Na SP-ju v Rusiji sta se v finalu pomerila Francija in Hrvaška, s 4:2 je bila boljša Francija. Foto: Reuters
Na SP-ju v Rusiji sta se v finalu pomerila Francija in Hrvaška, s 4:2 je bila boljša Francija. Foto: Reuters

V napovedni epizodi pred svetovnim prvenstvom so se pogovarjali voditelj Luka Petrič, Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik. V oddaji so sodelovali tudi tuji novinarji in dopisniki RTV Slovenija iz Rusije, ZDA in Srbije.

Evropske reprezentance so v prednosti
Pred nami je nenavadno svetovno prvenstvo, na katerem bodo nogometaši najbolj čislano lovoriko v nogometu lovili sredi sezone. Noge naj bi bile zato bolj spočite, a po drugi strani je bilo časa za pripravo zelo malo. Kot je poudaril Aleš Arnol, pomočnik glavnega trenerja Dejana Grabića pri NK Bravu, ima ta termin svoje prednosti in slabosti. "Pozitivno je, da so ekipe bolj spočite, da je za njimi manj tekem v tej sezoni. Poleti je čustvena izčrpanost po koncu posamezne sezone bistveno višja. Negativni vidiki so recimo poškodbe. Ni časa za sanacijo, saj igralci, ki so se poškodovali v zadnjem koncu tedna, odpadejo vsaj za prvi del prvenstva. Čas za pripravo na prvenstvo je krajši, en teden časa za namestitev, aklimatizacijo, praktično se ne igra resnih prijateljskih tekem, igra se le za tisto osnovno pripravljenost izbranih vrst. Mentalni preklop mora biti hiter, to bodo glavni izzivi. Utrujenost igralcev po koncu sezon v modernem nogometu je strašna, zato gre po drugi strani, ker je mundial sredi sezone, pričakovati bolj intenzivno prvenstvo."

Aleš Arnol je opazil še nekaj, česar ne gre zanemariti pred začetkom SP-ja v Katarju. "V nogometni pripravi na prvenstvo so v prednosti evropske reprezentance, saj so v zadnjih treh mesecih igrale v Ligi narodov. Pripravljati reprezentanco na takšno prvenstvo s prijateljskimi tekmami, ki so velikokrat zgolj marketinške narave, je nekaj povsem drugega, kot je igrati tekme, kjer je prisoten tekmovalni naboj. Liga narodov je omogočala reprezentancam, tudi še v mesecu septembru, da se lažje pripravijo na prvenstvo, selektorji so imeli več časa svoje igralce na kupu, zato mislim, da so evropske reprezentance v tem pogledu v prednosti."

SP22 E00: Bo na Bližnjem vzhodu Evropa potrdila primat?

Nizozemska, Anglija, Argentina, Francija ...
Omizje tokratne epizode je prečesalo vsako posamezno skupino prvenstva. Nizozemska bo v skupini A igrala s Senegalom, ki je ostal brez poškodovanega prvega zvezdnika Manéja, gostiteljem Katarjem in Ekvadorjem. Nizozemci lahko spišejo izjemno zgodbo, saj bodo igrali tudi za selektorja. Louis Van Gaal je sporočil, da boleha za rakom. Zadnja osvojena lovorika Anglije je že precej zaprašena. Reprezentanca treh levov je svoj edini naslov osvojila leta 1966, tokrat pa so Angleži spet optimisti. Po polfinalu zadnjega SP-ja in finalu zadnjega Eura navijače, po skromnem izkupičku v Ligi narodov, lahko upravičeno skrbi igra v obrambi. V družbi ZDA, Walesa in Irana, naj bi se Angleži, po mnenju omizja, v skupinskem delu zgolj ogrevali. Argentina je za številne favorit prvenstva. Zmaga na Copi Americi in dobro vzdušje v moštvu navijače navdihujeta z optimizmom.

