NZS je Združenju navijačev Slovenije omogočil, da so prejeli po 500 vstopnic za vsako od treh skupinskih tekem reprezentance. Na prvi tekmi je bilo to jedro, h kateremu so gravitirali preostali tisoči Slovencev, in po uspešnem ogrevanju ter uigravanju v središču Stuttgarta so na stadionu dosegli čisto navijaško zmago proti še enkrat številčnejšim Dancem. Foto: Reuters
NZS je Združenju navijačev Slovenije omogočil, da so prejeli po 500 vstopnic za vsako od treh skupinskih tekem reprezentance. Na prvi tekmi je bilo to jedro, h kateremu so gravitirali preostali tisoči Slovencev, in po uspešnem ogrevanju ter uigravanju v središču Stuttgarta so na stadionu dosegli čisto navijaško zmago proti še enkrat številčnejšim Dancem. Foto: Reuters

“V drugem polčasu slovenska pesem ni več potihnila. Ekipi so navijači dali elan, prišle so menjave, vratnica Šeška in takoj zatem gol Janže. Navijači si lahko pripišejo lep delež zaslug za to odmevno točko,” je Toni Gruden v javljanju za radio Prvi povzel nogometno nedeljo na Švabskem, ki se je med Slovenijo in Dansko končala z neodločenim izidom 1:1.

Prva tekma Slovenije je mimo. Kakšni so prvi vtisi po slovenski premieri? Veliko je bilo vprašajev, zdaj pa vlada optimizem pred četrtkovo tekmo s Srbijo, ko se bo najbrž postavil nov slovenski navijaški rekord, pri čemer je Stuttgart 2024 zagotovo že dosegel številke Amsterdama 2000.

Radijski novinar Marko Rozman je dan po tekmi poklical v Stuttgart, kjer je Gruden spremljal tekmo za MMC. Pogovor je tekel zlasti o dogajanju na tribunah in vtisih v Stuttgartu ter organizaciji Eura.

Gruden o tekmi in navijačih Slovenije ter organizaciji Eura

Sledi navijaški derbi v Münchnu

"Sam slovenski nogometni tabor je zadovoljen z osvojeno veliko točko. Položen je bil temelj za morebitno napredovanje, Slovenija je resno v igri za osmino finala. Danska je bila favorizirana ekipa, ki je po slišanem in videnem pred tekmo tako rekoč vpisala tri točke proti Sloveniji, in po koncu tekme nasprotnih reakcijah Dancev – tako nogometašev kot navijačev – je povzetek tekme jasen: Danci so izgubili dve točki, Slovenci so eno osvojili. Tekma s Srbijo v primeru zmage že prinaša tako rekoč zagotovljeno napredovanje," je Gruden orisal izhodišče Slovenije pred drugo tekmo v skupini C s Srbijo.

V četrtek se ob 15.00 v Műnchnu igra s Srbijo, kjer se pričakuje največ slovenskih navijačev, ki so se kadar koli zbrali na nogometni tekmi. V Stuttgart Areni je bilo vsaj 12, 13 tisoč Slovencev, a kaj, ko so v belo odeti navijači na tribunah z rdečimi sedeži videli približno 25 tisoč rdeče napravljenih Dancev.

"Tudi sam bi poudaril, da so slovenski navijači najprej zmagali na tribuni, in to že med tekmo. To je pripeljalo do napol zmagovitega remija. Četudi zveni floskula, a izpod strehe Stuttgart Arene sem čutil, kako so v amfiteatru 54 tisočih ljudi pretežno v belo odeti Slovenci preglasili številčnejše rdeče obarvane Dance," je Gruden navijaško zmago slovenskih navijačev označil za uvod v preobrat na zelenici, ko so Slovenci izenačili in nato poiskali zmagoviti gol.

Pravljična zgodba danskega strelca in kapetana

Nogometaši in strokovno vodstvo so se takoj po tekmi zahvalili navijačem, pri čemer se obhodili celotno zelenico, najdlje pa so se zadržali pred belo obarvanim C-sektorjem stadiona.

V nadaljevanju pogovora sta se sogovorca razgovorila o favoritih in možnosti novega velikega presenečenja na evropskih prvenstvih. Posebno zgodbo, ki odmeva po nogometni Evropi, je spisal strelec danskega gola proti Sloveniji Christian Eriksen."Točno 1100 dni po srčnem zastoju na uvodni tekmi covidnega Eura poleti 2021 je prišel do svojega prvega gola na evropskih prvenstvih," se glasi neverjetni poudarek, a pravljični razplet so pokvarili Slovenci. Eriksen je bil sicer uradno izbran za igralca tekme.

Ko tudi nemška organizacija ni brezhibna ...

Ob evropskem prvenstvu v Nemčiji vlada prepričanje, da se bo ponovila poletna nemška pravljica s svetovnega prvenstva 2006, a tokratna organizacija vsaj v prvih dneh turnirja ni brezhibna.

"Za Nemce veljajo visoki standardi in zato mogoče še višja pričakovanja preostalih Evropejcev. A po doživetem v Stuttgartu ter slišanem od drugod so zdaj precej različne izkušnje," ocenjuje Gruden, ki je opozoril na slabšo opaznost in jasnost oznak, zmedo na vhodih, križanje poti. Še najbolj presenečata preobremenjenost in velika gneča v javnem prevozu. Če se je podzemna železnica v Stuttgartu prilagodila in okrepila število voženj, pa je izredno uporabna cestna železnica (S-Bahn) ostala pri standardni frekvenci, kar je privedlo do neznosne gneče.

Še precej slabše je bilo v Gelsenkirchnu, kjer so po tekmi Srbija – Anglija številni navijači dočakali prevoz šele po štirih urah čakanja ... A misli slovenskih navijačev se zdaj preusmerjajo proti Münchnu, kjer se bo pisalo novo poglavje zdajšnje nogometne pravljice.