Evforija Italijanov. Foto: Reuters
Evforija Italijanov. Foto: Reuters

Finale si je na stadionu lahko ogledalo 60.000 gledalcev, večina domačinov, ki bodo lahko po porazu mirno žalovali, saj so številni delodajalci na Otoku že napovedali, da se bo delovni dan v ponedeljek začel pozneje, zato da bi si ljudje po nocojšnji tekmi opomogli.

Angleška javnost že od svetovnega prvenstva leta 1966, ko so na domačem prvenstvu postali svetovni prvaki, čaka na nov velik uspeh. In po današnjem porazu je jasno, da bodo čakali še naprej.

Donnarumma poskrbel za magično noč azzurrov na Wembleyju

Angleški reprezentanci je uspeh zaželela kraljica Elizabeta II. Pohvalila je duh, zavzetost in ponos ekipe, ob tem pa se je spomnila, da je leta 1966 podelila pokal svetovnih prvakov takratnemu kapetanu Bobbyju Mooru. Kraljičin vnuk, princ William, je prav tako zaželel vse najboljše ekipi. "Kar ne morem verjeti, da se to dogaja ... Za vami stoji celotna država, zato pripeljite nogomet domov," je z uporabo angleškega ključnika o vrnitvi nogometa "domov" zapisal William. Britanski premier Boris Johnson, ki je tako kot princ velik nogometni navijač, je v pismu nogometni reprezentanci med drugim zapisal, da so dvignili duh celotni državi in da verjame, da lahko dvignejo pokal. "Ne samo, da upamo in molimo. Verjamemo vate, Gareth, in tvojo neverjetno ekipo. V imenu celotnega naroda, veliko sreče, odigrajte odlično igro – in pripeljite nogomet domov!"

Čeprav so imeli Angleži večjo podporo s tribun, pa se Italijani niso prestrašili. Kapetan azzurrov Giorgio Chiellini je pred tekmo povedal, da igranje pred angleškimi navijači ne bo vplivalo na njihovo igro: "V finalu moramo izkoristiti svojo priložnost. Tako preprosto je. Že pred turnirjem sem dejal, da za zmago potrebujemo malce norosti in veliko umirjenosti."

Razočarani angleški navijači. Foto: Reuters
Razočarani angleški navijači. Foto: Reuters

Italijanskim navijačem so organizatorji sicer namenili 7500 vstopnic, toda italijanska javnost meni, da jih bodo rojaki, ki so na delu v Angliji, pokupili še enkrat toliko, je za Radio Slovenija poročal RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec.

Skupinskih ogledov je bilo po Italiji nocoj manj kot ob preteklih tekmah. Razlog: širjenje koronavirusne različice delta. Toda v Rimu, kjer bo za preprečevanje zbiranj skrbelo 1000 policistov, niso odpovedali nobenega, je še poročal Petrovec.

Med podporniki italijanske reprezentance pa so tudi številni v sosedah Anglije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tako je škotski časopis The National danes na naslovnici objavil sliko italijanskega selektorja Roberta Mancinija, oblečenega v škotskega heroja Williama Wallacea, ki ga je v filmu Braveheart upodobil Mel Gibson.

V Londonu velika evforija pred finalom, v Italiji prepovedani skupni ogledi