Lionelu Messiju v izjemni karieri manjka le še naslov svetovnega prvaka. Je napočil čas, da Argentina (prvič po letu 1986, ko je blestel Maradona) spet zavlada svetu? Foto: Reuters
Lionelu Messiju v izjemni karieri manjka le še naslov svetovnega prvaka. Je napočil čas, da Argentina (prvič po letu 1986, ko je blestel Maradona) spet zavlada svetu? Foto: Reuters

Pred nastopom Lionela Messija in soigralcev v Katarju je več povedal novinar Jorge Barraza. Argentinec bo mundial na prizorišču pokrival za dnevnika El Comercio iz Lime, El Universo iz Guayaquilla in za kolumbijsko športno televizijsko postajo beIN sports. Nekdanji zunanji sodelavec športnega dnevnika Olé je povedal: "Argentina se je dokazala kot hrabra ekipa, je neporažena že 36 tekem, osvojila je južnoameriško prvenstvo z borbeno in odločno zmago nad Brazilci v Braziliji, brez poraza se je v kvalifikacijah uvrstila na SP. Messi se, odkar je v državnem moštvu, v tem okolju počuti najbolje. Noben trener ga ni tako dobro obkrožil s soigralci, ki znajo igrati z njim. To se prej ni dogajalo. V reprezentanci prevladuje zadovoljstvo, tovarištvo. Fantje se zelo dobro razumejo. Vse napoveduje dober nastop. A biti svetovni prvak je zelo težko. Treba je imeti popoln mesec, precej sreče, malo poškodb in dobre nastope v velikih trenutkih. Vsekakor menim, da so pričakovanja med Argentinci rahlo pretirana."

Francija lahko postane prva reprezentanca po 60 letih, ki bi ubranila naslov svetovnega prvaka. Mbappe in druščina bodo igrali proti Danski, Avstraliji in Tuniziji. "Velik manko za Francijo predstavljata odsotnosti Pogbaja in Kantéja, a kljub temu je Francija še vedno eden glavnih favoritov za končno zmago. Verjetno bodo to izgubo Francozi znali nadomestiti, še vedno menim, da bodo Francozi znali to obrniti v svojo korist," je dejal Boštjan Janežič. Danska je polfinalist zadnjega Eura, na katerem se je še bolj povezala po nesrečnem dogodku Eriksena. Vse razen napredovanja Francije in Danske iz te skupine bi bilo veliko presenečenje.

Brazilci so bili petkrat svetovni prvaki, a zadnjič že pred 20 leti. Foto: EPA
Brazilci so bili petkrat svetovni prvaki, a zadnjič že pred 20 leti. Foto: EPA

Nemčija, Belgija, Hrvaška, Portugalska in najtežja skupina SP-ja
Skupina G se zdi najtežja skupina letošnjega prvenstva. V njej bodo igrali Brazilija, Srbija, Švica in Kamerun. Dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin je povedal, da se Srbi zavedajo, kako težka je ta skupina. "Srbski selektor Dragan Stojković skuša vse skupaj malce umiriti, pravi, da jim nič ni treba, a da lahko dosežejo veliko. Da imajo kakovost, da znajo igrati lep nogomet, da imajo ne nazadnje tudi dobre rezultate, ampak hkrati ves čas govori, da ni treba, da je Srbija pod pritiskom, stresom. Želi, da nogometaši uživajo. Težka skupina, ampak, kot pravijo Srbi, da če preskočijo to skupino, potem lahko preskočijo še marsikaj."

Visoke načrte ima reprezentanca Brazilije, njeni navijači pa najvišja mogoča pričakovanja. Na zadnjih štirih prvenstvih so Brazilci ostali brez finala, še posebej boli leto 2014, ko na domačih tleh niso zmogli višje od četrtega mesta. "Kakovostno gledano, se mi zdi, da je Brazilija znova v samem vrhu. Imeli so nesrečo, ker so imeli na domačem SP-ju verjetno najslabšo generacijo v zadnjih 100 letih. Zdaj pa ima spet izvrstne nogometaše, pri selektorju premorejo, kot recimo Francozi, kontinuiteto. Izbrana vrsta se je praktično sprehodila skozi kvalifikacije," je razmišljal Jože Pepevnik.

Nemčija ali Španija? Kdo bo ob Japonski in Kostariki najprepričljivejši v skupini E? Nemci, tradicionalno neugoden tekmec za vsakogar, bodo skušali Španiji otežiti pot do prvega mesta v skupini. Španci niso glavni favoriti, a premorejo izvrstno tehnično podkovane nogometaše na sredini igrišča.

