Andražu Šporarju v nasprotju z lanskim junijem v Stožicah, ko je zadel za vodstvo z 1:0 (na koncu je bilo prav tako 1:1), tokrat ni uspelo matirati Kasperja Schmeichla, toda Slovenija se je vseeno veselila uspešnega začetka evropskega prvenstva. Foto: Reuters
Andražu Šporarju v nasprotju z lanskim junijem v Stožicah, ko je zadel za vodstvo z 1:0 (na koncu je bilo prav tako 1:1), tokrat ni uspelo matirati Kasperja Schmeichla, toda Slovenija se je vseeno veselila uspešnega začetka evropskega prvenstva. Foto: Reuters

"Špoki" je imel na nogi izenačenje že v 74. minuti, vendar je žogo slabo zadel. Slovenija je nato poravnala izid tri minute pozneje z golom Erika Janže. Ob koncu tekme je ljubljanski napadalec še enkrat zapretil, a je po nevarnem prodoru iz težkega položaja s strani zadel le zunanji del mreže in ostalo je pri 1:1. Naslednja tekma bo v četrtek ob 15.00 v Münchnu proti Srbiji.

Po srečanju v Stuttgartu je Šporar spregovoril posebej pred mikrofoni RTV Slovenija.

Andraž, Slovenija je osvojila veliko točko proti Danski. Njihovi nogometaši in navijači so bili po tekmi vidno poklapani.
Izredno težka tekma je bila, a na koncu zaslužen rezultat za nas. Danci so imeli izjemno priložnost, da bi povišali na 2:0, ko je Oblak fantastično ubranil strel. Po tisti priložnosti smo prevzeli niti igre v svoje noge in imeli poleg zadetka po pritisku še nekaj priložnosti. Na koncu bi lahko tudi zmagali in osvojili vse tri točke. Toda če pogledamo vseh 90 minut, je en polčas pripadel njim, eden pa nam. Obe reprezentanci premoreta ogromno kakovosti.

Se vam je že v prvem polčasu zdelo, da obstajajo vrzeli v njihovi obrambi, ki jih lahko izkoristite?
Gotovo. Že prvi polčas je nakazal, da so zelo ranljivi v obrambi, kar se je potrdilo v drugem polčasu. Erik Janža je dosegel fantastičen zadetek, privoščim mu iz srca.

S to točko vam je verjetno padlo kar precej bremena z ramen.
Kot smo govorili že pred dvobojem, nismo čutili bremena, ampak le pozitivno tremo. Ali gre za prvo, drugo ali tretjo tekmo. Vidi se, da premoremo dovolj kakovosti, da lahko igramo na takšnem tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo. In ne samo igramo, ampak tudi tekmujemo za točke. Noben igralec ne sme imeti nobenega strahu, saj smo že neštetokrat dokazali, da smo zelo kakovostna reprezentanca. V prvem polčasu mogoče res nismo igrali na pravi ravni. Toda ne moremo zanemariti kakovosti danske reprezentance. Gotovo je to pozitiven izid za nas.

Kako ste doživeli fantastično podporo navijačev s tribun?
Dlake so mi šle pokonci. Ko zaigra slovenska himna in jo prepeva 15.000 Slovencev, te preplavi adrenalin. Preprosto fantastično. Pričakovali smo veliko ljudi, saj se je govorilo, koliko Slovencev prihaja v Stuttgart. Tudi Dancev je bilo ogromno in jih je treba pohvaliti, toda dejansko so se naši navijači bolj slišali kot njihovi. Bila je res odlična podpora od prve do zadnje minute, še posebej pa zadnjih 15, 20 minut. Tedaj smo slišali samo Slovence.

Z njihovo pomočjo smo dali maksimum na igrišču. Evropsko prvenstvo je na sporedu po koncu klubskih sezon, normalno je, da se čutijo tudi težke noge. Toda enako je za vse.

Že pred tekmo ste poudarjali, da novembrska tekma v kvalifikacijah v Köbenhavnu, ko ste izgubili z 2:1 in ste bili videti precej nemočno, ni bila merodajna, saj ste bili tedaj že z mislimi na odločilnem srečanju proti Kazahstanu tri dni pozneje. Kaj je bilo tokrat drugače?
Vse je bilo drugače, tudi vzdušje. Mi smo imeli izjemno podporo s tribun, oni niso igrali doma. Ko igramo proti njim, so po mojem mnenju možnosti vedno 50:50 odstotkov. Nikoli jih nimam za favorita.

Janža zadel za veliko točko proti Danski v Stuttgartu
Dober slovenski začetek evropskega prvenstva
Nogometna evforija v Sloveniji