviti. "Na dosegu roke smo imeli zgodovinsko zmago. V drugi polčas je Kanada vstopila zelo čvrsto v obrambi in dosegala lahke točke iz protinapadov. Na vsakem koraku so nas skušali sprovocirati in na koncu jim je tudi uspelo. Zasluženo so zmagali, mi pa imamo grenak priokus, saj verjamem, da bi lahko zmagali. Morali bi igrati tako obrambo kot v prvem polčasu, v napad pa bolj strpno. Po drugi strani je Kanada res zelo kakovostna ekipa. Sestavljena je praktično iz samih NBA-jevcev, ki so povezani, imajo pravo kemijo in igrajo vrhunsko obrambo. Žal v drugem delu nismo zdržali koraka," je povedal Blažič.

Kanadčani pretepli Dončića in izločili Slovence iz boja za medalje