Dušan Vlahović je zavrnil vse očitke glede domnevne afere v reprezentanci. Foto: Reuters
Dušan Vlahović je zavrnil vse očitke glede domnevne afere v reprezentanci. Foto: Reuters

Srbija in Švica – njun dvoboj bo ob 20.00 na TV SLO 2 in MMC-ju – sta se pomerili že pred štirimi leti v skupinskem delu v Rusiji, kjer je dvoboj dvignil veliko prahu zaradi slavja Xherdana Shaqirija, ki je skupaj z Granitom Xhako, še enim reprezentantom kosovskega rodu z dlanmi posnemal dvoglavega orla, simbol na albanski zastavi. Omenjena nogometaša sta tedaj zadela za zmago z 2:1, švicarsko mrežo pa je zatresel Aleksandar Mitrović. V skupini je bila najboljša Brazilija, napredovanje pa si je zagotovila še Švica.

SKUPINA G, danes ob 20.00 (TV SLO 2/MMC): SRBIJA – ŠVICA

Švica je v Katarju klonila pred Brazilijo z 1:0, predtem pa je z istim rezultatom ugnala Kamerun. Foto: EPA
Švica je v Katarju klonila pred Brazilijo z 1:0, predtem pa je z istim rezultatom ugnala Kamerun. Foto: EPA

Tudi letos so te tri reprezentance skupaj v skupini, Švicarji pa so znova v boljšem položaju od Srbov. Nati tretjič zapored v osmino finala napreduje zagotovo z zmago, remi pa ji zadostuje, če Kamerunci na drugem srečanju ne premagajo Brazilcev oziroma Švicarji remizirajo z visokim izidom 83:3 in več), neukrotljivi levi pa slavijo za gol. Srbija, ki je proti Kamerunu zapravila dva gola prednosti, tako kot Švica pa klonila pred Brazilijo, mora dobiti zadnjo tekmo, ob tem pa afriški nogometaši na drugem dvoboju v skupini ne smejo ugnati Brazilije z enako razliko, kot bi slavili orli.

Piksi Stojković in njegovi varovanci, ki so bili nemočni na prvem dvoboju z Brazilijo, s Kamerunom pa le remizirali po vodstvu s 3:1, so bili tarča kritik zaradi neprepričljivih predstav in rezultatov. Nato so javnost razburile še govorice o škandalu v reprezentanci. V afero naj bi bil vpleten Dušan Vlahović, trenutno najdražji srbski nogometaš, ki je odigral le srečanje s petkratnimi prvaki, pa še tedaj je v igro vstopil v 66. minuti. Napadalec Juventusa naj bi imel razmerje z ženo reprezentančnega soigralca, ki naj bi za to tudi izvedel. Podobna zgodba naj bi bila z Nemanjo Gudljem, zaradi česar naj bi prišlo do fizičnega obračunavanja med njim in Luko Jovićem.

Gudelj in Jović sta govorice ovrgla s skupno fotografijo, Vlahović pa jih je zavrnil na novinarski konferenci v Katarju: "Žal mi je, da moram začeti s tem, a moram se odzvati, ker gre za moje ime. Kar beremo, so velike neumnosti in nebuloze. To počnejo ljudi, ki jim je dolgčas in nimajo česa drugega početi. So polni kompleksov, zlobni in jezni. Delajo proti interesom reprezentance. Nikoli v reprezentanci vzdušje ni bilo boljše. Smo enotni in nič se ni spremenilo. Želim zaščititi svoje ime, in če bo treba, se bom branil po sodni poti. Ni prvič, a se do zdaj nisem oglašal, tokrat pa sem se moral odzvati. Namesto da bi nas podprli, govorijo o stvareh, ki nimajo zveze s športom. To so ljudje, ki v življenju niso naredili ničesar. So majhni, kar dokazujejo iz dneva v dan."

12-02 (G) Serbia-Switzerland( id: 3854602), Postave

SKUPINA G, danes ob 20.00: KAMERUN – BRAZILIJA

Brazilija je na prvih dveh tekmah upravičila vlogo favorita turnirja. Foto: EPA
Brazilija je na prvih dveh tekmah upravičila vlogo favorita turnirja. Foto: EPA

Brazilci se bodo za zaključek skupinskega dela pomerili s Kamerunom. Prvi favoriti turnirja v Katarju so z zmagama nad Srbijo (2:0) in Švico (1:0) že v osmini finala. Prvo mesto morajo še potrditi, izgubijo pa ga lahko le ob porazu in sočasni zmagi Švice, ki mora nadomestiti tri gole razlike. Petkratni svetovni prvaki so se s Kamerunom do zdaj srečali šestkrat, le enkrat pa so klonili. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili na prijateljski tekmi pred štirimi leti, dvakrat pa sta tudi igrali na svetovnem prvenstvu. Leta 1994, ko je Brazilija v ZDA postala svetovni prvak, je bilo 3:0, leta 2014, ko je Brazilija gostila svetovno prvenstvo, pa je selecao slavil s 4:1. Tedaj je blestel Neymar, ki se je v Katarju poškodoval na uvodnem obračunu s Srbijo. Tite verjame, da bo na prvega zvezdnika lahko računal v izločilnih bojih. Ker ima še nekaj njegovih varovancev težave s poškodbami, bo zagotovo proti neukrotljivim levom premešal začetno enajsterico. Kamerunci so v sedmih nastopih na svetovnih prvenstvih le enkrat prišli iz skupine. V Katarju so začeli s porazom proti Švici, kar je bil že njihov osmi zaporedni na SP-jih, toda proti Srbiji so potem po velikem preobratu prekinili črni niz in z remijem 3:3 zadržali možnosti za napredovanje. V osmino finala jih vodi zmaga, hkrati Švica ne sme premagati Srbije, ta pa ne sme slaviti z večjo razliko kot Kamerunci.

