Memphis Depay je popeljal Nizozemsko v vodstvo z bele točke, začel pa je tudi akcijo za drugi zadetek, ki ga je prispeval Denzel Dumfries. Foto: Reuters
Memphis Depay je popeljal Nizozemsko v vodstvo z bele točke, začel pa je tudi akcijo za drugi zadetek, ki ga je prispeval Denzel Dumfries. Foto: Reuters

Nizozemci so v Amsterdamu delo opravili z odliko in se torej s sedmo zaporedno zmago nad Avstrijo že prebili v izločilne boje. Avstrijce tja zagotovo vodi remi proti Ukrajini. Potem ko so tulipani na prvem obračunu prvenstva trikrat zadeli ukrajinsko mrežo, a ob tem imeli tudi nekaj slabih minut v obrambi, ko so ekspresno zapravili prednost dveh zadetkov, pa je bila tokrat zadnja linija izjemno zanesljiva.

Avstrijske priložnosti so bile redke, le enkrat so streljali v okvir vrat, pa še ta poskus ni bil posebej nevaren. Na drugi strani je Memphis Depay izkoristil enajstmetrovko že v 11. minuti, zmago pa je po lepem protinapadu potrdil Denzel Dumfries, ki je bil junak zmage nad Ukrajino. Akcijo za drugi zadetek je začel Depay, z nesebično podajo pa se je izkazal rezervist Donyell Malen.

"Med turnirjem je treba rasti. Ekipa mora napredovati kot celota. Vse bolj se znajdemo v sistemu, ki ga igramo, in vse bolj zanašamo na načrt, ki si ga zadamo pred tekmo. Pogovarjamo se, kaj lahko izboljšamo, kaj je bilo boljše in kaj moramo popraviti. Tako lahko napreduješ med turnirjem. Takšna povezanost, ki jo imamo, je zelo pomembna," je bil zadovoljen nizozemski selektor Frank de Boer.

Alaba nerodno pohodil Dumfriesa

Gostitelji so povedli s prvim strelom v okvir vrat. V deveti minuti je posredoval VAR, ko je na robu kazenskega prostora padel Dumfries. Po ogledu posnetka je Orel Grinfeld dosodil enajstmetrovko, ko je prvemu avstrijskemu zvezdniku Davidu Alabi ušla žoga, nato pa je – še v kazenskem prostoru – pohodil Dumfriesa. Odgovornost je prevzel Depay, ki je zanesljivo zadel z bele točke.

Frenkie de Jong in Memphis Depay bosta v naslednji sezoni moči združila tudi pri Barceloni. Foto: Reuters
Frenkie de Jong in Memphis Depay bosta v naslednji sezoni moči združila tudi pri Barceloni. Foto: Reuters

Napadalec, ki je tik pred prihodom k Barceloni, je dosegel svoj prvi zadetek na evropskih prvenstvih. Znova je bil nevaren v 25. minuti, toda z diagonalnim strelom z desne strani je zadel le zunanji del mreže. Ob golu je Depay tudi zapravil največjo priložnost v prvem delu. Tekla je 40. minuta, ko je Patrick van Aanholt v kazenskem prostoru lepo našel Wouta Weghorsta, ta je podal na drugo stran, kjer je bil Depay, toda strelec vodilnega zadetka je slabo zadel žogo, ki je zletela visoko čez vrata. V naslednji akciji je van Aanholt zaposlil še Georginia Wijnalduma, zadetek po strelu nizozemskega kapetana pa je z blokom preprečil Andreas Ulmer.

Domači vratar Maarten Stekelenburg je bil v prvem polčasu brez pravega dela. V zadnji liniji je bila vrsta de Boerja močnejša za Matthijsa de Ligta, ki je prvo tekmo izpustil zaradi poškodbe. Defenzivni steber Nizozemske se je izkazal najprej v 27. minuti, ko je po prodoru Christopha Baumgartnerja strel blokiral z glavo, takoj zatem pa po lepi kombinaciji Marcela Sabitzerja preprečil poskus Michaela Gregoritscha, ki se je znašel v dobrem položaju. V 35. minuti je z leve strani z diagonalnim strelom močno sprožil Martin Hinteregger, toda žoga je zletela čez vrata.

Dumfries zaključil hiter protinapad za 2:0

V 61. minuti je bilo znova zelo vroče v avstrijskem kazenskem prostoru. Depay je izvedel kot. Na daljši vratnici je skok dobil Weghorst, ki je poslal žogo v sredino, kjer je z glavo streljal Stefan de Vrij, z obrambo pa se je izkazal Daniel Bachmann. Odbita žoga je prišla do de Ligta, ki je streljal, toda zadel le Gregoritscha, od katerega se je žoga odbila in odkotalila mimo vratnice v nov kot. Dobrih deset minut pozneje je podobno žoga zletela malce mimo nizozemskih vrat, potem ko je po kotu zadela rezervista Owena Wijndala.

Nizozemsko v skupinskem delu čaka še obračun s Severno Makedonijo, ki pa bo le še formalnost. Foto: Reuters
Nizozemsko v skupinskem delu čaka še obračun s Severno Makedonijo, ki pa bo le še formalnost. Foto: Reuters

Vmes so tulipani še enkrat matirali avstrijsko obrambo. V 67. minuti je Depay priboril žogo na sredini terena in jo poslal prek zadnje linije tekmeca v protinapad. Malen, ki je v igro vstopil le dobro minuto predtem, se je izognil prepovedanemu položaju in sam stekel proti Baschmannu, nato pa nesebično podal Dumfriesu, ki je z drugim zadetkom na tem evropskem prvenstvu povišal prednost oranžnih.

Avstrija je poskušala z napadi, toda resneje prednosti gostiteljev ni ogrozila. V 81. minuti se je nekaj prostora odprlo Alabi, ki je z 18 metrov nekoliko z leve strani nemudoma sprožil, toda bil je premalo natančen. Štiri minute zatem so po akciji rezervistov Saše Kalajdžića in Karima Onisiwa Avstrijci edinkrat streljali v okvir vrat, vendar je bil poskus lahek plen zanesljivega Stekelenburga.


SKUPINA C, Amsterdam:
NIZOZEMSKA – AVSTRIJA 2:0 (1:0)
16.000; Depay 11./11-m, Dumfries 67.

Nizozemska: Stekelenburg, de Vrij, de Ligt, Blind (64./Ake), Dumfries, van Aanholt (65./Wijndal), de Roon (74./Gravenberch), F. de Jong, Wijnaldum, Weghorst (64./Malen), Depay (82./L. de Jong).

Avstrija: Bachmann, Ulmer, Hinteregger, Dragović (84./Lienhart), Lainer (62./Grillitsch), Alaba, Laimer, Schlager (84./Onisiwo), Baumgartner (70./Lazaro), Sabitzer, Gregoritsch (62./Kalajdžić).

Sodnik: Orel Grinfeld (Izrael)


Bukarešta:
UKRAJINA – SEVERNA MAKEDONIJA 2:1 (2:0)
Jarmolenko 29., Jaremčuk 34.; Alioski 57.
Malinovski je v 84. minuti zapravil 11-m.

Lestvica:                       
NIZOZEMSKA *     2  2 0 0 5:2  6
UKRAJINA         2  1 0 1 4:4  3
AVSTRIJA         2  1 0 1 3:3  3
SEV. MAKEDONIJA  2  0 0 2 2:5  0
* - v osmini finala