Na interni reprezentančni strelski lestvici je Benjamin Šeško na drugem mestu s 14 goli v klubu prehitel Andraža Šporarja, ki je doslej zadel 13-krat. Klubsko najučinkovitejši reprezentant je Žan Celar z 19 goli v sezoni. Foto: EPA
Na interni reprezentančni strelski lestvici je Benjamin Šeško na drugem mestu s 14 goli v klubu prehitel Andraža Šporarja, ki je doslej zadel 13-krat. Klubsko najučinkovitejši reprezentant je Žan Celar z 19 goli v sezoni. Foto: EPA

Čez mesec dni se bodo na Brdu pri Kranju že lahko zbrali prvi slovenski reprezentanti, ki bodo kandidirali za nastop na evropskem prvenstvu. Številni reprezentanti spomladi dvigujejo formo, nekateri stalni člani reprezentance v kvalifikacijskem letu 2023 pa so tudi v težavah.

Različna forma ključnih slovenskih igralcev

Prvi napadalec Slovenije Benjamin Šeško je drugič v sezoni nanizal gole v treh zaporednih krogih nemške Bundeslige, z RB Leipzigom pa je na pragu potrditve nastopa v prihodnji Ligi prvakov. Nasprotno je za kapetanom in prvim vratarjem Janom Oblakom obupen teden. Najprej boleč izpad v četrtfinalu Lige prvakov v Dortmundu, nato nedeljska zaušnica Alavesa. Če je proti Borussii Škofjeločan ob štirih prejetih golih zbral pet obramb, pa je v Vitorii-Gasteiz ubranil le en strel in prejel dva gola, obakrat pa bil med najslabše ocenjenimi športniki.

Šeško zabil deseti gol v Bundesligi

V izbrani vrsti je moja vloga drugačna. V klubu pa moj čas še prihaja. Sem potrpežljiv, sprejmem vsako minuto, ki jo dobim, dosegam gole ... Moj čas bo slej ko prej prišel. Zelo se že veselim evropskega prvenstva, sicer imam še štiri tekme v klubu za igrati na polno, potem pa prav tako na polno na priprave. Za zdaj je še vedno bundesliga v ospredju. Evropsko prvenstvo bo dobilo svojo pozornost po koncu ligaške sezone.

Benjamin Šeško

Steber obrambe Jaka Bijol je bil na pomembnem gostovanju Udineseja pri Veroni po algoritemski oceni najboljši posameznik Furlanov, a ravno Korošcu je v 93. minuti ušel strelec Coppola. Po porazu v boju za obstanek je vodstvo Udineseja potegnilo potezo: trener Gabriele Cioffi je bil odpuščen, nadomestil pa ga je Fabio Cannavaro. Sloviti branilec, kapetan svetovni prvakov 2006 bo prvič glavni trener v prvi ligi. Mogoče bo ob zaključku boja za obstanek lahko računal tudi na Sandija Lovrića, ki mu po zadnjih spodbudnejših ocenah napovedujejo vrnitev za zadnja dva majska kroga. Spodbudna novica za slovenski strokovni štab.

Mlakar na stranskem tiru Pise

Ravno Lovrić je poskrbel za edino spremembo v udarni postavi Slovenije ob marčni zmagi nad Portugalsko. V začetni enajsterici je 26-letni osrednji vezist zamenjal Jana Mlakarja, ki se je v Pisi znašel na stranskem tiru. Z odličnimi igrami v dresu Hajduka si je Ljubljančan najprej priigral stalno mesto v slovenski reprezentanci, konec avgusta lani pa še prestop v Piso. Italijanski drugoligaški klub je ciljal na preboj v Serio A, trenutno pa za las zaostaja za območjem dodatnih kvalifikacij. Če je jeseni Mlakar večino tekem začel, pa je z letom 2024 obsedel na klopi. Na zadnjih šestih tekmah Pise je 25-letni krilni napadalec zaigral zgolj enkrat, dobro uro ob porazu pri Comu (1:3).

Jan Mlakar je lani v kvalifikacijah zaigral na zadnjih osmih tekmah, od tega je bil vse od gostovanja na Danskem sedemkrat zapored član začetne postave, pri čemer je zasedal mesto na levem ali pa desnem krilu. Proti San Marinu je dosegel tudi svoj prvi reprezentančni gol. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Mlakar je lani v kvalifikacijah zaigral na zadnjih osmih tekmah, od tega je bil vse od gostovanja na Danskem sedemkrat zapored član začetne postave, pri čemer je zasedal mesto na levem ali pa desnem krilu. Proti San Marinu je dosegel tudi svoj prvi reprezentančni gol. Foto: www.alesfevzer.com

Žugelj drugič zapored natančen na Norveškem

Med igralci podobnih lastnosti, kot je Mlakar, je trenutno najbolj vroč Nino Žugelj. Selektor Matjaž Kek ga je že lani izpostavil kot igralca, ki ga zaradi poškodb ni že prej mogel vpoklicati v izbrano vrsto. Z novo nogometno sezono na Norveškem so zdravstvene težave 23-letnika iz Slovenj Gradca postale preteklost. Norveški prvak Bodø/Glimt je odigral štiri tekme in po treh uvodnih zmagah je v nedeljo doma remiziral z Moldejem (1:1), pri čemer je Žugelj zadel že v 8. minuti. Izredno iznajdljiv strel z glavo, s katerim je lobal vratarja – gol vreden ogleda! Drugič zapored med strelci, ob tem ima Žugelj še dve podaji z uvodne tekme sezone.

