Kieffer Moore je izkoristil svojo višino (196 cm) in z glavo izenačil. Wales, polfinalist zadnjega evropskega prvenstva (2016), je tako osvojil pomembno točko. Foto: EPA
Kieffer Moore je izkoristil svojo višino (196 cm) in z glavo izenačil. Wales, polfinalist zadnjega evropskega prvenstva (2016), je tako osvojil pomembno točko. Foto: EPA

Švica je bolje začela tekmo, a prvi so resneje zapretili Valižani. V 15. minuti je namreč Kieffer Moore streljal z glavo in meril pod prečko, a se je s parado izkazal Yann Sommer. Na drugi strani je v 20. minuti po podaji iz kota s peto poskusil Fabian Schär, vratar Danny Ward pa je bil na mestu.

Breel Embolo proslavlja vodilni gol Švicarjev. Foto: EPA
Breel Embolo proslavlja vodilni gol Švicarjev. Foto: EPA

Jalova premoč Švicarjev
Švicarji so imeli v nadaljevanju izrazito terensko premoč, toda valižanska obramba je odbila vse napade. Polčas se je tako končal brez golov. Statistika: posest žoge 68:32, skupaj streli 11:3 – oboje za Švico, v okvir vrat pa 1:1.

Embolo popeljal Švico v vodstvo
Švica je v 49. minuti le kronala terensko premoč. Xherdan Shaqiri je iz kota podal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Breel Embolo in z glavo matiral vratarja Warda. Embolo je v 65. minuti sprožil z leve strani, vendar je njegov poskus zletel mimo vrat.

Zadetka s tekme med Walesom in Švico

Moore Wales vrnil v igro
Sicer podrejeni Wales je v 74. minuti prišel do izenačenja. Po akciji iz kota je Joseff Morrell poslal predložek v sredino kazenskega prostora, kjer je Moore z glavo žogo poslal v daljši kot Sommerja, ki je bil prekratek.

Upravičeno razveljavljen gol Gavranovića
V 85. minuti je Mario Gavranović le nekaj trenutkov po vstopu v igro zatresel mrežo, a je sodnik Clement Turpin zadetek po ogledu videosodnika (VAR) upravičeno razveljavil, saj je bil Gavranović v nedovoljenem položaju. V 90. minuti je z glavo znova nevarno poskusil Embolo, a je Ward žogo izbil čez prečko. Ostalo je pri 1:1. Še končna statistika: posest žoge 62:38, streli 18:9, v okvir vrat 4:2 – vse za Švico.

Poleg obračuna v glavnem mestu Azerbajdžana sobota prinaša še obračuna med Dansko in Finsko, ki prvič nastopa na velikem tekmovanju, ter srečanje med Belgijo in Rusijo.


NOGOMET

16. EVROPSKO PRVENSTVO

SKUPINA A, Baku

WALES - ŠVICA 1:1 (0:0)
8782; Moore 74.; Embolo 49.

Wales: Ward, Mepham, Rodon, Davies, Roberts, Morrell, Allen, Ramsey (93./Ampadu), James (75./Brooks), Moore, Bale.

Švica: Sommer, Elvedi, Schär, Akanji, Mbabu, Freuler, Xhaka, Rodriguez, Shaqiri (66./Zakaria), Embolo, Seferović (84./Gavranović).

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Odigrano v petek:
TURČIJA - ITALIJA 0:3 (0:0)
16.000; Demiral 53./ag, Immobile 66., Insigne 79.


SKUPINA B

Danes ob 18.00:
DANSKA - FINSKA (Köbenhavn)

Ob 21.00:
BELGIJA - RUSIJA (St. Peterburg)