Leipzigova številka 30 je v soboto proti Bayernu odigrala 30. tekmo v dresu RB Leipziga. Enajst golov v 1294 minutah igre oziroma zadetek na 118 minut igre. V celoti je odigral šele tri tekme, 17-krat je vstopil, 10-krat pa je bil zamenjan. Foto: Reuters
Leipzigova številka 30 je v soboto proti Bayernu odigrala 30. tekmo v dresu RB Leipziga. Enajst golov v 1294 minutah igre oziroma zadetek na 118 minut igre. V celoti je odigral šele tri tekme, 17-krat je vstopil, 10-krat pa je bil zamenjan. Foto: Reuters

Tretji strel v okvir vrat v desetih minutah je s poljubom sreče prinesel Šešku gol na stadionu v Münchnu, kjer ga 20. junija čaka s Slovenijo spektakel proti Srbiji. Po golu v Stuttgartu je to Allianz Arena že drugo prizorišče junijskih tekem Slovenije, kjer je prvi napadalec reprezentance našel pot do mreže. 15. marca čaka Šeška z Leipzigom še gostovanje pri Kölnu, kjer bodo Slovenci nato 25. junija proti Angležem odigrali zadnjo tekmo predtekmovanja v skupini C.

V soboto je Benjamin Šeško zapustil München vseeno razočaran, saj je Harry Kane v zadnjih trenutkih tekme prinesel Bayernu dragoceno zmago z 2:1. RB Leipzig v drugem delu nemškega prvenstva ne blesti: četrti poraz na sedmih spomladanskih tekmah. Ob tem so med tednom izgubili uvodno domačo tekmo Lige prvakov proti Realu iz Madrida z 0:1.

Sorodna novica Šeško zadel v Münchnu, a zadnjo besedo je imel Kane v 91. minuti

A gledano s slovenskega stališča se je v minulih dveh mesecih Šeško uveljavil kot udarni napadalec rdečih bikov. Redno začenja v prvi postavi in je praviloma najnevarnejši nogometaš zasedbe iz Saške. Trener Marco Rose se zaveda, da ravno igranje mladeniča od prvih minut tudi prinaša gole. Če je prve tri gole v Bundesligi in prvega v Ligi prvakov dosegel kot rezervist, je zdaj Šeško zadnjih pet golov v dresu Leipziga dosegel na tekmah, ki jih je začel v prvi postavi.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Šeško si želi ostati dlje časa pri Leipzigu

Ob vidni predstavi proti Realu iz Madrida, kljub zapravljenim priložnostim, je bil najbolj izpostavljen rdeči bik, okoli katerega se dviga veliko prahu glede njegove klubske prihodnosti. Šeško je na seznamu želja Milana, prav tako Arsenala, na zadnjih tekmah pa si ga po pisanju Bilda in Skyja spremljajo ter ogledujejo tudi Manchester City, Liverpool in FC Barcelona. Pri tem so nemški mediji znova poudarili, da naj bi poleti začela veljati odkupna klavzula v znesku 50 milijonov evrov, kar pa je za Sportal zanikal njegov menedžer Elvis Bašanović.

Po obračunu z Madridom in pred derbijem z Bayernom je za Bild spregovoril tudi sam prvi napadalec Slovenije: “Tukaj želim ostati dlje časa, saj mi klub in okolje ustrezata. Bomo videli, kako dolgo bo to na koncu. Ekipa Leipziga ugaja mojemu načinu igre, kar se opazi predvsem v izgradnji večine protinapadov. Moral sem si nabrati nekaj izkušenj, saj ob prihodu nisem bil stoodstotno na ravni, na kakršni sem si želel biti. Zdaj sem vsak dan bližje temu in srečen sem, da lahko to dokazujem znova in znova, iz tedna v teden. Opažam, da se vedno bolj privajam na igro tukaj. Sem mlad, zato želim izkoriščati priložnosti in zabijati čim bolj pogosto.”

Vipotnikov partner v napadu po operaciji v komi

Sobota je prinesla kopico mešanih občutkov tudi drugemu mlademu slovenskemu napadalcu. Žan Vipotnik je v Bordeauxu pod vodstvom Alberta Riere postal gonilna sila žirondincev in ljubljenec strastnih navijačev. V 26. krogu druge francoske nogometne lige je 21-letni Konjičan dosegel edini in s tem odločilni gol na tekmi Bordeaux – Guingamp.