Dalić se ni oziral na preteklost
Zelo zanimivo bo v skupini F, kjer bosta favorita za napredovanje Belgija in finalist zadnjega prvenstva Hrvaška. Kanada in Maroko bosta skušala presenetiti. Hrvati so na poti v Katar z 1:0 odpravili Savdsko Arabijo, selektor Zlatko Dalić ima nekaj dilem – kdo bo desno krilo in kdo osrednji napadalec? Bo Joško Gvardiol po poškodbi obraznih kosti lahko z masko tako prepričljiv kot sicer? Novinar hrvaškega nacionalnega radia Lovorko Magdić: "Po eni strani pri nas ni takšne evforije, kot je sicer pred svetovnim prvenstvom. To je zimsko prvenstvo, vprašanje, koliko ljudi bo recimo na terasah gostiln spremljalo tekme. Ampak evforije pri nas ni bilo niti pred štirimi leti, pred začetkom SP-ja v Rusiji. A ko se je takrat vse skupaj začelo, je bilo nato precej drugače." Hrvaški kolega je dejal, da je podpora selektorju visoka, v Ligi narodov so se naši južni sosedi prebili na zaključni turnir. "Zelo zanimivo je, do so tako mediji kot javnost zedinjeni, da je Dalić izbral najboljše igralce, ki jih lahko ponudi Hrvaška. Ni se oziral na preteklost, na sloves nogometašev, temveč na njihovo formo in kako igrajo za svoje klube. Edina večja dilema je bila, po mojem mnenju, izbor napadalca Budimirja ali Čolaka. Budimir nima najboljše sezone pri Osasuni, Čolak pa igra odlično za Rangers. Toda glede na preostale igralce v napadu in na profil izbrane vrste, se je raje odločil za Budimirja, sploh ker bi lahko prišel prav v različnih vrstah tekem, denimo tudi takrat, ko bi Hrvaška lovila rezultat."

Cristiano Ronaldo je bil s Portugalsko evropski prvak leta 2016, seveda pa si želi tudi odmevnega dosežka na SP-jih. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo je bil s Portugalsko evropski prvak leta 2016, seveda pa si želi tudi odmevnega dosežka na SP-jih. Foto: Reuters

Ronaldo še vedno neprecenljiv v portugalski reprezentanci
In še skupina H. Portugalska tako kot Španija ni med glavnimi favoriti za naslov, a bo skušala
presenetiti. Brez Ronalda je sinoči gladko, s 4:0 premagala Nigerijo. Če Portugalci ne pridejo vsaj do četrtfinala, bo selektor Fernando Santos kmalu po prvenstvu preteklost te reprezentance. Cristiano Ronaldo je napovedal, da bo v primeru osvojenega naslova svetovnega prvaka nogometne čevlje obesil na klin. Brez Ronalda je reprezentanca precej bolj sproščena, a novinar portugalskega časopisa A Bola Rogério Azevedo poudarja, da je "Ronaldo star 37 let, a je še vedno naš najboljši igralec v kazenskem prostoru. Pred nekaj leti so resda soigralci raje podajali njemu kot streljali na gol. Zdaj se je to spremenilo. Ronaldo se zaveda, da ni več tako hiter kot nekoč, da z žogo ne more več tako z lahkoto mimo nasprotnikov. A v 16-metrskem prostoru, sploh ob odsotnosti Dioga Jote, je še vedno najboljši naš igralec. Ni več tako pomemben in nepogrešljiv, kot je bil pred nekaj leti, a je še vedno izjemno pomemben igralec Portugalske."

Ronaldo je v zadnjih dneh veliko prahu dvignil s kontroverznim intervjujem, s katerim je, ko je dodal Marko Cirman, "naredil škodo sebi, klubu in reprezentanci. Intervju je bilo nepotrebno preusmerjanje pozornosti. Prišel je čas, ko se je Ronaldo začel zavedati, da je nogometno star, da ni več tako uporaben, kot je bil nekoč. To ga zelo boli, težko se je sprijaznil s tem. Trenira še bolj zavzeto, a leta so tu. Pranje perila v javnosti je slabo tudi za reprezentanco. Veliko bo odvisno od prve tekme proti Gani. Ta bo pokazala marsikaj, saj bo že naslednja ovira Urugvaj."

Prav Urugvaj bo glavni kandidat za eno od prvih mest v tej skupini. Ob Gani in Južni Koreji pa drugouvrščeno zasedbo čaka zahtevna naloga v osmini finala, saj se skupina H križa z najtežjo skupino na prvenstvu. Urugvaj ima mešanico izkušenj in mladosti, nosilca Gane bosta izkušena brata Ayew, vse bolj nase opozarja igralec Ajaxa Mohammed Kudus. Južna Koreja upa, da bo Son po poškodbi očesa optimalno pripravljen.

Novo, podaljšano izvedbo podkasta Žoga je okrogla pred začetkom svetovnega prvenstva, že lahko najdete prek vašega ponudnika podkastov, prek aplikacije 365 in tudi na spletni strani Vala 202. Žoga je okrogla bo sicer v času prvenstva na voljo po vsakem tekmovalnem dnevu.