Andraž Šporar se je prvič po septembru vpisal med strelce v reprezentančnem dresu. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar se je prvič po septembru vpisal med strelce v reprezentančnem dresu. Foto: www.alesfevzer.com

Le še teden dni je do uvodne tekme Slovencev na evropskem prvenstvu v Nemčiji, prihodnjo nedeljo ob 18.00 se bodo izbranci Matjaža Keka v Stuttgartu pomerili z Danci. Generalka v poletni pripeki v Stožicah ni ponudila presežkov na igrišču (1:1), še manj pa na tribunah, kjer se je zbralo 11.037 gledalcev, ki so precej "zaspano" spremljali tekmo. Ta izraz je v pogovoru z novinarji uporabil tudi Šporar.

"Zaspana tekma. Tudi visoke temperature niso dovolile, da bi bila bolj kakovostna oziroma imela visok ritem, kakršnega bi si želeli. Je pa dejstvo, da moramo biti boljši. Vročina ne sme biti izgovor, takšne razmere bodo tudi na Evropskem prvenstvu. Po zgodnjem zaostanku smo se na srečo hitro odzvali in izenačili. Reakcija je vedno pomembna, saj ne smeš povesiti glave. A nato znova nismo prevzeli iniciative. Sploh drugi polčas je bil zaspan. Opazilo se je tudi, da podzavestno že razmišljamo o Nemčiji," je nadaljeval ljubljanski napadalec.

Sorodna novica Stožice po uvodnem šoku lažje zadihale po golu Šporarja

"Ko igraš slabo, ne smeš izgubiti"

V sredo sta minili dve leti od visokega poraza proti Srbiji v Beogradu v Ligi narodov (4:1), po katerem se je začel preporod slovenske reprezentance. Odtlej so Kekovi fantje na 21 dvobojih izgubili samo dvakrat, lani junija na Finskem (2:0) in novembra na Danskem (2:1).

"Zelo pomembno je, da smo ostali neporaženi. Seveda smo tudi proti Bolgariji želeli zmagati, a si zmage nismo zaslužili. Izid je popolnoma pravičen, daleč od tega, da bi bilo prikazano dovolj za zmago. Toda ko igraš slabo, ne smeš izgubiti. Tudi to je odraz kakovosti, ki jo premoremo," je zatrdil Šporar.

Selektor najbolje ve, kdo sodi v ekipo, to je njegova odločitev. Za vse štiri, ki so odpadli, mi je bilo kar žal. Toda to je sestavni del športa. Dva sta izjemno mlada (Vidovšek in Zaletel, op. a.), dejal sem jima, da bosta gotovo še imela priložost igrati na največjih tekmovanjih. Z dvignjeno glavo morajo naprej.

Andraž Šporar o končnem izboru 26 nogometašev, ki bodo potovali v Nemčijo

Na 53. tekmi 11. zadetek za reprezentanco

Izenačujoči gol iz 14. minute je bil plod lepe akcije po podaji Adama Gnezde Čerina iz kota, ko je Jan Mlakar po vtekanju v kazenski prostor od daleč z glavo podaljšal žogo na oddaljenejšo vratnico, tam pa jo je "Špoki" prav tako z glavo iz bližine pospravil v mrežo.

"Zlagal bi se, če bi rekel, da je bilo uigrano to, da mora Jan podati na daljšo vratnico. Dogovorjeno je bilo, da gre žoga na njega, on pa jo potem podaljša oziroma doseže zadetek. Na srečo sem bil na pravem mestu in je žoga prišla ravno tja. Zadetek je vedno dobrodošel. Znova nam je uspela lepa akcija iz prekinitve, ki so eden izmed pomembnejših delov nogometa. Ni prvič, da smo dosegli gol na tak način," je poudaril nogometaš Panathinaikosa, ki je za klub v pretekli sezoni na 43 srečanjih v statistiko vpisal 13 zadetkov.

Po sijajni akciji iz kota, v katero sta bila vpletena še Gnezda Čerin in Petar Stojanović, je Slovenija pred letom dni v Stožicah z 1:0 povedla proti Danski (na koncu 1:1). Šporar je nato septembra dvakrat zadel še na tekmi proti Severni Irski (4:2). Zdaj je pri številki 11 v izbrani vrsti (v 53 nastopih), s čimer se je na 7. mestu lestvice strelcev izenačil s Timom Matavžem.

Sorodna novica Načeti Stojanović, Verbič in Blažič ostajajo vprašljivi, Kek je pripravljen menjati

Ne čuti pritiska, le radost in zadovoljstvo

Do novega obračuna z Danci je še nekaj dni, zaključne priprave na tekmeca pa bodo Slovenci po prosti nedelji (regeneracijski trening so opravili kar takoj po tekmi) začeli v ponedeljek. Dan pozneje bodo odpotovali v pripravljalno središče v Wuppertalu blizu Kölna.

"Prost dan je izjemno pomemben, saj smo takoj po koncu klubskih sezon odšli na reprezentančne priprave. Mama me jutri pelje na kosilo, česar se zelo veselim," je povedal 30-letni otrok Olimpije.

"Nato pa sledi Danska, na ta dvoboj čakamo že od decembrskega žreba. To bo zame in za večino soigralcev tekma kariere. Morebitna zmaga bi bila mogoče že dovolj za uvrstitev v osmino finala. Dobesedno bo treba iti na glavo. Verjamem, da imamo dovolj kakovosti, da se lahko kosamo z njimi. Zato imamo dobre možnosti."

Vročica torej narašča, a Šporar tega ne občuti kot pritisk. "Kvečjemu čutim radost in zadovoljstvo, da lahko igramo na takšnem tekmovanju. Tribune bodo polne, potem bomo igrali še proti Srbom na Allianz Areni. Malo je pozitivne treme, to pa je to. Prepričan sem, da se bomo v Nemčiji skupaj z navijači imeli noro. Tega se veselim."

Izjava Nina Žuglja, člana norveškega prvoligaša Bodø/Glimt, ki je v drugem polčasu pri 24 letih debitiral v članski reprezentanci:

"Zelo vesel sem, da mi je selektor ponudil priložnost, vedno pa je prostor za napredek. Lepše je tudi, če zmagaš. Ve se, kaj se pričakuje od krilnega napadalca. Moja naloga je pomagati ekipi v napadu in garati v obrambi ter izvajati presing. Občutki ob novici, da potujem v Nemčijo, so bili izjemni. Vsak mlad nogometaš si želi nastopiti na velikem tekmovanju. Zelo vesel sem, da sem zraven, saj sem imel v lanskem letu obilico težav s poškodbami. Zdaj sem v pravem ritmu tekem."

Šporar z glavo zadel za remi proti Bolgariji pred odhodom v Nemčijo

Das Gol: uvodna oddaja o EP-ju v nogometu z Bojanom Prašnikarjem in Sanelom Konjevićem

Das Gol: oddaja o EP-ju v nogometu