Pierluigi Collina. Foto: Reuters
Pierluigi Collina. Foto: Reuters

Nekdanji sodnik je v pogovoru za spletno stran Fife pojasnil, da so nova priporočila pripomogla k povečanju časa za igro, aktivnega igranja je na tekmah na svetovnem prvenstvu v povprečju nekaj manj kot 59 minut. Največ aktivnega igranja je bilo na tekmi Francija - Avstralija, in sicer 67 minut in 30 sekund. Povprečni dodatek je 10 minut.

"Ljudje želijo gledati več nogometa. Od nas že leta zahtevajo, da nekaj ukrenemo glede tega," je povedal Collina. "Zaradi tega smo že na SP-ju v Rusiji leta 2018 od sodnikov zahtevali, da natančneje izračunajo dodatne minute po koncu vsakega polčasa. Tedaj je bil povprečni čas dodatka šest minut in pol. A tam je bilo mogočih največ šest menjav, zdaj jih je deset. Prišli smo na deset minut, kar ni neka dramatična sprememba."

Sorodna novica Zakaj se vse tekme zavlečejo čez 100 minut?

Pri računanju časa so sodnikom naročili, da je treba prekinitve še natančneje določiti, posebej časovni razpon za poškodbe, saj številne terjajo več kot enominutno prekinitev. Na tekmi Anglija - Iran (6:2) sta bila za 23-minutni dodatek, denimo, najbolj "kriva" 11-minutno zdravljenje iranskega vratarja in 3-minutno zdravljenje angleškega nogometaša. Menjave, pregledi z VAR-om in proslavljanje zadetkov so drugi dejavniki, ki pripomorejo k izgubi časa.

"Odzivi so pozitivni, posebej od občinstva na stadionih," je poudaril 62-letnik.