Na vseh štirih svetovnih prvenstvih je Slovenija začela turnir z zmago. Foto: Reuters
Na vseh štirih svetovnih prvenstvih je Slovenija začela turnir z zmago. Foto: Reuters

Na uvodni tekmi prvenstva in v absolutni vlogi favorita umetniški vtis ne šteje. Pomembni sta le zmaga in prva tretjina opravljene zadane naloge, da skupinski del na Okinavi košarkarji končajo neporaženi in tako ohranijo dobre možnosti v boju za četrtfinalno vstopnico v Manili.

Sorodna novica Slovenska stotica za uvod, a opozorilo, da obramba še šepa

"Vedeli smo, s kom igramo. Imajo izkušeno ekipo, ki igra zelo agresivno. Tudi v napadu imajo dovolj dobrih igralcev. V prvem polčasu jim je stekel met. Zadeli so nekaj težkih, nekaj pa smo pustili preveč odprtih. Ujeli so ritem. V drugem polčasu smo morali dvigniti intenzivnost in na koncu se nam je izšlo. Venezuela ni imela česa izgubiti. Kapo dol za to, kako so igrali. Ne moremo pa gledati na prvi polčas kot samo slabo obrambo, saj je bil njihov napad res dober. Nekatere stvari smo potem prilagodili, jih prisilili, da so delali napake in grešili. Najpomembneje je, da smo se znali prilagoditi in izpeljati tekmo na pravi način," je povedal selektor Aleksander Sekulić.

Treba se je navaditi in prilagoditi agresivnosti tekmeca

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po pričakovanjih, kot so tudi poudarjali v slovenskem taboru, so Venezuelci igrali zelo agresivno in niso popuščali v nobenem trenutku, ne glede na številke na semaforju. Od začetka so se čvrsto zoperstavili slovenskim košarkarjem, toda rešitve za Luko Dončića, ki so ga zares močno "prijeli", niso našli. "Dejstvo je, da Venezuela igra zelo fizično. Na meji osebne napake igra vseh 40 minut. Težko je bilo igrati meni, kaj šele Luki, ki je stalno pod osebnimi napakami. Razumem, da ne morejo vsak napad piskati, toda te najboljše igralce je treba zaščititi. Videli smo veliko, ne bom rekel umazanih, ampak nevarnih vložkov, ki lahko končajo prvenstvo igralca. Venezuelci so bili zelo korektni in so se vsakič opravičevali ob takih startih. Jih ne krivimo, zavedamo se, da bodo vsi igrali trdo proti nam, moramo se pripraviti in navaditi," je dejal Klemen Prepelič.

Dončić je s svojo fizično močjo in izjemnim košarkarskim znanjem vzpostavil slovenski ritem v napadu, toda tudi tekmeci so ga ujeli. Prvih pet napadov so zaključili s trojkami, vsak, ki je dobil žogo, je brez pomisleka vrgel. Po nekaterih zadetih težkih metih, ko so bili uspešni prek rok slovenskih košarkarjev, in tudi ob pomoči table so se razigrali. Zatem pa je bilo nekaj preveč odprtih. Od prvih desetih metov za tri so jih Venezuelci zadeli osem – najobetavnejši košarkar južnoameriške reprezentance Garly Sojo kar 4/4 –, z deveto pa je David Cubillan ob koncu četrtine poskrbel celo za venezuelsko prednost. Na drugi strani je v svojem slogu blestel Dončić, ki je prvih 12 točk dal brez zgrešenega meta, v uvodnih desetih minutah pa jih je zbral 14. Za sedem je Slovenija povedla v drugi četrtini, toda nepopustljivim tekmecem ni in ni uspelo pobegniti. Ob koncu polčasa je Jhroran Zamora zadel celo s sredine, tako da je bil rezultat ob polčasu 56:51.

Luka potrebuje boljšo pomoč

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Zelo pomembna zmaga in dobra popotnica za naprej. Vlila nam bo nekaj dodatne samozavesti. Moramo pa bolj suvereno začeti tekme. Naredili smo, kar smo morali. Igra še ni idealna, imamo pa nekaj iztočnic za naprej. Na začetku moramo bolj stisniti v obrambi. Ko so zadeli nekaj metov, so se razigrali in bili dolgo nevarni. V tretji četrtini smo potem stopili skupaj, odigrali bolje in agresivneje ter posledično naredili razliko. Obramba mora biti od začetka tako agresivna. Fokus mora biti tudi v napadu boljši. Bolj moramo pomagati Luki z vtekanjem in odkrivanjem. Imamo kar nekaj za predelati," je razmišljal eden najizkušenejših v slovenskem taboru, Jaka Blažič.

"Nedvomno se ne smemo naslanjati le na Luko. Vseh 11 nas mora prevzeti večje breme in več odgovornosti. Moramo mu slediti, ne more pa sam vleči lokomotive. Tudi mi moramo kdaj njega povleči naprej. Ne bo mogel vsega sam. zagotovo bo to tema te dni. Sicer pa smo, čeprav so bili Venezuelci zelo razigrani, ves čas ohranjali vodstvo, kar je odlika dobrih ekip. Moramo biti boljši, moramo bolje pokriti te mete za tri in ne glede na vse, tudi ko stvari ne stečejo, moramo najti rešitve. Na naslednjih tekmah bomo morali biti pozornejši. Vedeti, kdo so najnevarnejši strelci, in ne dovoliti, da se razigrajo. Potem samo otežimo delo sami sebi," je podobno razmišljal tudi Aleksej Nikolić.

Nobenemu tekmecu se ne sme v polčasu dopustiti 51 točk

Prav tako je bil samokritičen Klemen Prepelič, ki je bil z 18 točkami tretji slovenski strelec: "Večina nas je dovolj izkušenih, da vemo, da se iz tekme v tekme dvigamo. Veliko nas ni imelo najboljših sezon. Vidi se, da se napadalno dvigamo. Tudi obrambo, v tretji in četrti četrtini je bilo nekaj stvari, h katerim moramo stremeti. Prvi polčas nas je navdihnil napadalno, po drugi strani pa je obramba za pozabo. Proti nobenemu tekmecu ne smemo dobiti 51 točk do polčasa. Zadeli so 12 trojk, kar nekaj pa je bilo odprtih. To se nam ne sme ponoviti."

Klemen Prepelič po uvodni zmagi na SP-ju

V tretji četrtini je Sloveniji le uspelo pobegniti. Luka je dobro odprl drugi del, Mike Tobey pa je po Dragićevem skoku v napadu in podaji po štirih minutah s trojko poskrbel za prvo dvomestno prednost na tekmi. Zatem je razlika le še naraščala, vseeno pa trdoživi Venezuelci niso popuščali in tudi v končnici obračuna kljub zanesljivemu vodstvu prave sprostitve za slovenske košarkarje ni bilo. Dončić je srečanje končal z izjemnimi 37 točkami, kar je največ od vseh uvodnih tekem prvenstva, prvi slovenski center pa jih je dodal 21. In to ob stoodstotnem metu iz igre (9/9), trikrat je bil natančen tudi izza črte. "Vedno je na prvi tekmi prisotne nekaj nevroze. Treba je prebiti led. Drugi polčas je bil boljši. Graditi moramo na taki obrambi, kot smo jo igrali v nadaljevanju. Luka bo naredil svoje in nas bo našel, mi pa moramo bolje od začetka igrati v obrambi. Fokus mora biti večji. V drugem smo igrali precej boljše," je dodal Američan v slovenskem dresu.

Dončić nasul Venezuelcem 37 točk za uvodno zmago Slovenije