Žan Vipotnik je zadel štirikrat na sedmih tekmah spomladanskega dela Ligue 2. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Žan Vipotnik je zadel štirikrat na sedmih tekmah spomladanskega dela Ligue 2. Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 40. minuti je dokončal nevarno akcijo gostiteljev, gostje so dva strela ubranili in odbili, a nato je žoga prišla do Vipotnika, ki je kot pravi golgeter izkoristil darilo. Osmi prvenstveni gol Slovenca, s katerim se je Bordeaux z RIero otresel boja za obstanek in se zdaj spogleduje z jurišem na dodatne kvalifikacije za popolnitev prve lige.

A sobotno domačo zmago je zasenčila skorajšnja tragedija. Že v 34. sekundi tekme Bordeaux – Guingamp sta z glavo močno trčila domači napadalec Alberth Elis in gostujoči branilec Donatien Gomis. Hondurušan se je zgrudil in je potreboval hitro zdravniško pomoč, a takoj se še ni vedelo, kako hudo je z Vipotnikovim partnerjem v napadu. Po koncu je bilo potrjeno, da je Elis že v bolnišnici zaradi nevarne poškodbe glave, kar je zahtevalo operacijo. Po nočnem posegu je 28-letnik zdaj v umetni komi, Bourdeaux pa je v nedeljskem sporočilu za javnost poudaril, da je trenutno nemogoče podati zdravniško mnenje o igralčevem zdravstvenem stanju in kakšna je napoved.

Celar prevzel vodstvo v Švici

Uspešno naprej zabija tudi drugi reprezentančni Žan. Žan Celar je v nedeljo proti Zürichu v 68. minuti z desnico potrdil zmago Lugano z 2:0, potem ko je v igro vstopil zgolj sedem minut poprej. Z jubilejnim desetim ligaškim golom je Celar na vrhu lestvice strelcev v Super League ujel Chrisa Bedio, a je napadalec iz Slonokoščene obale pozimi zapustil Servette in se iz Švice podal v Nemčijo.

Če bo nadaljeval v takem ritmu, bo Celar zapustil Lugano s strelsko krono. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Če bo nadaljeval v takem ritmu, bo Celar zapustil Lugano s strelsko krono. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Pred Celarjem in Luganom se napoveduje pestra pomlad, saj je boj za strelsko krono široko odprt. 24-letniku iz Voklega s po 9 goli diha za ovratnik trojica igralcev, še po dva sta pri 8 in 7 golih v švicarskem prvenstvu. A forma v koledarskem letu 2024 je obetavna: štirje zadetki na sedmih tekmah. Posledično si Celar tudi utrjuje izhodišče za mesto v reprezentanci na Euru 2024.

Od standardnih napadalcev v zasedbi Matjaža Keka ima največ težav Andraž Šporar, ki ga mučijo manjše zdravstvene težave. Nedavno je za Panathinaikos zadel na prvi pokalni polfinalni tekmi proti PAOK-u, a na povratni tekmi v sredo je zapravil uvodno 11-m pri "loteriji", ki je na koncu vseeno pripadla zelenim iz Aten. Poškodbe slovenskega reprezentančnega tria pri Panathinaikosu sicer ostajajo stalnice, saj v nedeljo ni bilo v postavi ne Šporarja, ne Verbiča in ne Čerina.

Dvojček Kramerja ni prinesel zmage Legii

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V nedeljo je dvakrat zadel tudi Blaž Kramer, ki v letu 2023 ni dočakal reprezentančnega vpoklica. Za Legio je odigral bržkone svojo najboljšo tekmo, poskrbel za vodstvo Varšavcev pri Koroni Kielce z 2:0 po pol ure igre, a na koncu je bilo 3:3. S tretjim in četrtim prvenstvenim golom je Kramer prišel do desetih zadetkov v 30 sezonskih nastopih za Legio.

Kapetan Sturma pri petih golih

Pol manj zadetkov v klubski sezoni ima zdaj obrambni vezist Jon Gorenc Stanković, ki je kot kapetan Gradčanov utrl pot k zmagi Sturma z 2:0 pri Tirolu. Tomija Horvata je pozneje zaustavil okvir vrat. Oba Slovenca se borita za naslov v Avstriji, Sturm za Salzburgom zaostaja za dve točki, sočasno pa se veselijo nadaljevanja evropske pomladi, kjer bodo Štajerci v naslednjem krogu gostili Lille.

Strelska forma slovenskih napadalcev lahko veseli strokovni štab, a se ob tem ne sme pozabiti, da imajo Danci, Angleži in Srbi še več izbire. Zastrašujoča je trenutno na primer forma prvega napadalca Srbije Dušana Vlahovića, ki je v dresu Juventusa po novem letu zabil že devet golov.