Oliver Bierhoff je odlično sodeloval predvsem s selektorjem Joachimom Löwom, ki je med letoma 2006 in 2021 sedel na klopi Nemčije. Foto: EPA
Oliver Bierhoff je odlično sodeloval predvsem s selektorjem Joachimom Löwom, ki je med letoma 2006 in 2021 sedel na klopi Nemčije. Foto: EPA

54-letni nekdanji napadalec je imel veljavno pogodbo do konca evropskega prvenstva leta 2024, ki ga bo gostila Nemčija. Po zelo neuspešnem SP-ju so se kritike kar vrstile, prejel jih je precej več kot selektor Hansi Flick, ki je šele lani prevzel izbrano vrsto.

30. junij 1996 na Wembleyju - Bierhoff je v 69. minuti zamenjal Mehmeta Scholla in v peti minuti dodatka dosegel zlati gol za naslov Nemčije. Foto: AP
30. junij 1996 na Wembleyju - Bierhoff je v 69. minuti zamenjal Mehmeta Scholla in v peti minuti dodatka dosegel zlati gol za naslov Nemčije. Foto: AP

"Po 18 letih na zelo odgovornih položajih pri nemški nogometni zvezi sem se odločil, da odstopim s položaja direktorja reprezentance in vodje akademije. Po pogovoru s predsednikom Berndom Neuendorfom sem mu sporočil svojo odločitev. V dolgem sodelovanju smo se veselili številnih uspehov, grenkih porazov in tudi zagnali smo nove projekte," je sporočil Bierhoff.

Pred 26 leti odločil finale evropskega prvenstva z zlatim golom
Na 70 tekmah za nemško reprezentanco je dosegel 37 zadetkov. Najbolj nepozabnega 30. junija 1996 v finalu evropskega prvenstva v Londonu, potem ko je po podaji Jürgena Klinsmanna dosegel prvi zlati gol v zgodovini in v 95. minuti zagotovil Nemčiji zmago nad Češko z 2:1 in s tem tudi tretji (za zdaj) zadnji naslov evropskega prvaka.

Vrhunci tekme Japonska - Nemčija

Zadnjo tekmo za Nemčijo je odigral v finalu svetovnega prvenstva leta 2002 proti Braziliji, ko je vstopil četrt ure pred koncem, a mu ni uspelo preprečiti poraza z 0:2. Že dve leti zatem je postal športni direktor nemške izbrane vrste, v zadnjih štirih letih pa je bil direktor vseh reprezentanc in tudi vodja akademije.

Vrhunci tekme Španija - Nemčija

Po naslovu v Braziliji sledil strm padec navzdol
Nemčija je 13. julija 2014 osvojila naslov svetovnega prvaka, potem ko je v finalu premagala Argentino po podaljšku z 1:0. Tri leta zatem je osvojila tudi Pokal konfederacij. Bierhoff je prejel številne pohvale, a se je krivulja obrnila strmo navzdol že leta 2018 na svetovnem prvenstvu v Rusiji, ko je elf izpadel že po skupinskem delu. Poraza z Mehiko (0:1) in Južno Korejo (0:2) sta bila grenka.

Vrhunci tekme Kostarika - Nemčija

Lani so na evropskem prvenstvu Nemci izpadli v osmini finala proti Angležem na Wembleyju z 0:2. Odšel je selektor Joachim Löw in številni strokovnjaki so napovedovali zasuk s prihodom Hansija Flicka, ki je Bayern popeljal do zmage v Ligi prvakov. Razočaranje po novem velikem neuspehu prejšnji četrtek je bilo v domovini ogromno.

"Slabe predstave v Rusiji in v Katarju so boleče. V zadnjih štirih letih nismo izpolnili ciljev. Nismo sprejeli pravih odločitev. Moram sprejeti odgovornost," je poudaril Bierhoff.

Ga bo nasledil Fredi Bobič?
Glavni kandidat za novega direktorja nemške reprezentance je Fredi Bobič, ki je trenutno menedžer pri berlinski Herthi. Z Bierhoffom sta bila soigralca na Euru 1996, za Nemčijo pa je odigral 37 tekem.