Italijani, ki so zmagali 13. zapored, na Allianz Areni slavijo uvrstitev v polfinale. Foto: AP
Italijani, ki so zmagali 13. zapored, na Allianz Areni slavijo uvrstitev v polfinale. Foto: AP

Prvi polčas je bil zelo zanimiv. Azzurri so povedli v 31. minuti, zadel je vezist Interja Nicolo Barella. Po hitro izvedenem prostem strelu so Belgijci izgubili žogo na robu kazenskega prostora, Barella se je po podaji Marca Verrattija imenitno znašel v kazenskem prostoru in med dvema branilcema streljal z desnico, žoga pa se je od vratnice odbila v mrežo.

V 44. minuti so si rdeči vragi privoščili novo napako. Lorenza Insigneja so le gledali, ko je prodrl proti kazenskemu prostoru, napadalec Napolija je izkoristil prostor in z nekoliko zavitim strelom z 18 metrov dosegel enega najlepših zadetkov letošnjega prvenstva. 2:0!

Slavje navijačev v Rimu. Foto: AP
Slavje navijačev v Rimu. Foto: AP

Velika prednost evropskih prvakov iz leta 1968 ni trajala dolgo. V drugi minuti sodnikovega podaljška je namreč z 11-metrovke znižal Romelu Lukaku. Prekršek nad Jeremyjem Dokujem je storil Giovanni Di Lorenzo, slovenski sodnik Slavko Vinčić je pokazal na belo točko, VAR pa je njegovo odločitev potrdil.

Varovanci Roberta Mancinija so mrežo zatresli že v 13. minuti, a je bil tedaj zadetek Leonarda Bonuccija razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Giorgia Chiellinija. Ta se je vrnil v začetno enajsterico, potem ko je zaradi poškodbe izpustil tekmi proti Walesu in Avstriji. Dvakrat je bil nevaren tudi Federico Chiesa.

Belgijci so imeli do zadetka najlepšo priložnost v 22. minuti, ko se je po močnem in natančnem strelu Kevina De Bruyneja z levico s sijajno obrambo izkazal Gianluigi Donnarumma. Štiri minute pozneje je ustavil še nizek strel Lukakuja.

Romelu Lukaku je v 61. minuti zapravil priložnost za izenačenje. Foto: AP
Romelu Lukaku je v 61. minuti zapravil priložnost za izenačenje. Foto: AP

Lukaku dvakrat nespreten v priložnosti za izenačenje

Tudi v drugem polčasu je bilo srečanje živahno. V 61. minuti je izenačenje Belgijcev po nespretnem poskusu Lukakuja ob levi vratnici z zadnjico preprečil Leonardo Spinazzola. Branilec Rome je imel pet minut pozneje na drugi strani priložnost za 3:1, a je streljal mimo vrat. Ob koncu 70. minute je po predložku z leve strani Lukaku zgrešil žogo z glavo, osamljenemu Thorganu Hazardu pa ni uspelo zadeti iz bližine.

Razigrani 19-letni Doku je v 84. minuti streljal previsoko, Italijani so tudi brez poškodovanega Spinazzole (počival bo več mesecev) zdržali vse nalete še v petminutnem sodnikovem podaljšku in se veselili uvrstitve med najboljša štiri moštva na stari celini.

Obe reprezentanci v zadnjem času navdušujeta z odličnimi predstavami. Azzurri ne poznajo poraza že 32 tekem, Belgijci, ki so prvi na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa), pa so v osmini finala izločili branilce naslova Portugalce z 1:0. Zdaj so drugič zapored obstali v četrtfinalu evropskega prvenstva, pred petimi leti so jih v Franciji s 3:1 ustavili Valižani.

Italijo v torkovem polfinalu v Londonu čaka Španija, ki je po 11-metrovkah s 4:2 izločila Švico. To bo ponovitev finala iz leta 2012, ko so Španci v Kijevu slavili kar s 4:0.

Veselje azzurrov po vodilnem zadetku Nicola Barelle. Foto: AP
Veselje azzurrov po vodilnem zadetku Nicola Barelle. Foto: AP
Razočaranje Belgijcev po koncu tekme. Foto: AP
Razočaranje Belgijcev po koncu tekme. Foto: AP

Četrtfinale

Belgija – ITALIJA 1:2 (1:2)
12.984; Lukaku 45.+2; Barella 31., Insigne 44.

Belgija: Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen, T. Hazard, Witsel, Tielemans (69./Mertens), Meunier (69./Chadli; 73./Praet), Doku, De Bruyne, Lukaku.

Italija: Donnarumma, Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola (79./Emerson), Barella, Jorginho, Verratti (74./Cristante), Chiesa (91./Toloi), Immobile (74./Belotti), Insigne (79./Berardi).

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

Italija v Münchnu izločila Belgijo