Španci se veselijo uvrstitve v polfinale. Foto: EPA
Španci se veselijo uvrstitve v polfinale. Foto: EPA

Španija je pred 24.000 navijači na stadionu Krestovski povedla v osmi minuti. Jordi Alba je sprožil z roba kazenskega prostora, žoga je zadela Denisa Zakario, spremenila smer in končala za hrbtom nemočnega Yanna Sommerja. Zadetek je bil uradno označen kot avtogol Zakarie. V 24. minuti je do strela z glavo v kazenskem prostoru Švice prišel Cesar Azpilicueta, a je Sommer njegov poskus brez težav ujel.

Jordi Alba je s pomočjo Denisa Zakarie Španijo popeljal v vodstvo. Foto: EPA
Jordi Alba je s pomočjo Denisa Zakarie Španijo popeljal v vodstvo. Foto: EPA

Švicarji so v nadaljevanju poskušali najti pot do španskih vrat, a si pravih priložnosti niso priigrali. Polčas se je tako končal s španskim vodstvom. Statistika: posest žoge 66:34 in streli v okvir vrat 1:0 za Španijo, medtem ko skupaj streli 4:3 za Švico.

Shaqiri kaznoval napako Torresa in Laporta
V 55. minuti je Zakaria po podaji iz kota streljal z glavo, a meril za las mimo vrat. V 64. minuti je Steven Zuber sprožil sploh prvi strel v okvir španskih vrat, vendar je bil Unai Simon na mestu. Štiri minute pozneje so Švicarji zadeli. Pau Torres in Aymeric Laporte sta v svojem kazenskem prostoru nespretno oziroma nerodno "podarila" žogo Remu Freulerju, ki jo je podaljšal do Xherdana Shaqirija, ta pa je sprožil "s prve" in s pomočjo vratnice matiral Simona.

Xherdan Shaqiri je takole zadel za 1:1 in kaznoval nekoliko preveč ležerno oziroma pasivno igro
Xherdan Shaqiri je takole zadel za 1:1 in kaznoval nekoliko preveč ležerno oziroma pasivno igro "furije". Foto: EPA

Freuler izključen zaradi grobega štarta
Švica je v 77. minuti ostala brez Freulerja, ki je prejel neposredni rdeči karton zaradi ostrega štarta nad Gerardom Morenom. Španija je imela do konca rednega dela pobudo, vendar je Švica brez težav odbila napade, tako da je bil na vrsti podaljšek. Statistika rednega dela: posest žoge 64:36, streli 10:9 – oboje za Španijo, v okvir vrat pa 2:2.

Sommer reševal Švicarje
Španci so v podaljšku pričakovano pritisnili. Alba je v 95. minuti silovito sprožil s kakšnih 20 metrov, a je vratar Sommer projektil odbil čez prečko. Sommer se je še bolj izkazal v 101. minuti, ko je ubranil projektil Morena iz neposredne bližine. Vratar Švice pa je bil na mestu tudi malo pozneje ob poskusu Mikela Oyarzabala. Sommer je bil osrednje ime podaljška, saj je ustavil vse španske poskuse. Končno razmerje strelov je bilo kar 27:9 za Špance, v okvir vrat 10:2.

Vratar Yann Sommer je v rednem delu in podaljšku reševal Švicarje. Foto: EPA
Vratar Yann Sommer je v rednem delu in podaljšku reševal Švicarje. Foto: EPA

Enajstmetrovke: V polno Olmo, Moreno, Oyarzabal in Gavranović
Pri strelih z bele točke so za Španijo zadeli Dani Olmo, Gerard Moreno in Mikel Oyarzabal, medtem ko pri Švicarjih le Mario Gavranović. Poskus enega od Švicarjev v zadnji seriji ni bil potreben, saj je bil izid že 3:1 za Špance. Španski vratar Unai Simon je predtem ubranil poskusa Fabiana Schära in Manuela Akanjija, Ruben Vargas je meril čez vrata. Na drugi strani je Sergio Busquets zadel vratnico, Sommer pa je ubranil strel Rodrija.

Španija se bo v polfinalu pomerila z Italijo, ki je bila z 2:1 boljša od Belgije.

Španci po enajstmetrovkah ugnali Švicarje

NOGOMET

16. EVROPSKO PRVENSTVO – ČETRTFINALE


St. Peterburg:
Švica – ŠPANIJA *2:4 (0:1, 1:1)
24.764; Shaqiri 68.; Zakaria 8./ag
RK: Freuler 77./Švica
* - po streljanju enajstmetrovk

Švica: Sommer; Elvedi, Akanji, Rodriguez; Widmer (100./Mbabu), Freuler, Zakaria (101./Schär), Zuber (92./Fassnacht); Shaqiri (81./Sow), Embolo (23./Vargas), Seferović (82./Gavranović).

Španija: Unai Simon; Azpilicueta, P. Torres (113./Alcantara), Laporte, Jordi Alba; Koke (90./Llorente), Busquets, Pedri (119./Rodri); Ferran Torres (91./Oyarzabal), Sarabia (46./Olmo), Morata (54./Moreno).

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)

Enajstmetrovke:
Švica – ŠPANIJA 1:3

Busquets (vratnica)
Gavranović
Olmo
Schär (Simon brani)
Rodri (Sommer brani)
Akanji (Simon brani)
Moreno
Vargas (čez vrata)
Oyarzabal


München:
Belgija – ITALIJA 1:2 (1:2)
Lukaku 45.+2; Barella 31., Insigne 44.


Sobota ob 18.00, Baku:
ČEŠKA – DANSKA

Ob 21.00, Rim:
UKRAJINA – ANGLIJA