Italijani so imeli v Münchnu večjo navijaško podporo, spodbujalo jih je deset tisoč navijačev, po tekmi so se igralci (na fotografiji Giovanni Di Lorenzo) srečali z nekaterimi. Foto: Reuters
Italijani so imeli v Münchnu večjo navijaško podporo, spodbujalo jih je deset tisoč navijačev, po tekmi so se igralci (na fotografiji Giovanni Di Lorenzo) srečali z nekaterimi. Foto: Reuters

Četrtfinalni spopad Italije in Belgije je obetal spektakel in to se je tudi zgodilo. Ritem na najvišji ravni, taktična popolnost, individualne sposobnosti, na koncu tudi izjemno branjenje Italije, vse to je prišlo do izraza. Italija je bila v Münchnu boljša z 2:1 in niz neporaženosti podaljšala na 32. Če štejemo še kvalifikacije za Euro 2020, je Italija zmagala petnajstič zapored, kar je nov rekord (prejšnjega je imela v okviru Eura 2012 Nemčija). Ob Angliji je na stavnicah prva favoritinja za končno zmagoslavje (obe reprezentanci imata kvoto 3).

Sorodna novica Italijanska pravljica se nadaljuje: v polfinalu ponovitev finala iz leta 2012

Lorenzo Insigne je bil igralec tekme, odigral je na vrhunski ravni, dosegel mojstrski gol v 44. minuti za italijansko vodstvo z 2:0: "Vedno poskusim s takšnimi streli, na tekmah in na treningih. Vesel sem, da je šla žoga v mrežo. Lep gol, ampak – zmagala je ekipa. Vse je šlo po načrtu, vseh 97 minut smo odigrali vrhunsko in zdaj lahko uživamo v tej zmagi ter se mirno pripravimo na Španijo."

Obramba z izkušenima osrednjima branilcema Bonuccijem (34 let) in Chiellinijem (36) je bila skoraj brezhibna, v vratih pa zanesljivi Gianluigi Donnarumma. Leta 1982 je bil ob italijanskem naslovu svetovnega prvaka v vratih Dino Zoff, leta 2006 Gianluigi Buffon, zdaj je znova čas za novo lovoriko s še enim odličnim vratarjem.

Italija navdušuje na letošnjem EP-ju, naslednja ovira bodo Španci (v torek na londonskem Wembleyju). Foto: Reuters
Italija navdušuje na letošnjem EP-ju, naslednja ovira bodo Španci (v torek na londonskem Wembleyju). Foto: Reuters

"Zmaga je popolnoma zaslužena. Fantje so bile izredni. Da premagaš moštvo, kot je Belgija, mora vsak igralec pokazati vrhunsko predstavo in točno to se je zgodilo. Le v zadnjih desetih minutah smo nekoliko trpeli, ker smo bili utrujeni, a po drugi strani bi lahko že prej dosegli še kakšen gol več."

Spinazzola v solzah z igrišča
V boju za drugi naslov evropskih prvakov pa so Italijani ostali brez Leonarda Spinazzole. Eden najboljših igralcev letošnjega prvenstva si je huje poškodoval levo ahilovo tetivo, na nosilih so ga odnesli z igrišča, branilec Rome ni mogel skrivati solz. Čaka ga daljše okrevanje, odsoten bi utegnil biti več mesecev.

Belgijci so znova trčili ob zid, nadarjena generacija nikakor ne more do lovorike. Vratar Thibaut Courtois je seveda razočaran: "To je hud udarec. Prvi gol smo dobili prepoceni. Imeli smo dve priložnosti, toda Donnarumma je obakrat vrhunsko ubranil. Italija si je zaslužila zmago."

Selektor Roberto Martinez: "Čutimo žalost in razočaranje, detajli niso šli v našo korist. Nismo igrali slabo, imeli smo dovolj priložnosti v protinapadih, a bili nezbrani v zadnjih podajah. Razočaran sem, igralci si glede na vso požrtvovalnost na celotnem turnirju tega izpada niso zaslužili."

Sorodna novica Španija dobila loterijo s Švico in se uvrstila v polfinale
Italijanski navijači navdušeni po zmagi nad Belgijo

Luis Enrique: Enajstmetrovke niso loterija

V prvem četrtfinalu je Španija po enajstmetrovkah premagala Švico. Redni del in podaljšek sta se končala z 1:1. Španija v zadnjem obdobju nima prijetnih spominov na izvajanje enajstmetrovk, vseeno pa selektor Luis Enrique ni dvomil o tem, da bo njegovim fantom uspelo.

"To je bilo najmirnejše izvajanje enajstmetrovk, odkar pomnim, saj smo naredili domačo nalogo, tako da strokovno vodstvo ni moglo več ničesar storiti. Povsem smo zaupali vratarju (Unaiu Simonu), tako da smo lahko samo gledali in čakali na razplet. Vsi pravijo, da so enajstmetrovke loterija, ampak sploh ni tako. Pomembno je marsikaj, telesna pripravljenost, sposobnost, soočiti se s pritiskom in seveda – vratar."

Španski vratar Unai Simon je ubranil poskusa Fabiana Schära in Manuela Akanjija, Ruben Vargas je meril čez vrata. Švicarski selektor Vladimir Petković seveda nikomur od trojice ni zameril. "Enajstmetrovke so loterija, tokrat smo mi izgubili. Vsi ti igralci so junaki večera. Že s tem, ko so po tako dolgi tekmi prevzeli odgovornost, so pokazali svojo mentalno moč."

Italija v Münchnu izločila Belgijo