12-02 (G) Cameroon-Brazil( id: 3854601), Postave
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina G
1.
Brazilija
3 2 0 1 3:1 6
2.
Švica
3 2 0 1 4:3 6
3.
Kamerun
3 1 1 1 4:4 4
4.
Srbija
3 0 1 2 5:8 1

SKUPINA H, danes ob 16.00 (TV SLO2/MMC): GANA – URUGVAJ

Takole je Luis Suarez na svetovnem prvenstvu leta 2010 ob koncu podaljška preprečil gol Gane. Foto: EPA
Takole je Luis Suarez na svetovnem prvenstvu leta 2010 ob koncu podaljška preprečil gol Gane. Foto: EPA

Ob 16.00 bo v neposrednem prenosu na TV SLO 2 in MMC-ju dvoboj Urugvajcev in Gancev. Urugvaj je s predstavami v Katarju razočaral. Na prvih dveh tekmah je osvojil le točko po remiju brez golov z Južno Korejo, nato pa je klonil pred Portugalsko z 2:0. Dvakratnim svetovnim prvakom napredovanje zagotavlja zmaga z vsaj dvema zadetkoma razlike, s čimer bi prehiteli zadnjega tekmeca v skupinskem delu Gano. Usode pa vendarle nimajo v svojih rokah, saj kljub takšni zmagi lahko potujejo domov. Namreč zagode jim lahko Južna Koreja, če bi premagala Portugalsko z enako razliko. Ganci so po zmagi nad Južno Korejo in nesrečnem porazu s Portugalsko pred zadnjim krogom na drugem mestu. Ob zmagi gredo črne zvezde gotovo naprej, napredujejo pa lahko tudi z remijem, toda potem na drugi tekmi azijski tigri ne smejo zmagati za več kot en gol. Celeste je 14. na svetovnem prvenstvu, na zadnjih treh pa je igral v izločilnih bojih. Leta 2010 je prišel v polfinale, tedaj pa se je tudi edinkrat do zdaj pomeril z Gano. Nepozaben je bil njun obračun v četrtfinalu, ki ga je po 11-metrovki dobila južnoameriška reprezentanca, potem ko je v izdihljajih podaljška Luis Suarez z roko preprečil ganski zadetek, z bele točke pa je priložnost za zmago zapravil Asamoah Gyan. To je bil vseeno najboljši dosežek Gane na SP-jih. V treh nastopih je dvakrat prišla v izločilne boje.

12-02 (H) Ghana-Uruguay( id: 3854608), Postave

SKUPINA H, danes ob 16.00: JUŽNA KOREJA – PORTUGALSKA

Bruno Fernandes je bil z dvema zadetkoma junak portugalske zmage nad Urugvajem. Foto: EPA
Bruno Fernandes je bil z dvema zadetkoma junak portugalske zmage nad Urugvajem. Foto: EPA

V skupini H se je Portugalska že uvrstila vnaprej, mora pa še potrditi osvojitev skupine, ki naj bi osmini finala prinesla lažjega nasprotnika, saj je v skupini G na dobri poti k prvemu mestu Brazilija. Vrsta Fernanda Santosa je prvi tekmi dobila, ima tudi dobro razliko v zadetkih, tako da je blizu prvega mesta. Njen zadnji tekmec v skupinskem delu v Katarju Južna Koreja mora zmagati, hkrati pa upa na poraz Gane. Če bi se dvoboj črnih zvezd z Urugvajem končal neodločeno, azijske tigre naprej vodi zmaga z vsaj dvema goloma prednosti. Reprezentanci sta se do zdaj pomerili le enkrat. Na svetovnem prvenstvu 2002 je Južna Koreja slavila z 1:0. Domače svetovno prvenstvo je bilo za Južne Korejce daleč najuspešnejši do zdaj, saj so bili celo četrti. Letos igrajo na 11. zaporednem svetovnem prvenstvu, zadnji dve so končali po skupinskem delu, v izločilne boje pa so prišli le dvakrat. Portugalci so šestič zapored na svetovnem prvenstvu, predtem pa so igrali le še dvakrat. Skupaj so v izločilne boje prišli štirikrat, dvakrat so obstali v osmini finala, dvakrat pa nastopili v polfinalu.

12-02 (H) South Korea-Portugal( id: 3854607), Postave
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina H
1.
Portugalska
3 2 0 1 6:4 6
2.
Južna Koreja
3 1 1 1 4:4 4
3.
Urugvaj
3 1 1 1 2:2 4
4.
Gana
3 1 0 2 5:7 3