Janža s podajo za pomembno zmago Gornika

Kot na Žuglja je zaradi poškodb strokovni štab dlje časa čakal tudi na Erika Janžo, ki je zavzel levi bočni položaj v slovenski obrambi. 30-letnik iz Puževcev je kot kapetan gonilna sila Gornika Zabrze, ki je v petek slavil pri Rakowu. Ravno Janža je v 92. minuti s kota podal za edini gol tekme, s katero se je Gornik povzpel na 4. mesto poljskega prvenstva. Četrta podaja Janže za zadetek v sezoni in tretja asistenca na zadnjih sedmih tekmah.

Verbič vstopil in takoj zabil

V nedeljo je sloves pomembnega aduta potrdil Benjamin Verbič. Strelec potrdilnega gola za nastop na Euru 2024 je na gostovanju Panathinaikosa pri Lamii v 22. minuti zaradi poškodbe zamenjal Bernarda, sicer zadnje tedne ključnega igralca zelenih. 30-letnik iz Vojnika je zabil z desnico že ob prvem stiku z žogo. 1:0 za Atenčane, ki so nato slavili s kar 5:0, pri čemer je bil Verbič kot kreator vpleten še v par naslednjih golov. Motor Slovenije Adam Gnezda Čerin je odigral vso tekmo, medtem ko je Andraž Šporar vstopil v 71. minuti pri končnih 5:0. V sredo slovensko obarvani Panathinaikos čaka derbi pri AEK-ju, kar bo neposredni obračun za naslov grškega prvaka, saj zeleni zaostajajo zgolj točko.

Konkurenco za udeležence EP-ja zaostrujejo nekateri igralci Prve lige, katere je strokovni štab že vpoklical ali pa omenil kot morebitne kandidate za razširitev izbire. Po lanski poškodbi je tako Aljoša Matko (Celje) že v polnem strelskem zagonu (devet golov spomladi), pri Mariboru sta vajeti prevzela Jan Repas in Josip Iličić. Zlasti slednji buri navijaško domišljijo.

Mimogrede: v Združenih arabskih emiratih je na tretji tekmi zapored zadel Andres Vombergar.

Z oceno 8,2 je Verbič v nedeljo prikazal najboljšo predstavo sezone v dresu Panathinaikosa, kjer se mu zaradi poškodbe Bernarda obeta začetna postava na derbiju z AEK-jem. Foto: Sofascore
Z oceno 8,2 je Verbič v nedeljo prikazal najboljšo predstavo sezone v dresu Panathinaikosa, kjer se mu zaradi poškodbe Bernarda obeta začetna postava na derbiju z AEK-jem. Foto: Sofascore

O razširitvi postav odloča Uefina komisija

Selektor Kek kot preostalih 23 vodij udeleženk turnirja v Nemčiji medtem čakajo na odločitev Uefe, ali bo res razširila igralsko postavo s 23 na 26 nogometašev. Ponedeljek prinaša sestanek Uefine komisije za reprezentančna tekmovanja, katere odločitev mora nato potrditi še izvršni odbor.

Na delavnici v Düsseldorfu pred dvema tednoma so selektorji in vodje reprezentanc podali svoja stališča, pri čemer je prevladala želja po razširitvi igralskega seznama, a hkrati tudi ni manjkalo tehtnih pomislekov proti.

"Pozitivne razprave so pokazale različna stališča trenerjev, saj so nekateri izrazili željo po povečanju števila igralcev zaradi večje izbire, nevarnosti poškodb in velikih fizičnih zahtev, ki jih imajo igralci. Drugi so izrazili željo po omejitvi števila igralcev na 23, pri čemer so poudarili težave pri treningu z dodatnimi igralci, vodenje skupine in večje finančno breme za nacionalne zveze," je dvodnevno delavnico povzela Uefa v sporočilu javnosti.

Rok za prijavo potnikov za Nemčijo 7. junija

Ob tem je pred komisijo tudi prošnja nekaterih reprezentanc, da se rok za prijavo igralcev na Euru 2024 prestavi vsaj za en dan. Po pravilih morajo udeleženci velikih tekmovanj oddati sezname točno en teden pred začetkom prvenstva. Ob uvodni tekmi evropskega prvenstva 14. junija Nemčija – Škotska v Münchnu to pomeni, da je rok opolnoči 7. junija.

Številne reprezentance bodo tisti petek še igrale pripravljalne tekme, nekatere, kot je Slovenija, pa igrajo celo po roku v soboto, 8. junija. V Ljubljani bo namreč takrat tekma Slovenija – Bolgarija.